Un tablou de Leonardo da Vinci, pierdut de sute de ani, a fost găsit în seiful unei bănci elveţiene

Un tablou de Leonardo da Vinci, pierdut de sute de ani, a fost găsit în seiful unei bănci elveţiene

Schiţa expusă la muzeul Luvru din Paris şi pictura descoperită în seiful băncii elveţiene FOTO Telegraph

Un mister vechi de 500 de ani a fost dezlegat vineri, după ce un tablou atribuit lui Leonardo da Vinci a fost descoperit în seiful unei bănci din Elveţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Pictura, care o înfăţişează pe Isabella d’Este, o femeie de viţă nobilă din perioada Renaşterii, a fost găsită alături de alte 400 de tablouri, care făceau parte din colecţia personală a unei familii italiene. Familia nu a vrut să îşi dezvăluie identitatea.

Opera de artă este, de fapt, o versiune finisată a schiţei făcute în creion de Leonardo da Vinci în regiunea lombardă Mantua, din nordul Italiei, în anul 1499.

Schiţa care a servit drept inspiraţie pentru recent-descoperita pictură se află expusă la muzeul Luvru din Paris.

După ce a văzut desenul, muza i-a scris artistului, implorându-l să îl reproducă într-o pictură.

Însă, la scurt timp după, Da Vinci a început să lucreze la una dintre cele mai mari capodopere ale sale, „Bătălia de la Anghiari”. Ulterior, în 1503, s-a apucat să picteze „Mona Lisa”.

„Bătălia de la Anghiari" de Leonardo DaVinci FOTO Wikipedia

Istoricii de artă au presupus că lipsa timpului sau pierderea interesului au dus la abandonarea planului de a transforma schiţa într-o pictură.

Testele efectuate relevă că portretul în ulei îi aprţine, într-adevăr, lui Da Vinci, potrivit lui Carlo Pedretti, profesor de istoria artei la Universitatea California din Los Angeles.

Nu e niciun dubiu că opera îi aparţine lui DaVinci”; a declarat Pedretti, citat de „The Telegraph”. Pot să recunosc imediat manopera lui Da Vinci, mai ales la faţa femeii.” În plus, testele au arătat că tipul de pigment utilizat este acelaşi pigment folosit şi de Leonardo DaVinci în picturile sale.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: