Război în Ucraina. Importanţa strategică a oraşului Herson şi a râului Nipru. Acesta ar putea oferi un nou unghi de atac forţelor ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Herson, un oraş-port situat în apropiere de Crimeea, a fost cucerit în cursul nopţii de forţele ruse.  Poziţionat strategic la vărsarea râului Nipru în Marea Neagră, este un centru urban important pentru ruşi, aceştia putându-şi folosi flota din Marea Neagră pentru a ataca oraşe, a stabili linii logistice şi a împărţi Ucraina în două.

Râul Nipru trece direct prin centrul Ucrainei. Zaporizhzhia, Dnipro şi Kiev şi alte oraşe mari se află toate pe ambele maluri ale Niprului, având porturi, poduri şi ecluze pentru a permite navigaţia civilă şi transportul comercial.

„Nipru este o arteră de transport importantă pentru Ucraina, iar barajele sale furnizează energie pentru mare parte din industria ucraineană, precum şi pentru civili. Este pentru Ucraina ceea ce este fluviul Mississippi pentru SUA“, a declarat pentru publicaţia The Jerusalem, Scott Savitz, representant al RAND Corporation, un think tank din SUA.

Miercuri, primarul Hersonului, Igor Kolykhaev, a recunoscut invadarea oraşului şi s-a întâlnit cu comandantul rus care se pare că intenţionează să înfiinţeze o administraţie militară, avertizând că ruşii pregătesc proclamarea Republicii Populare Herson. 

Flota Rusiei de la Marea Neagră

Oraşul Sevastopolul din Crimeea este casa Flotei Rusiei de la Marea Neagră, aici existând mai multe clase de ambarcaţiuni capabile să navigheze pe râul Nipru.

„Corvetele din clasa Buyan şi din clasa Buyan-M au pescaj de doar 2 - 2,5 metri”, a spus Savitz. „Navele mici sunt bune pentru luptele fluviale, sunt agile şi pot transporta diverse arme care pot fi utile în spaţiul de luptă restrâns.”

Flota are şi transportoare de trupe şi nave de patrulare care ar putea intra în Nipru.

Având în vedere traficul comercial semnificativ din râu, armata rusă ar putea, de asemenea, să rechiziţioneze şi să reutilizeze nave civile.

Niprul ar putea reprezenta o modalitate de aprovizionare a trupelor ruseşti

Deşi forţele ruseşti au pătruns pe teritoriul ucrainean, par să fi fost blocate de incapacitatea de a-şi menţine liniile de aprovizionare şi de a oferi soldaţilor muniţie, hrană şi combustibil. Războiul devine cunoscut drept „război TikTok” datorită videoclipurilor de pe reţelele sociale cu vehicule blindate ruseşti abandonate şi fără combustibil şi tancuri T-90.

„Dacă ruşii obţin controlul asupra unei mari părţi a râului Nipru, le permite să împartă ţara, să controleze fluxul comerţului şi să mute vehicule, echipamente, oameni şi provizii prin afluenţii râului”, a explicat Savitz. Au existat zvonuri că există şi probleme de comunicare pentru forţele ruse, marina putând fi un centru de comunicaţii pentru forţele terestre şi comandamentul general, a mai adăugat acesta pentru aceeaşi sursă.

Atacul naval asupra oraşelor ucrainene

Mutarea navelor de război în sus, pe Nipru, ar oferi un nou unghi de atac forţelor ruse. „În acest mediu restrâns, ei ar putea folosi o mulţime de nave mici care nici măcar nu sunt neapărat concepute ca nave de război şi arme tradiţionale de pe uscat, cum ar fi rachete sau mortiere.”

„Controlul râului le-ar permite, de asemenea, să transfere forţele terestre dintr-o parte în alta, fie prin poduri existente, poduri improvizate sau nave”, a spus Savitz.

Împărţirea ţării în două ar putea izola forţele armate din Estul Ucrainei

Dat fiind faptul că Niprul împarte Ucraina în două, ocuparea acestuia ar putea tăia legătura dintre vestul Ucrainei, unde sunt transportate echipamentele militare din restul Europei, şi ar putea izola forţele din estul Ucrainei de provizii şi armament.

Mai mult, împărţirea în două a Kievului şi a altor oraşe importante care se află pe ambele maluri, ar putea face mai uşoară cucerirea de către ruşi.

Cum poate Ucraina să apere Niprul

„Ucrainenii pot lua câteva măsuri pentru a împiedica navigaţia trupelor ruseşti pe Nipru”, a spus Savitz. „Ar putea amplasa mine navale – indiferent dacă sunt fabricate în masă sau improvizate – pentru a provoca victime şi să-i oblige pe ruşi să se angajeze în contramăsuri pentru a câştiga“, mai spune Savitz.

„Ucraina ar putea lua şi o pagină din manualul rusesc: block-ships. În timpul anexării Crimeei din 2014, Rusia a scufundat două nave învechite pentru a bloca marina ucraineană în portul său”, a mai spus Savitz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite