Un preot italian a înfuriat Vaticanul dând vina pe căsătoriile între persoane de acelaşi sex pentru cutremurele care au zgududit ţara

Un preot italian a înfuriat Vaticanul dând vina pe căsătoriile
între persoane de acelaşi sex pentru cutremurele care au zgududit ţara

Papa Francis rugându-se în faţa ruinelor lăsate de cutremur în Amatrice FOTO Osservatore Romano/EPA

Un preot italian a reuşit să înfurie Vaticanul după ce a pretins că seismele care au zguduit ţara, ucigând sute de persoane şi lăsând alte mii fără adăpost, au fost „pedeapsă divină“ pentru uniunile civile dintre homosexuali, transmite The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Părintele Giovanni Cavalcoli, un teolog cunoscut pentru vederile sale extremiste, a făcut comentariile în data 30 octombrie, ziua în care centrul Italiei a fost lovit de un cutremur de 6,6 magnitudine - cel mai puternic seism care a lovit ţara în 36 de ani.

Cavalcoli a declarat pentru Radio Maria că şocurile seismice au fost "pedeapsă divină" pentru "jignirea familiei şi a demnităţii căsătoriei, în special prin intermediul uniunilor civile" dintre persoane de acelaşi sex.

Italia este una dintre ultimele ţări din Europa de Vest care a recunoscut în mod legal relaţiile între persoane de acelaşi sex, introducând o legislaţie luna trecută pentru a permite uniunile civile gay.

Postul de radio s-a distanţat de opiniile lui Cavalcoli, iar Vaticanul a emis o mustrare înţepătoare, spunând că ideea unui Dumnezeu răzbunător este "o viziune păgână", datând din "epoca pre-creştină".

Arhiepiscopul Angelo Becciu, numărul doi în secretariatul puternic de stat al Vaticanului, a declarat că comentariile Cavalcoli au fost "ofensatoare pentru credincioşi şi ruşinoase pentru non-credincioşi".

Becciu a cerut iertare de la victimele cutremurului şi le-a amintit că au "solidaritatea şi sprijinul" Papei Francis.

Cu toate acestea, Cavalcoli a refuzat să dea înapoi, insistând la un alt post de radio că seismele au fost cauzate de "păcatele omului" şi spune că Vaticanul le-a "citit catehismul".

Nu este prima dată când comentariile membrilor clerului italian au jenat biserica catolică.

Luna trecută, un preot a fost suspendat din parohia sa din Trento, după ce se pare că a apărat pedofilia în timpul unui interviu televizat în direct, argumentând că "copiii caută adesea afecţiune". Părintele Gino Flaim din parohia San Giuseppe şi Pio X a afirmat că "înţelege pedofila", dar a adăugat, "Nu sunt sigur despre homosexualitate".

Când a cerut să explice observaţiile sale, el a spus la canalul La7: "Pedofilia este un păcat, şi la fel ca toate păcatele trebuie să fie acceptat, de asemenea". El a continuat să descrie homosexualitatea ca fiind "o boală".

În urma suspendării sale, preotul a spus că vorbele sale "nu reprezintă poziţiile din arhiepiscopia Trento şi sentimentul general al parohiei".

În 2012, un alt preot italian a stârnit indignarea prin transmiterea unui mesaj de Crăciun care a pretins că femeile sunt de vină pentru violenţa bărbaţilor faţă de ele, pentru că poartă "haine murdare".

Părintele Piero Corsi a pus un pliant la avizierul bisericii sale din San Terenzio, din nord-vestul Italiei, afirmând că 118 de femei ucise de bărbaţi în Italia în acel an au fost ele însele de vină.

"Este posibil ca oamenii să se fi transformat în nebuni dintr-odată? Noi nu credem acest lucru. Ideea este că tot mai multe femei provoacă, alunecă în aroganţă, cred [ele însele] că sunt independente şi exacerbează tensiunile", se arăta în pliant.

Preotul a primit o avalanşă de critici după ce o scanare a pliantului a fost postată on-line, iar contul său de Facebook a fost închis.

Figuri religioase înalte s-au distanţat de biserică după comentariile lui Corsi, iar el a fost forţat să demisioneze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările