Românul Ionel îi învaţă pe italieni cum se face pizza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost bodyguard român este patronul unui restaurant de succes din oraşul Cremona. Asemenea multor conaţionali care au emigrat, Ionel Andrei (35 de ani) a trecut prin greutăţi, dar perseverenţa şi spiritul de afacerist l-au ajutat să răzbească.

Originar din Oneşti, Ionel a plecat din România cu 16 ani în urmă. Acum, locuieşte în oraşul italian Cremona. Prietenii îi spun John, iar pentru pizza făcută de el unii italieni străbat şi 100 de kilometri.
Drumul spre succes a fost lung şi anevoios.

„Când am venit aici, adunam cauciucuri pentru un prieten italian câteva ore pe zi, apoi lucram ca bodyguard şi astfel reuşeam să mă întreţin. Lucram non-stop", poveşteşte românul. Cu timpul, faptul că a muncit mult l-a ajutat să strângă o sumă frumuşică. Astfel, în 2004, a intrat în lumea afacerilor. „Nu aveam cum sa cheltuim banii. Lucram continuu şi, practic, nu aveam când să risipesc ceva. Aşa că în 2004 strânsesem deja un capital", mai spune Ionel.

Gardă de corp pentru Pavarotti

Din 1998 şi până în 2004, românul a lucrat şi ca gardă de corp pentru anumite personalităţi din Italia. „Aveam deja experienţă ca bodyguard, pentru că şi în România am făcut asta mulţi ani. În Italia, am fost gardă de corp pentru Pavarotti & Friends, cu ani în urmă, şi am asigurat paza la importante prezentări de modă", îşi aminteşte românul.

„Puteam să fac o carieră din asta, dar în 2004 am luat decizia să renunţ. Fiind un spirit întreprinzător, îmi doream o afacere a mea", completează Ionel. Prin urmare, în 2004 el a cumpărat un restaurant. Aici, românul va prepara cea mai bună pizza din oraş.

Restaurantul are o poveste interesantă, şi asta pentru că, de aproximativ 20 de ani, s-a aflat în proprietatea mai multor cupluri mixte, formate din soţ italian şi femeie româncă sau invers. „Mi-a plăcut asta. În plus, interesant este că în acest restaurant se face o pizza după o reţetă specială şi veche de aproximativ 25 de ani", mărturiseşte românul.

Şi asta nu e tot. Încă din primele zile de la deschidere, el şi-a dat seama că are calităţi de pizzer. „Când am preluat noi restaurantul, reţeta pizzei conţinea şi ceva drojdie. Având drojdie puţină, aluatul nu creşte. Este ca o pită arăbească. Nu eram un admirator de pizza, dar am rămas extaziat de forma ei, este o pizza foarte subţire. Eu însă am fost primul care a eliminat complet drojdia. În prezent, ne numărăm printre puţinele restaurante din Italia care au o pizza fără drojdie", povesteşte cu mândrie românul. Potrivit lui Ionel, clienţii vin ca să mânânce pizza făcută de el şi din oraşele vecine, precum Brescia sau chiar Milano.

Angajează doar români

„E o datorie să-mi ajut conaţionalii", spune Ionel Andrei, care de când este patronul restaurantului angajează doar români. „Prefer să le dau de muncă conaţionalilor mei, am încercat şi cu alţii, dar probabil spiritul naţionalist m-a determinat să angajez mai mult români. În plus, toţi sunt foarte pricepuţi în ramura aceasta. Românii au caracteristici bune pentru a lucra în restaurante. E o datorie a noastră să ne ajutăm între noi", subliniază românul.

Mâncare tradiţională, la cerere

Şi pentru că mâncarea neaoşă necesită o bucătăreasă pe măsură, în timpul verii, mama patronului vine din ţară ca să gătească româneşte, atât pentru conaţionalii noştri, cât şi pentru italieni.

„Mama lucrează aici pe timpul verii ca bucătărească. Găteşte extraordinar şi, atunci când vine, organizăm anumite seri cu mâncare românească, reunim conaţionalii sau prietenii italieni care vor să mănânce specialităţi româneşti. Organizăm astfel de seri la cerere, în special pentru românii care au ani de zile de când se află în Italia", mai spune Ionel.

Pizzerul este şi importator de geamuri şi ferestre din PVC „Made in Romania". „Îmi doresc să deschid un punct de vânzare, un showroom, pentru aceste geamuri şi ferestre, chiar în Italia, dar deocamdată nu am suficient timp. Pentru că românii au un spirit întreprinzător, am preluat şi această afacere", adaugă cu mândrie Ionel Andrei.

Visul: reîntoarcerea în ţară

În ciuda succesului pe care l-a avut în Peninsulă, românul suferă de „problema întoarcerii acasă".

„Eu nu am avut niciodată puterea să mă despart total de România. Pe de altă parte, există şi chemarea pământului, care, la un moment dat, probabil, ne va aduce pe toţi acasă. Eu pot să mă consider una dintre cele mai norocoase persoane care au ajuns în Italia şi trăiesc foarte bine aici. Dar îmi lipseşte ţara mea. Sufăr de problema întoarcerii acasă şi mă voi întoarce", a conchis românul.

„Reţeta succesului"

Strict în acest caz, succesul a venit când românul a eliminat un ingredient din reţetă. Mai exact, când a renunţat să mai pună drojdie în aluat. Astfel, pizza iese foarte subţire, semănând cu o lipie arăbească. Dar italienii se dau în vânt după acest tip de pizza şi vin chiar din oraşele vecine să mănânce aşa ceva.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite