Primul caz de infectare cu virusul Ebola în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul caz al unui pacient infectat cu febră hemoragică Ebola în afara Africii a fost anunţat luni seară de către presa iberică. O infirmieră din Spania, care a tratat un bolnav al acestei epidemii, a fost infectată la rândul ei cu Ebola, informează BBC.

Conform presei spaniole, două teste diferite arată că o asistentă medicală care a îngrijit un bolnav de Ebola în Madrid a contactat la rândul ei virusul. În prezent, medicii efectuează mai multe analize pentru a confirma sau infirma categoric diagnosticul.

„Au fost făcute două serii de analize şi au ieşit pozitive”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Spania.

Infirmiera, în vârstă de 44 de ani, lucra la spitalul Carlos al III-lea din Madrid, loc în care a fost adus Manuel Garcia Viejo, unul dintre preoţii spanioli infectaţi cu Ebola în Sierra Leone. După mai multe zile de suferinţă, prelatul a decedat pe data de 25 septembrie.

Al doilea preot spaniol care a fost infectat cu febră hemoragică Ebola, şi care a murit la rândul său, este Miguel Pajares, un fost misionar în Liberia.

Acum, medicii spanioli sunt îngrijoraţi că asistenta medicală a fost la rândul ei infectată cu virusul mortal. Ea este internată în prezent într-un spital din Alcorcon şi se află în stare stabilă, au precizat mai multe surse medicale pentru Reuters.

„Cunoaştem că asistenta medicală a avut acces la camera pacientului infectat cu Ebola de două ori, o dată pentru tratament şi a doua oară după decesul acestuia. Ulterior, ea a intrat în vacanţă a doua zi după ce am constat decesul preotului Manuel Garcia Viejo. În momentul de faţa infirmiera este in curs de evaluare pentru a i se stabili tratamentul”, a declarat medicul Antonio Alemani, potrivit ABC.

La rândul său, ministrul Sănătăţii din Spania, Ana Mato, a anunţat că autorităţile încearcă să identifice toate persoanele care au intrat în contact cu asistenta medicală, precum şi dacă s-au respectat toate măsurile de siguranţă.

Cazul de infectare cu Ebola al asistentei medicale spaniole este primul din Europa, notează mai multe agenţii de ştiri străine.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au fost confirmate până acum peste 7.500 de infecţii cu virusul Ebola în întreaga lume. De asemenea, peste 3.400 de persoane dintre ele au murit de la începutul acestei epidemii.

Simptomele inţiale ale virusului Ebola sunt asemănătoare cu cele ale unui răceli - dureri de cap, febră, stări de rău, o slăbiciune generalizată a corpului, precum şi dureri musculare - însă evoluţia bolii este una deosebit de rapidă, ajungându-se în cele din urmă la hemoragie şi la deces. La nivelul pielii, apar iritaţii şi bube, iar apoi se instalează blocajul renal precum şi insuficienţa hepatică.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a informat de asemenea că actuala epidemie de Ebola este una dintre cele mai periculoase de la descoperirea virusului. În prezent nu există niciun vaccin omologat oficial care să vindece această boală.


Citeşte şi:

Epidemia Ebola: bilanţul morţilor urcă la 961. De ce este această epidemie atât de greu de combătut?

Alte 29 de persoane şi-au pierdut vieţile după ce au contractat virusul Ebola, bilanţul oficial al victimelor urcând astfel la 961. Deşi nu există un antidot pentru febra hemoragică Ebola, cei infestaţi pot fi salvaţi cu ajutorul unui tratament intensiv, iar epidemiile pot fi limitate atunci când se respectă condiţii stricte de carantină. Actuala epidemie este însă foarte greu de combătut, spun experţii.

INFOGRAFIE Leacul miraculos contra virusului Ebola

Doi pacienţi infestaţi cu virusul Ebola au înregistrat reveniri uimitoare după ce li s-a administrat, ca ultimă speranţă, un ser experimental, care nu mai fusese testat pe oameni.

Cum se pregăteşte România să facă faţă virusului Ebola

Autorităţile se pregătesc să dea piept cu virusul letal. Un spital de campanie şi echipamentele de protecţie pentru doctori şi asistente urmează să fie cumpărate în cel mai scurt timp din cei 25 de milioane de lei primiţi de la Guvern. În România au fost două suspiciuni neconfirmate de Ebola până în acest moment.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite