Ungaria a legalizat arestul preventiv pe termen nelimitat

Ungaria a legalizat arestul preventiv pe termen nelimitat

Persoanele suspectate de crime riscă arest preventiv pe termen nelimitat

Parlamentul ungar a legalizat în cursul nopţii de luni spre marţi posibilitatea arestului preventiv pe termen nelimitat pentru persoanele suspectate de crime care riscă peste 15 ani de închisoare, relatează AFP.

Textul a fost adoptat cu sprijinul deputaţilor partidului Fidesz, condus de premierul conservator Viktor Orban, şi cei ai formaţiunii de extremă dreapta Jobbik. Opoziţia a votat împotrivă.

Fidesz, care dispune de o majoritate de două treimi în Parlament, a adoptat, începând din 2010, numeroase reforme considerate drept liberticide de către criticii săi, mai ales în domeniile presei, justiţiei şi drepturilor fundamentale.

Noua lege a fost elaborată ca o reacţie la evadarea a doi membri ai unei grupări mafiote suspectaţi de crime şi furturi. Pregătirea procesului celor doi depăşise limita legală a arestului preventiv în Ungaria, fixată la patru ani, iar cei doi erau plasaţi în detenţie la domiciliu din aprilie. Cei doi suspecţi au reuşit să fugă în octombrie şi au părăsit Ungaria, fiind însă arestaţi în Elveţia.

Un avocat celebru din Ungaria, György Magyar, a apreciat că noua lege este "complet contrară evoluţiei sistemului juridic european". În opinia lui Magyar, singura ţară care prevede detenţia pe termen nelimitat este Belarus, un fost stat sovietic calificat adesea ca ultima dictatură din Europa.

ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului "Comitetul Helsinki" a codamnat, de asemenea, o modificare a legii care "se împotriveşte nu doar Constituţiei, ci şi angajamentelor internaţionale ale Ungariei".
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările