În mod normal, Charlotte Dubral ar fi trebuit să fie în Polonia, în mijlocul semestrului de vară al anului Erasmus. Din cauza pandemiei de coronavirus, studiul a fost suspendat, iar ea a revenit în Germania la jumătatea lunii martie. În loc să stea într-o sală de curs din Cracovia, studenta la medicină lucrează începând de săptămâna trecută în centrul de protecţie împotriva infecţiilor din campusul Clinicii Universitare din Köln.

Prietenii i-au trimis un link cu ajutorul căruia orice student la medicină care doreşte să îşi ofere ajutorul în criza coronavirus se poate înscrie pe lista Asociaţiei Profesionale a Medicilor din cadrul Universităţii din Köln. După un interviu sumar, Charlotte Dubral a ajuns în centru împreună cu alţi patru studenţi. Aproximativ 200-250 de persoane sunt testate aici pentru coronavirus în fiecare zi.

Charlotte Dubral în timpul activităţii la centrul de protecţie împotriva infecţiilor cu sediul la Köln

Charlotte Dubral în timpul activităţii la centrul de protecţie împotriva infecţiilor cu sediul la Köln

"Mai presus de orice am făcut acest lucru pentru că, în anul meu petrecut în străinătate, am avut o mulţime de prieteni din Spania şi Italia, care mi-au relatat experienţele lor personale, dar şi cum se prezintă situaţia în acest moment în aceste ţări. M-am speriat un pic, gândindu-mă că acele lucruri nu ar trebui să se întâmple şi aici", spune tânăra de 24 de ani, care studiază la Universitatea din Bonn. "Dacă au nevoie de ajutor aici, atunci cu siguranţă o să ajut, mai ales că nu fac parte din niciun grup de risc."

În centrul de protecţie împotriva infecţiilor, pentru o evaluare ulterioară a datelor, Charlotte documentează simptomele şi persoanele de contact ale oamenilor care au făcut testele. Ulterior, ea va testa pacienţi de la spitalul universitar selectaţi aleatoriu. În primele două zile s-a făcut un instructaj serios în materie de igienă. Studenţii au învăţat să îşi pună măştile şi să-şi dezinfecteze mâinile în mod adecvat.

"Am făcut totul cum trebuia?"

Moritz Leweke a intrat în lupta cu coronavirusul acum o săptămână. Tânărul de 23 de ani studiază medicina la Universitatea din Bonn şi lucrează la teza sa de doctorat, dedicată imunologiei experimentale. Datorită experienţei sale anterioare, medicul aspirant este acum repartizat la o unitate de terapie intensivă a Spitalului Universitar Bonn. Aici, el lucrează cu normă întreagă ca student stagiar în îngrijirea pacienţilor. De câteva zile, un pacient cu Covid19 se află în izolare într-una dintre camerele secţiei.

O asistentă medicală îngrijind pacienţi la clinica din oraşul german Schwerin

O asistentă medicală îngrijind pacienţi la clinica din oraşul german Schwerin

"Ai o senzaţie oarecum bizară la început. Când îmbraci pentru prima dată echipamentul de protecţie şi nu eşti încă familiarizat cu toate procedurile, te întrebi: oare oi fi făcut totul cum trebuie?", relatează Moritz Leweke la telefon. 

"Sigur că ai emoţii când îţi pui o mască FFP2 sau FFP3 şi întri în salonul în care există virusul. Te asiguri că masca este corect montată tot timpul, că nu intră aer printr-o crăpătură a ei. Eu nu aş spune că te obişnuieşti cu asta, dar cu siguranţă devii puţin mai încrezător cu timpul." Studiile sale de până acum, instrucţiunile personalului şi sentimentul de a fi apreciat îl ajută, spune tânărul. 

Moritz Leweke este conştient că acest loc de muncă îl expune unui risc crescut de a se îmbolnăvi. Cu toate acestea, nu a ezitat nicio clipă să răspundă afirmativ apelului lansat de medici: "Când hotărăşti să studiezi medicina, astfel de situaţii fac parte din profesia pe care ţi-ai ales-o, aşa că e bine să te implici. Mai ales acum este important ca studenţii să capete experienţă, să se rodeze."

Conectare digitală

Moritz Leweke şi Charlotte Dubral sunt doar doi dintre miile de studenţi din Germania care s-au oferit voluntari în ultimele săptămâni pentru a ajuta la gestionarea crizei coronavirus - în spitale, la liniile telefonice instituite de autorităţile medicale sau în domeniul ambulatoriu. Grupul de Facebook "Studenţi la medicină vs. Covid19", lansat la jumătatea lunii martie, are peste 21.000 de membri, iar omologul austriac circa 5.200.

Pe site-ul medis-vs-covid19.de, studenţii pot obţine o privire de ansamblu asupra clinicilor care solicită întăriri. Proiectul Match4Healthcare este menit să conecteze instituţiile medicale cu studenţii la medicină şi cu alţi voluntari. O hartă interactivă arată, cu ajutorul codului poştal, câţi studenţi vor să ajute şi unde. 

Bernd Metzinger, directorul departamentului de resurse umane şi organizare spitalicească a Societăţii Spitalelor Germane, nu este surprins de disponibilitatea studenţilor de a ajuta. "Sunt medic cu state vechi de plată şi cunosc bine tânăra generaţie. Cu toţii sunt extrem de dedicaţi, vor să ajute pacienţii şi o astfel de ocazie îi stimulează pe toţi să se implice. Sincer, eu mă aşteptam." În acest moment, cererea din spitale este încă gestionabilă, iar personalul este capabil să conducă unităţile de terapie intensivă.

Hartă interactivă, proiectul Match4Healthcare

Hartă interactivă, proiectul Match4Healthcare

Executivul german salută disponibilitatea medicilor aspiranţi de a sprijini cadrele medicale în lupta cu Covid19. "Sunt foarte recunoscător studenţilor la medicină că ajută sistemul medical în această situaţie dificilă", a afirmat recent ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn. De aceea, a subliniat el, studenţii nu ar trebui să sufere dezavantaje în perspectiva studiilor. 

Un an universitar compromis?

Potrivit unei ordonanţe a Ministerului Federal al Sănătăţii (BMG), care a intrat în vigoare la 1 aprilie, landurile federale au posibilitatea, având în vedere criza coronavirus, să amâne cu un an cea de-a doua examinare de stat, planificată pentru mijlocul lunii aprilie, sau să o efectueze potrivit planului original "în măsura în care situaţia va permite". În primul caz, studenţii ar începe pregătirea practică devreme, aşa-numitul an practic (PJ).

Abia în ultimele zile, medicii în devenire care se pregătesc de luni de zile pentru examen au început să primească informaţii clare privind organizarea examenelor după calendarul obişnuit. "Dată fiind incertitudinea din ultimele trei săptămâni, mulţi au încetat să înveţe sau nu se mai pot concentra", spune Mattis Manke de la Reprezentanţa Federală a Studenţilor la Medicină din Germania (BVMD).

Provocări speciale

Ministerul federal al Sănătăţii recunoaşte că studenţii se confruntă acum cu "provocări speciale". "Este previzibil că, în situaţia actuală de criză, studenţii vor face alte lucruri decât în mod normal în timpul anului practic", se arată în ordonanţă. De aceea, ministerul recomandă spitalelor să le plătească medicilor în devenire o indemnizaţie de cheltuieli. Până în prezent, în timpul "anului practic" nu există dreptul legal la remunerare.

Charlotte Dubral şi Moritz Leweke nu sunt încă afectaţi de toate acestea. Contractul lui Moritz are o durată de trei luni. Dacă semestrul de vară va începe mai târziu decât de obicei, pe 20 aprilie, este posibil ca el să nu mai poată presta la fel de mult în unitatea de terapie intensivă. 

Charlotte va lucra deocamdată în centrul de control al infecţiilor din Köln până la sfârşitul lunii aprilie, urmând ca situaţia să fie evaluată, spune ea. Deocamdată, ea intenţionează să lupte cu noul coronavirus chiar mai mult decât cele 20 de ore pe săptămână prevăzute în contract. "Văd că este nevoie de mine. Sunt flexibilă din punct de vedere al timpului şi vreau să ajut." 

Helena Kaschel - Deutsche Welle