Romano Prodi: „Mafia şi birocraţia excesivă sunt cele mai grave probleme ale Italiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul acestei săptămâni, pe 24 şi 25 februarie, în Italia se vor ţine primele alegeri generale în decurs de aproape cinci ani.

Ultima dată când au mers la vot pentru a alege membrii ambelor camere ale Parlamentului a fost când Romano Prodi a părăsit postul de premier, în 2008.

Cinci ani şi o criză financiară mai târziu, multe schimbări s-au petrecut în ţară, se arată într-un articol publicat pe site-ul EU Observer.

Italia încă este a opta cea mai mare economie a lumii şi a treia cea mai mare din zona euro, dar volatilitatea pieţelor a adus-o aproape de faliment anul trecut, când rata de şomaj în rândul tinerilor, potrivit Comisiei Europene, a ajuns la 37%.

Între timp, cea mai mare bancă de investiţii din Italia, Mediobanca, a avertizat că dacă Silvio Berlusconi va câştiga alegerile, victoria sa ar putea declanşa un şoc pe pieţele financiare.

Într-un interviu pentru EU Observer, Prodi a evidenţiat cele două motive care stau la baza crizei economice din Italia.

„O mare parte din responsabilitate (n.r.: în ce priveşte situaţia economică dificilă) îi revine mafiei“, a spus el.

În Italia ai companii foarte eficiente şi achiziţii ale ţărilor străine, dar nu există investiţii în energia verde şi nici în cercetare. Italia nu este cunoscută pentru asemenea iniţiative. Ce vreau să spun? Companiile străine sunt dornice să cumpere acţiuni în Italia, dar nu vor să îşi asume mai multe riscuri, din cauza acestei probleme pe care o avem în Italia, chiar dacă este limitată la aceste regiuni şi se duce o luptă continuă împotriva sa“, a adăugat el.

Prodi a spus că al doilea motiv este birocraţia din Italia.

Diferenţa dintre acum şi acum 20 de ani este că zilele astea oamenii iau decizii atât de rapid. Vezi companii care se mută de pe o zi pe alta din Statele Unite în Asia. Aşadar dacă ai o administraţie publică care are nevoie de ani de zile pentru a oferi autorizaţia de construcţie a unei noi fabrici, e incompatibilă cu lumea modernă. Acestea sunt cele două probleme: administraţia publică şi corupţia“, a subliniat Romano Prodi.

„Comportamentul tradiţional, cultura acestei ţări trebuie să se schimbe chiar mai mult decât s-a schimbat după ce am intrat în zona euro“, a adăugat el.

Politicianul şi economistul în vârstă de 73 de ani este îngrijorat şi de apatia din rândul italienilor.

„Nu reacţionează. Nu există niciun fel de reacţie în faţa crizei. E dramatic“, a  spus el.

Am predat în universităţi mulţi ani şi încă am câteva seminarii, dar studenţii nu mi-au mai spus vreodată înainte că sunt convinşi că nu vor fi angajaţi sau că vor găsi ceva temporar doar dacă sunt norocoşi“, a arătatl el.

Prodi a spus că una dintre consecinţele crizei este starea anormală a pieţei de muncă din Italia.

Avem un nou fenomen în Italia – imigrarea muncitorilor necalificaţi pentru slujbe pe care italienii nu le vor, chiar dacă nu sunt angajaţi şi emigrarea tinerilor talentaţi. Italienii cu doctorate lucrează mai mult şi mai degrabă în străinătate. Nepoţii mei se află printre ei… Nu putem continua aşa“.

Totuşi, Prodi este mulţumit că tinerii italieni emigrează în alte ţări europene şi nu în Statele Unite, dar susţine că ţările din Uniune au nevoie de mai puţine măsuri de austeritate, pentru a salva generaţiile viitoare.

Sincer, nu înţeleg de ce Europa nu alege o politică economică diferită. Iată – nici Germania nu creşte. Europa devine un punct negru pe harta lumii…“, crede el. De asemenea, a ţinut să adauge că speră ca în viitor Italia să fie o ţară deschisă la iniţiative.

Politicianul italian a arătat că există un zid invizibil între bănci şi politicieni în toată Europa şi a precizat că elitele locale ar putea trece cu vederea activitatea instituţiilor bancare, din cauza vitezei şi complexităţii tranzacţiilor.

„Nu sunt bucuros că a fost limitat controlul Băncii Centrale Europene“, a subliniat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite