Situaţia prostituţiei, dezbătută din nou în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea interzicerii prostituţiei, legalizată în 2002, se află din nou în centrul dezbaterii în Germania, după ce o cunoscută reprezentantă a feminismului, Alice Schwarzer, a făcut un apel în acest sens, descriind ţara sa ca un "paradis pentru proxeneţi", relatează AFP.

Alice Schwarzer, o jurnalistă în vârstă de 70 de ani, a publicat la începutul lunii noiembrie, în Emma, un pamflet intitulat „Prostituţia, un scandal în Germania" şi a lansat un „apel la cancelar şi la Bundestag" pentru "abolirea prostituţiei".

„Nu există ţară care se declară democratică şi tolerează, acceptă sau promovează sclavia. Însă Germania tolerează, acceptă şi promovează protituţia, iar aceasta, în cea mai mare parte a timpului, în detrimentul unor femei sărace provenind din ţări vecine", a explicat ea, recent, în faţa presei străine, descriind ţara sa ca un "paradis pentru proxeneţi".

În opinia lui Alice Schwarzer şi a zeci de personalităţi (actori, oameni politici, jurnalişti) care au semnat apelul său, parlamentarii germanii trebuie să revină asupra legii din 2002, care, la iniţiativa coaliţiei guvernamentale de la acea vreme (constituită din social-democraţi şi Verzi), a reglementat doar în mod teoretic situaţia prostituatelor.

Schwarzer apreciază că această „liberalizare a prostituţiei este o catastrofă pentru persoanele vizate", estimate la 700.000, potrivit ei. „Aceste bordeluri au nevoie tot timpul de carne proaspătă, aşa cum spun ei, şi fetele, care lucrează în general de câteva săptămâni, sfârşesc la un momentul sau altul în stradă", a afirmat ea.

Într-un raport din 2007, până în prezent singurul bilanţ oficial publicat despre efectele legii, autorităţile au considerat că rezultatele sunt dezamăgitoare şi că legea nu a reuşit "să amelioreze protecţia socială a prostituatelor". Potrivit studiului, doar 1% dintre prostituate au un contract de muncă.

Mărturiile unor lucrători sociali sau poliţişti arată că legea nu a aduse progrese, ci dimpotrivă, potrivit unora, a agravat în mod considerabil situaţia.

În cadrul unei audieri în faţa unei comisii din Bundestag, comisarul Helmut Sporer, de la poliţia judiciară din Augsburg (sud), prezenta în iunie un bilanţ dureros.

„De-acum, incontestabil, o reglementare este, încă o dată în plus, necesară şi urgentă pentru a răspunde în mod eficient unui fenomen de tratare a fiinţelor umane care se propagă", a afirmat el.

Prin urmare, dezbaterea în jurul înăspririi legislaţiei privind reglementarea prostituţiei a fost relansată şi face parte din cadrul negocierilor dintre conservatorii, conduşi de Angela Merkel, şi social-democraţi, care încearcă să formeze un nou Guvern federal.

„Suntem foarte, foarte mândri", s-a felicitat Schwarzer.

Însă campania împotriva prostituţiei provoacă rezistenţă în Germania. În timpul unei prezentări a cărţii sale, joi, la Berlin, Alice Schwarzer a fost fluierată şi huiduită de persoane care s-au prezentat ca „lucrători" din industria sexului.

Undine de Rivière, prostituată şi purtătoare de cuvânt a Uniunii profesionale a furnizorilor de servicii sexuale şi erotice, face parte din rândul opozanţilor. „Feminiştii nu cred că putem să vorbim pentru noi înşine. Dorinţa de a controla sexualitatea şi prostituţia a fost tot timpul mare, este greu de scos din capul unor oameni", a explicat ea pentru cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite