Statele baltice şi Polonia solicită ONU să intervină în criza migranţilor orchestrată de Lukaşenko: Un „atac hibrid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grup de migranti ilegali prinşi la Vorzovo, în Letonia FOTO EPA-EFE
Grup de migranti ilegali prinşi la Vorzovo, în Letonia FOTO EPA-EFE

Statele baltice şi Polonia cer ONU să ia măsuri în cazul afluxului de migranţi de la graniţa cu Belarus, apreciind că se confruntă cu un „atac hibrid” din partea lui Aleksandr Lukaşenko.

Supuse unei presiuni cu migranţi ilegali la graniţe, Estonia, Letonia, Lituania - toate patru state membre UE - solicită ONU să acţioneze împotriva Belarusului.

Într-o declaraţie comună, premierii celor patru ţări afirmă că afluxul de migranţi  dinspre Belarus este „plănuit şi organizat sistematic de regimul Aleksandr Lukaşenko”.

Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, au trecut frontiera belaruso-europeană în ultimele luni. UE îl acuză pe Lukaşenko că aduce irakieni de la Bagdad la Minsk cu avionul şi apoi îi îndreaptă spre frontiera europeană ca să se răzbune pentru sancţiunile primite din cauza reprimării opoziţiei.

„Cerem Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi să ia măsuri active în vederea facilitării soluţionării acestei situaţii şi să solicite Belarusului să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale”, se arată în declaraţie.

Lituania construieşte deja un gard la graniţa cu Belarusul, în timp ce Polonia intenţionează să facă la fel. Gardul Lituaniei va avea o lungime de 508 kilometri şi va fi finalizat în septembrie 2022, potrivit estimărilor actuale.

„Bariera fizică este vitală pentru noi pentru a respinge acest atac hibrid pe care regimul din Belarus îl comite împotriva Lituaniei şi Uniunii Europene”, s-a apărat premierul lituanian Ingrida Simonyte în faţa criticilor.

„Nu sunt refugiaţi, sunt migranţi economici aduşi de Guvernul belarus”, a explicat Marcin Przydacz, adjunct al ministrului de Externe al Poloniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite