Eric Clapton scoate la licitaţie un tablou de 25 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre tablourile din seria „Abstraktes Bild“, de Gerhard Richter FOTO gerhard-richter.com
Unul dintre tablourile din seria „Abstraktes Bild“, de Gerhard Richter FOTO gerhard-richter.com

Un tablou semnat de Gerhard Richter, în valoare de aproximativ 25 de milioane de dolari, este scos la licitaţie de către muzicianul britanic Eric Clapton, pe 12 noiembrie, la New York.

Tabloul se intitulează „Abstraktes Bild (809-1)“ şi este cea de-a doua operă a acestui artist contemporan pe care cunoscutul muzician britanic o scoate la licitaţie în ultima vreme. În 2012, Eric Clapton a vândut la licitaţie, tot prin intermediul casei Christie's, un alt tablou de Gerhard Richter, cu 34 milioane de dolari, o sumă care a intrat în istorie, întrucât ea a reprezentat un nou record mondial de preţ pentru o operă a unui artist în viaţă.

Eric Clapton a cumpărat acel tablou, alături de alte două, cu suma totală de 3,2 milioane de dolari, în anul 2001. Primul tablou pe care l-a vândut muzicianul britanic, numit „Abstraktes Bild (809-4)“, avea un preţ estimativ cuprins între 14,5 milioane de dolari şi 19,3 milioane de dolari, dar a spulberat toate aşteptările specialiştilor, fiind vândut cu 34 milioane de dolari, fapt pentru care experţii în artă aşteaptă cu mare interes scoaterea la vânzare a celui de-al doilea tablou din această serie deţinut de Eric Clapton.

Tabloul „Abstraktes Bild (809-1)“ va fi expus la Paris şi la Londra înainte de licitaţia de la New York, unde va fi scos la vânzare în cadrul licitaţiei de artă postbelică şi contemporană organizată de casa Christie's.

„Abstraktes Bild“ este o serie de patru tablouri create de pictorul abstract german Gerhard Richter la jumătatea anilor 1990. Trei dintre ele au fost cumpărate de Eric Clapton în 2001, iar cel de-al patrulea aparţine colecţiei de artă deţinută în comun de două muzee celebre britanice - Tate şi National Galleries of Scotland.

Eric Clapton nu este străin de universul licitaţiilor. În 2011, starul britanic s-a despărţit de peste 70 dintre chitarele sale, pentru 2,15 milioane de dolari, cu ocazia unei licitaţii organizate în scopuri caritabile, la New York, la care au participat câteva sute de fani şi care a depăşit toate pronosticurile specialiştilor. Banii obţinuţi au fost donaţi de muzician în beneficiul Crossroads Centre, o clinică de dezalcoolizare şi dezintoxicare pe care Eric Clapton a înfiinţat-o în Antigua şi Barbuda.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite