Tensiuni şi în coaliţia germană de teama invaziei românilor şi bulgarilor. Ministrul german de Externe apără libertatea de circulaţie şi de muncă în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea pieţei muncii de la 1 ianuarie penteru români şi bulgari a creat tensiuni şi în coaliţia de guvernământ din Germania, informează BBC.Aliaţii conservatori din Bavaria ai cancelarului german Angela Merkel spun este nevoie de măsuri suplimentare pentru a preveni „turismul pentru ajutoare sociale“ în UE.

Uniunea Creştin –Socială (CSU), aripa bavareză a formaţiunii creştin-democraţilor conduşi de cancelarul Angela Merkel,  a dat publicităţii o declaraţie în care cere măsuri suplimentare de combatere a migraţiei din cauza sărăciei. „ Trebuie să dezvoltăm o serie de măsuri pentru a proteja sistemul nostru social împotriva abuzurilor “, se arată în declaraţia CSU .

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a apărat, joi, libertatea de circulaţie şi de muncă în Europa, în timp ce partidul său a criticat partenerii de coaliţie în dezbaterea privind numărul bulgarilor şi românilor care vin în Germania, relatează TheLocal.de.

El a afirmat că punerea sub semnul întrebării a acestei libertăţi de circulaţie şi de muncă "prejudiciază Europa şi Germania", într-un interviu acordat joi Süddeutsche Zeitung.

"Libertăţile europene sunt nucleul ideii noastre de Europa. Libertatea de circulaţie a muncitorilor este o parte vitală a integrării europene. Germania a beneficiat imens din aceasta şi cu siguranţă mult mai mult decât alţii. Chiar acum, mulţi tineri din sudul Europei vin la noi să înveţe şi să muncească. Ei ne aduc beneficii şi ajută, de asemenea, ţările din care vin", a explicat ministrul german.

Colegul său din cadrul Ministerului de Externe şi răspunzător de Europa Michael Roth a criticat CSU pentru că nu înţelege Europa şi nu vrea să o înţeleagă.

El a acuzat partidul, care se află într-o "mare coaliţie" guvernamentală cu SPD că vine cu "sloganuri stupide". "Acesta nu este nivelul la care ar trebui să lucreze marea coaliţie", a declarat Roth.


Cotidianul „Stern“ a publicat joi o scurtă analiză a situaţiei,după ridicarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă pentru români şi bulgari, pentru a arăta că aceste temeri nu sunt cu adevărat motivate. Din analiză reies, printre altele, date legate de faptul că la mijlocul anului trecut, 60% dintre românii şi bulgarii apţi de muncă aflaţi în Germania aveau de lucru, iar numai 10% dintre aceştia primeau ajutoare sociale destinate persoanelor fără venituri.

Datele privind ocuparea locurilor de muncă nu indică, potrivit raportului IAB, faptul că imigraţia din cele două state est-europene ar fi exclusiv a celor fără venituri. La mijlocul anilor 2013, aproximativ 60% dintre românii şi bulgarii apţi de muncă stabiliţi în Germania aveau un job, deşi 46% dintre cei care au venit după 2007, anul aderării, nu au nici acum diplome de studii recunoscute în Germania.

De la introducerea liberei circulaţii, în 2014 va creşte numărul bulgarilor şi românilor la cel puţin 100.000 şi maxim 180.000. Anul trecut, cercetătorii vorbeau despre o imigraţie netă de 70.000 de persoane, cu referire la diferenţa dintre persoanele care au venit în Germania şi cele care au plecat.

La mijlocul anului 2013, mai arată datele IAB, aproximativ 10% dintre românii şi bulgarii din Germania primeau ajutoare sociale pentru persoanele fără venituri (Hartz-IV). Procentul este mai mare decât cel din rândul întregii populaţii (7,5% dintre locuitori), însă este semnificativ mai mic decât cel înregistrat între toţi străinii din Germania — 15% — observă „Stern“.

În anumite regiuni mai sărace, precum cele din jurul oraşelor Duisburg, Dortmund sau Berlin, se concentrează problemele sociale şi economice ale românilor şi bulgarilor: aici nu sunt mulţi numai şomerii şi cei care primesc ajutoare sociale; aici, 60% până la 75% dintre români şi bulgari nici nu au dreptul şi nici nu primesc ajutoare sociale.


Citeşte şi:

VIDEO Adevărul Live, despre „invazia” românilor în Marea Britanie. Damian Drăghici: Imigranţii sunt nişte eroi

Damian Drăghici, senator şi consilier al premierului Victor Ponta, Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema Veche” şi Alex Varninschi, jurnalist „Adevărul” întors astăzi de la Londra, au dezbătut la Adevărul Live, panica creată de tablodele britanice şi de politicienii din Regat cu privire la iminenta invazie a românilor de la 1 ianuarie 2014, care s-a dovedit falsă.

Nouă ţări UE ridică restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.

FOTO Cod roşu de români în presa britanică: ziarele încep anul cu noi atacuri la adresa imigranţilor

Pentru prima dată, România ţine prima pagină a principalelor publicaţii britanice în prima zi a anului. Ediţiile on-line ale tabloidelor, dar şi ale ziarelor quality au avut, miercuri dimineaţă, pe primele pagini articole în care avertizează „Atenţie, vin românii!”.

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Victor, un român în vârstă de 30 de ani, a sosit miercuri, în Marea Britanie, cu o cursă aeriană care a pornit din Târgu-Mureş cu destinaţia Aeropotul Luton. El urmează să se angajeze la o spălătorie auto din Londra, fiind doar unul dintre românii care se duc să muncească în Regatul Unit, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va avea de profitat, este de părere Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii din Germania.

Ridicare restricţiilor de muncă în Marea Britanie iscă reacţii aprinse: „De ce vor România şi Bulgaria să luăm noi romii lor?”

„The Daily Sunday Express”, un tabloid britanic, scrie că guvernele din România şi Bulgaria acuză pe nedrept Marea Britanie de tratament discrimnatoriu în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei muncii începând cu 1 ianuarie 2014, deşi ele nu au grijă de această minoritate în propria ţară. Autorul articolului sugerează că cele două guverne ar vrea, de fapt, să scape de romi.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite