Studiu: Epidemia de coronavirus a început în Italia încă din ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italia, prima ţară europeană care s-a confruntat cu ravagiile epidemiei de coronavirus
Italia, prima ţară europeană care s-a confruntat cu ravagiile epidemiei de coronavirus

Primele cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 au fost depistate pe teritoriul Italiei în luna ianuarie, potrivit unui studiu academic care pune într-o nouă lumină originea epidemiei în Italia, una dintre cele mai afectate ţări de infecţia cu noul coronavirus.

Italia a început să testeze oamenii după diagnosticarea primului pacient local, la 21 februarie, în Codogno, un micuţ oraş din Lombardia, regiunea care şi acum este cea mai afectată masiv de coronavirus. Este vorba despre un pacient care se internase în spitalul local şi care a stat o săptămână înainte de a fi diagnosticat, pentru că medicii credeau că are o pneumonie banală. În câteva zile, spitalul avea pacienţi şi medici infectaţi, a intrat în carantină şi, povestea este deja cunoscută. Lombardia şi Veneto sunt focarele care încă nu pot fi stinse.

Studiul, citat de Reuters, arată că virusul se afla, de fapt, de mai multe săptămâni în Italia, însă nu fusese observat.

Stefano Merler, de la Bruno Kessler Foundation, a anunţat într-o conferinţă de presă că la data descoperii coronavirusului în Lombardia, la 20 februarie, epidemia deja începuse, cu mult timp înainte.

„În ianuarie cu siguranţă, dar poate chiar şi mai devreme. Nu vom şti niciodată”, a spus medicul, care a adăugat că, în opinia semnatarilor studiului, este foarte puţin probabil ca virusul să fi pătruns în Italia prin intermediul unei singure persoane. El a precizat că, dată fiind răspândirea atât de rapidă şi în masă, mai cu seamă în jurul oraşului Milano, este posibil ca un grup de oameni să fi ajuns bolnavi în ţară şi să fi transmis molima.

Italia este prima tară occidentală care s-a confruntat cu ravagiile virusului care a fost depistat în Wuhan şi raportat de China pe 31 decembrie 2019.

Italia a oprit zborurile înspre şi dinspre China pe 31 ianuarie, după ce doi turişti chinezi au fost testaţi pozitiv la Roma. Savanţii spun că, foarte probabil, a fost prea târziu.

În urmă cu câteva săptămâni, un alt studiu afirma că e posibil ca boala să fi pătruns în Italia prin Germania, nu prin China, în a doua jumătate a lunii ianuarie.

În Italia trăieşte o comunitate de peste 300.000 de chinezi, dintre care cei mai mulţi, mai bine de 30.000, sunt stabiliţi la Milano.

Autorităţile italiene au raportat sâmbătă 415 decese înregistrate în ultimele 24 de ore, cu cinci mai puţine decât în intervalul anterior, dar şi o reducere a persoanelor declarate vindecate de Covid-19, potrivit La Repubblica. 

 Datele noului buletin al Protecţiei Civile arată că la terapie intensivă se găsesc în prezent 2.102 persoane, cu 71 mai puţine faţă de vineri. 

Numărul celor vindecaţi a ajuns la 63.120, cu 2.622 declaraţi în ultimele 24 de ore (vineri au fost declaraţi vindecaţi 2.922 de oameni).

În izolare la domiciliu se află 82.212 persoane, cu 74 mai puţine faţă de ieri.

Au fost depistate 2.357 de cazuri pozitive în ultimele 24 de ore, faţă de 3.021 raportate vineri. Astfel că totalul cazurilor confirmate ajunge la 195.351. Numărul cazurilor active este în prezent de 105.847, o scădere cu 680.

Sâmbătă au fost efectuate 65.387 de teste, cu aproximativ 3.000 mai multe faţă de intervalul anterior. Raportul este acum de 1 caz pozitiv la 27,7 teste (3,6%), cel mai mic de la începutul epidemiei.

Totalul deceselor înregistrate în Italia de la începutul epidemiei este de 26.384.

Începând cu 4 mai, când în ţară va începe relaxarea măsurilor de izolare, în Italia vor fi făcute teste serologice, prin care va fi aflat dacă o persoană a dezvoltat anticorpi faţă de Covid-19. Pentru început, aceste teste vor fi făcute pe un eşantion de 150.000 de persoane de pe întreg teritoriul.

Dacă Italia este ţara europeană cu cele mai multe decese înregistrate, Spania - care se află de 42 de zile în izolare - continuă să fie ţara europeană cu cele mai multe cazuri de Covid-19 şi a doua la nivel mondial, după SUA (peste 51.000 de decese şi mai mult de 900.000 de cazuri).

Autorităţile spaniole au raportat sâmbătă 378 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 11 mai multe decât în intervalul anterior. Astfel, numărul total al bolnavilor de Covid-19 care au murit a ajuns la 22.902.

Numărul de cazuri noi depistate a fost de 2.994, o creştere cu 1,5% faţă de ziua precedentă. Tot sâmbătă a fost anunţat că numărul celor declaraţi vindecaţi în ultimele 24 de ore este de 3.353.

Directorul Centrului de Coordonare a Alertelor şi Urgenţelor Sanitare, Fernando Simon, a declarat în informarea de presă că „situaţia este asemănătoare zilelor anterioare” şi a calificat drept „veste bună” scăderea numărului deceselor zilnice sub 400.

El a precizat că nu este momentul pentru „euforii excesive” şi că trebuie „să continuăm să fim prudenţi”.

Numărul total de cazuri pozitive înregistrate în Spania de la începutul epidemiei este de 223.759, în urma testelor PCR şi a celor privind antocorpii. Din total, 95.708 persoane au fost declarate vindecate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite