Turcia reaminteşte UE că trebuie să ridice vizele pentru turci până în iunie, altfel nu va mai onora acordul privind migranţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia nu va mai onora acordul privind migraţia cu UE, dacă blocul comunitar nu va reuşi să adopte liberalizarea regimului vizelor pentru turci până în luna iunie, a anunţat luni premierul Ahmet Davutoglu. Preşedintele Comisiei Europene,Jean-Claude Juncker, îi răspunde că Ankara trebuie să îndeplinească toate criteriile.

 Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat luni că Turcia nu va mai fi obligată să onoreze acordul, dacă UE nu respectă condiţia de a ridica vizele până în luna iunie.

"Aceste angajamente sunt reciproce. Dacă UE nu întreprinde paşii necesari, ar fi de negândit ca Turcia să o facă", a spus Davutoglu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute înainte de a pleca la Strasbourg.

El a afirmat însă că Turcia a depus eforturi pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de UE şi nu are motive să se aştepte ca acordul să nu fie respectat.

"Nu cred că există o posibilitate prea mare ca UE să facă paşi înapoi în realizarea acestui proces după ce am ajuns atât de departe", a spus el.

17 dintre cele 75 de condiţii puse de UE pentru liberalizarea vizelor până în iunie trebuie încă îndeplinite, a spus Davutoglu, estimând că acest lucru se va petrece până în mai.

"Cred că liberalizarea vizelor se va aplica din iunie. Dacă acest lucru nu se întâmplă, evident nimeni nu se poate aştepta ca Turcia să-şi respecte partea de înţelegere", a adăugat el. 

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a răspuns că Turcia trebuie să îndeplinească toate criteriile pentru ca cetăţenii săi să beneficieze de dreptul de a circula fără vize în Europa.

În cadrul acordului, lucrăm către liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci. Turcia trebuie să îndeplinească toate condiţiile care au mai rămas”, a declarat preşedintele CE în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, principala instituţie UE pentru apărarea drepturilor omului.

“Liberalizarea vizelor este o problemă de criterii. Criteriile nu vor fi reduse în cazul Turciei”, a adăugat el.

UE depinde de Turcia pentru acordul ce a dus la o scădere a numărului de refugiaţi care traversează Marea Egee către Grecia. Acesta este criticat, însă, de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

În baza acordului, Ankara a promis mai multe fonduri pentru refugiaţii de pe teritoriul său şi să preia toţi migranţii ajunşi în Republica Elenă după 20 martie. În schimb, vor fi reluate negocierile pentru aderarea Turciei la UE, iar vizele ar urma să fie ridicate în această vară, mai devreme decât prevăzut. În plus, Uniunea Europeană va prelua câte un refugiat sirian pentru fiecare sirian transferat din Grecia în Turcia.

Ridicarea vizelor pentru Turcia, o ţară cu 75 de milioane de locuitori, este foarte controversată în UE, pentru că mulţi se tem că va deschide calea către un nou val de imigranţi musulmani.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat marţi că "Uniunea Europeană are mai multă nevoie de Turcia" decât invers, într-un discurs susţinut la Ankara în care a denunţat un raport "provocator" al Parlamentului European publicat săptămâna trecută, scrie AFP.

"În momentul în care relaţiile noastre cu UE sunt într-o fază pozitivă în ceea ce priveşte migranţii, deschiderea unor capitole de aderare la UE sau exceptarea de vize, a lansa un astfel de raport este provocator", a spus Erdogan.

În raport, deputaţii europeni au acuzat "regresul" în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, libertatea de adunare, de expresie şi respectarea drepturilor omului şi a statului de drept".

„Trei milioane de oameni sunt îngrijite în această ţara (Turcia) pentru a nu-i deranja pe europeni (...) Ce se spune despre acest subiect în raport? Nimic", a continuat Erdogan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite