Premierul Ungariei pregăteşte de acum alegerile din 2022. Dă familiilor până la 10.000 de dolari pentru renovarea locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ungariei, Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban

Guvernul ungar va da până la trei milioane de forinţi (9.693 de dolari) fiecărei familii drept ajutor pentru renovarea locuinţei, aceasta fiind ultima măsură adoptată de Executivul de la Budapesta pentru a stimula revenirea economiei după pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

„Familiile cu cel puţin un copil vor putea recupera jumătate din costurile lucrărilor de renovare, până la trei milioane de forinţi”, a declarat ministrul pentru Familie, Katalin Novak.

Sprjinul oferit de stat va acoperi costul lucrărilor pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţei, renovarea băii sau bucătăriei, precum şi extinderea locuinţei. Novak a dat drept exemplu cazul unei familii cu un copil care ar putea cheltui şase milioane de forinţi pentru lucrări de renovare şi economisi trei milioane de forinţi.

Acest anunţ vine la o săptămână după ce premierul Viktor Orban a anunţat că Ungaria va aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru proiectele de construcţii de locuinţe, până la finele lui 2022, în ideea de a susţine sectorul construcţiilor, notează Reuters, preluată de agerpres.ro.

Ungaria, ţară care are o rată standard TVA de 27%, cea mai mare din Uniunea Europeană, a mai aplicat o rată TVA de 5% pentru proiectele de locuinţe începând din 2016 şi până la finele anului trecut. Măsura a declanşat un boom al locuinţelor în Budapesta, care a permis ca Ungaria să înregistreze ritmuri de creştere economică cuprinse între 4% şi 5%.

Economistul ING, Peter Virovacz, a apreciat că anul viitor deficitul bugetar va urca până la 4% din PIB, peste ţinta de 2,9% din PIB inclusă în bugetul pe 2021. „Măsura se înscrie în politica Guvernului de a spijini familiile şi construcţiile de locuinţe. Cu toate acestea, astfel de măsuri unicat nu pot inversa şocul economic provocat de pandemia de coronavirus”, a adăugat Virovacz.

În al doilea trimestru al acestui an, economia ungară a înregistrat o contracţie de 13,6% în ritm anual, din cauza celor mai stricte măsuri de izolare din Europa Centrală, şi pe ansamblul acestui an ar putea să se contracte cu 5%-7%.

Criza sanitară şi o revenire mai modestă decât se preconizează ar putea deveni cea mai mare ameninţare pentru premierul Viktor Orban la alegerile parlamentare din prima jumătate a lui 2022.

Ba chiar, guvernul ungar ar putea folosi bani europeani pentru acest program, deoarece Comisia Europeană a publicat miercuri strategia privind valul de renovări ale clădirilor pentru a îmbunătăţi performanţa energetică a clădirilor.

Executivul UE îşi propune să atingă cel puţin rate duble de renovare în următorii zece ani şi să asigure faptul că renovările duc la creşterea eficienţei energetice şi a utilizării eficiente a resurselor.

Renovarea clădirilor va îmbunătăţi calitatea vieţii pentru persoanele care trăiesc în clădiri şi utilizează clădirile, va reduce emisiile de gaze cu efect de seră din Europa, va stimula digitalizarea şi va îmbunătăţi reutilizarea şi reciclarea materialelor, apreciază Comisia.

Estimările Comisiei arată că, până în 2030, ar putea fi renovate 35 de milioane de clădiri şi ar putea fi create până la 160.000 de locuri de muncă „verzi” suplimentare în sectorul construcţiilor.

„Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE şi 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, numai 1% din clădiri sunt supuse unor renovări eficiente din punct de vedere energetic în fiecare an, astfel încât este esenţial să se ia măsuri eficace pentru ca Europa să devină neutră climatic până în 2050”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

UE consideră că politicile de renovare din fonduri publice sunt un răspuns la problemele sociale, în condiţiile în care aproape 34 de milioane de europeni nu îşi pot permite să îşi încălzească locuinţele.

„Dorim ca orice persoană din Europa să aibă o locuinţă pe care să o poată ilumina, încălzi sau răci fără a intra în datorii sau fără a dăuna planetei. Valul de renovări ale clădirilor va îmbunătăţi locurile în care muncim, trăim şi studiem, reducând în acelaşi timp impactul nostru asupra mediului şi asigurând locuri de muncă pentru mii de europeni. Avem nevoie de clădiri mai bune dacă vrem să reconstruim într-un mod mai temeinic”, a spus vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans.

Strategia acordă prioritate acţiunilor în trei domenii: decarbonizarea sistemelor de încălzire şi de răcire; abordarea problemei reprezentate de sărăcia energetică şi de clădirile cu cele mai slabe performanţe; precum şi renovarea clădirilor publice, cum ar fi şcolile, spitalele şi clădirile administrative.

În plus, ministerul ungar pentru Inovare şi Tehnologie lansează un program pentru sprijinirea tinerilor cu o calificare mai slabă şi pentru revigorarea cererii pieţei forţei de muncă faţă de tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă. Programul, pentru care Guvernul a alocat peste 12 miliarde de forinţi, va crea posibilitatea pentru aproximativ 25 de mii de tineri cu o pregătire profesională mai slabă pentru a găsi un loc de muncă, începând de la mijlocul lunii octombrie, a subliniat secretarul de stat pentru ocuparea forţei de muncă, citat de un comunicat al Ministerului pentru Inovare şi Tehnologie, dat publicităţii miercuri. 

Sándor Bodó a mai menţionat că Guvernul depune eforturi în continuare pentru ca tot mai mulţi cetăţeni să se angajeze, deoarece angajarea oamenilor este imperios necesară pentru funcţionarea Ungariei. Ministerul de resort aminteşte că Planul de acţiune pentru protejarea economiei ungare a ajutat până în prezent peste 1,4 milioane de cetăţeni. Ca rezultat al măsurilor luate pentru protejarea locurilor de muncă şi pentru crearea unor noi locuri de muncă numărul angajaţilor a crescut din nou cu peste 4,5 milioane până în luna august, iar numărul celor care sunt în căutarea unui loc de muncă scade în continuare de trei luni.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite