Ucraina întoarce spatele Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kievul a anunţat în această seară, prin vocea premierului, că prioritatea Ucrainei este normalizarea relaţiilor cu Rusia. FOTO Reuters
Kievul a anunţat în această seară, prin vocea premierului, că prioritatea Ucrainei este normalizarea relaţiilor cu Rusia. FOTO Reuters

Oficial, Kievul susţine că este hotărât să-şi menţină traseul către integrarea europeană. Însă deciziile din ultimele zile ale liderilor ucraineni arată că vor, mai degrabă, o amânare a planurilor de asociere cu UE.

Peste două săptămâni, Ucraina va semna, la summitul de la Vilnius, acordul de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană. Acesta este mesajul oficial transmis în unanimitate de toate palierele de conducere de la Kiev, poziţie ce a adus laolaltă puterea şi opoziţia. Însă acţiunile şi deciziile luate în ultimele zile de guvernanţii ucraineni indică mai degrabă contrariul.

Miercuri a expirat termenul limită impus de UE pentru adoptarea în parlament a unui pachet-cheie de legi pentru reformarea Justiţie. Una dintre aceste legi vizează cazul deţinuţilor din Ucraina care au nevoie să fie transportaţi în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale în cazul în care medicii recomandă acest lucru.

Practic,această lege ar permite transportarea fostului premierEliberarea Iuliei Timoşenko a devenit , astfel condiţie pentru semnarea acordului de asociere la summitul care va avea loc pe 28-29 noiembrie. 

Parlamentarii ucraineni au încheiat însă şedinţa extraordinară de ieri cu o amânare a votului şi fără niciun fel de mesaj privind faptul că au încălcat termenul stabilit de Bruxelles. Singurele reacţii au venit de la opoziţie, care a cerut trimişilor speciali ai UE în Ucraina pentru monitorizarea cazului Timoşenko să nu redacteze încă un raport final negativ.

Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Pat Cox, fost preşedinte al Parlamentului European, trimişii speciali, trebuie să înainteze săptămâna viitoare raportul final. Semne similare de întrebare ridică şi faptul că unul dintre avocaţii fostului premier a fost reţinut de poliţie.

Ianukovici, acuzat că joacă la două capete

Totodată, opoziţia l-a acuzat pe preşedintele Viktor Ianukovici că joacă la două capete, făcând un joc dublu între Bruxelles şi Moscova. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a fost nevoit să se justifice după ce un lider al opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, l-a acuzat pe Ianukovici că i-a făcut o vizită „secretă” weekend-ul trecut omologului său rus Vladimir Putin, care are o părere negativă despre acordul de asociere cu UE. 

Iaţeniuk l-a acuzat pe preşedintele ucrainean că vrea să „submineze” perspectiva unui acord de asociere la summitul Parteneriatului oriental al Uniunii Europene de la Vilnius. Celebrul boxeur şi opozant Vitali Kliciko a criticat şi el marţi un preşedinte care „aspiră la integrarea în Europa dar se duce în continuare la Moscova”. „Puterea nu a înţeles până acum că nu poţi declara un lucru, face altceva şi gândi ceva ce nu are de a face cu nimic. Aşa nu se aderă la Europa”, a scris Kliciko pe blogul său. 

„Drumul spre integrare este ireversibil”

Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, s-a declarat „surprins de atenţia profundă acordată unei personalităţi (Iulia Timoşenko – n.r.) şi de faptul că se pune în balanţă soarta întregii ţări de această personalitate”, a declarat  ambasadorul miercuri dimineaţă, într-o conferinţă pe tema viitorului european al Ucrainei organizată de Centrul de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu”. 

Drumul Ucrainei către integrarea europeană este ireversibil”, însă „în niciun caz integrarea europeană nu va influenţa negativ dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor din Ucraina şi cel mai puternic vecin al acesteia, Rusia”, a dat asigurări diplomatul. Astfel, Bauer nu exclude posibilitatea ca Ucraina să adere şi la uniunea vamală eurasiatică, aflată sub controlul preşedintelui rus Vladimir Putin. 

„Localizarea geografică unică în Europa face ca Ucraina să reprezinte un interes atât de mare, inclusiv în ce uniune se va afla. Însă sub nicio formă integrarea europeană nu va influenţa relaţia cu uniunea vamală eurasiatică, în măsura în care asta urmăreşte interesele Ucrainei. Pentru că economia ucraineană a fost nevoită să acţioneze în asemenea condiţii, şi-a creat imunitatea de a rezista la orice impact”, a explicat ambasadorul. 

În ceea ce priveşte dependenţa Ucrainei de gazele ruseşti, ambasadorul a explicat că „obţinerea independenţei energetice a devenit o prioritate a doua zi după câştigarea independenţei statului”, iar Kievul şi-a concentrat acum eforturile pe exploatarea gazelor de şist. 

CITEŞTE MAI MULT

Uniunea Europeană este gata să parafeze Acordul de Asociere cu Republica Moldova

VIDEO Preşedintele Băsescu, la Consiliul European: I’m always back!

Băsescu, mesaj către Ponta înainte de Consiliul European: Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător

Premierul şi preşedintele dau nas în nas la Bruxelles

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite