Uniunea Europeană pleacă la "vânătoare de creiere"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Cartea albastră" a UE, versus "Cartea verde" a SUA Uniunea Europeană a constatat că înaintează greu, în cursa contra-cronometru pe care o duce pentru a prinde din urmă Statele Unite

"Cartea albastră" a UE, versus "Cartea verde" a SUA

Uniunea Europeană a constatat că înaintează greu, în cursa contra-cronometru pe care o duce pentru a prinde din urmă Statele Unite ale Americii. Experţii consideră că atuul SUA ţine de modul în care reuşeşte să-şi atragă "creierele" din toate colţurile lumii, şi mai puţin de banii investiţi în cercetare.

Executivul european a decis să ia măsuri şi va propune crearea unui nou permis de sejur pe teritoriul Uniunii, pentru a atrage imigranţii cu înaltă calificare. Românii, nou-veniţi în Uniune, vor trebui să se lupte şi cu extracomunitarii dotaţi.

Numit "Cartea albastră" şi inspirat după "Cartea verde" americană, documentul va permite titularului să se deplaseze pe tot teritoriul UE, după cum a explicat comisarul european pentru imigraţie, Franco Frattini. "UE se află acum în urma Canadei şi a SUA, care au o politică de recrutare foarte activă", declară un funcţionar european.

Imigranţii cu diplomă din Orient şi Africa preferă SUA şi Canada

Potrivit autorităţilor de la Bruxelles, jumătate din imigranţii cu diplome universitare din ţările mediteraneene ale Orientului Mijlociu şi ale Africii de Nord s-au stabilit în Canada şi în Statele Unite, în timp ce în Europa se află circa 87% din cei care nu au studii superioare. Specialiştii susţin că pentru a inversa această tendinţă este nevoie de condiţii atractive pentru imigranţi. Adică să nu mai fie introduse exigenţe de limbă, să poată să îşi ia cu ei şi familia, iar permisul de sejur să fie valabil mai mult, respectiv unul sau doi ani.

Statele membre vor avea libertate de alegere

Întrebarea este dacă va reuşi Comisia să impună un sistem unitar, pentru că migraţia economică este unul dintre subiectele sensibile de pe agenda europeană. Statele membre doresc să îşi păstreze suveranitatea totală în acest domeniu pentru a fi capabile să îşi protejeze piaţa muncii. Ţări precum Marea Britanie, Germania, Olanda, Danemarca au luat-o înaintea Bruxelles-ului şi au adoptat modele proprii de imigraţie selectivă, la care vor renunţa cu greu. Până şi Franţa, care are atuul că o parte a Africii este francofonă, se plânge că cele "mai tari capete" de aici se îndreaptă spre SUA. Proiectul Comisiei Europene nu specifică cum va fi definit muncitorul cu calificare superioară, în funcţie de salariu sau după diplomele obţinute?

Green Cardul american

Green Cardul este o viză de rezidenţă permanentă în SUA, oferită lucrătorilor înalt calificaţi care doresc să muncească în State. Numărul de vize acordat anual este limitat, dar, odată primit, documentul îi permite deţinătorului să trăiască şi să lucreze în SUA şi, ulterior, îi facilitează obţinerea cetăţeniei americane. Posesorii Cărţii verzi beneficiază de asistenţă medicală, acces la învăţământ şi alte avantaje. Green Cardul nu afectează cetăţenia celui care o primeşte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite