Premierul Poloniei şi-a apărat în Parlamentul European reformele controversate din justiţie şi presă

Premierul Poloniei şi-a apărat în Parlamentul European reformele controversate din justiţie şi presă

Premierul Poloniei Beata Szydlo FOTO AFP

Premierul polonez Beata Szydlo a apărat în Parlamentul European (PE) reformele controversate din sistemul judiciar şi presă ale Guvernului pe care-l conduce, subliniind că „nu diferă în niciun fel de normele UE“, relatează postul Euronews, citat de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Szydlo a apreciat marţi, la Bruxelles, că modificările aduse Tribunalului Constituţional polonez şi guvernanţei instituţiilor publice de presă sunt conforme normelor europene.

În opinia sa, această polemică este rezutatul „unei lipse de informaţii sau poate a unei voinţe de face rău“.

Un semn al tensiunilor dintre Uniunea Europeană (UE) şi Varşovia este faptul că ea s-a declarat uimită de timpul şi energia investite de europeni în probleme care, în opinia sa, ţin de politica internă a ţării.

„Modificările pe care le-am efectuat reflectă normele europene şi nu diferă în niciun fel de normele UE aplicate în alte state“, a subliniat premierul Poloniei.

Însă oficiali europeni consideră că aceste modificări ar putea reprezenta o ameninţare la adresa statului de drept.

Rând pe rând, diverse grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea.

Copreşedinta Verzilor a insistat asupra metodei folosite de către autorităţile poloneze. În opinia Rebeccăi Harms, cel mai alarmant este „sentimentul că majoritatea guvernamentală exercită o formă de diktat, fără vreo dezbatere cu opoziţia“.

Pentru a răspunde anumitor critici, Guvernul polonez a cerut Consiliului Europei (CoE) să se pronunţe asupra reformei constituţionale. Această organizaţie internaţională, cu sediul la Strasbourg, urmează să prezinte un raport pe această temă în martie, de la care Varşovia speră o calmare a tensiunilor. Însă Consiliul nu este o instituţie a Uniunii Europene. Ancheta sa va fi separată de cea a Comisiei Europene (CE), care vizează o potenţială încălcare a statului de drept şi valorilor fundamentale ale blocului european.

Szydlo a susţinut acest discurs în Parlamentul European la o zi după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a lansat o adevărată ofensivă de PR la Bruxelles, în urma unor discuţii la nivel înalt cu oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Uniunii Donald Tusk, un fost premier polonez.

Guvernul conservator polonez, învestit în noiembrie, a fost criticat extrem de dur din cauza unei serii de măsuri denunţate ca vizând să-i consolideze controlul asupra sistemului judiciar şi presei.

Disputa a creat tensiuni între Varşovia şi partenerii săi europeni, în contextul în care cele 28 de state membre UE au nevoie de unitate pentru a aborda o serie de provocări, inclusiv criza imigraţinţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: