Ponta la Bruxelles: Din “braţele” lui Martin Schulz, la fricile şi criticile Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta va avea miercuri seara o nouă întâlnire cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, fost lider de grup al social democraţilor, primul cu care s-a întâlnit la Bruxelles şi după preluarea mandatului, în luna mai. Tot miercuri, ministrul justiţiei are programată o întâlnire cu comisarul european pentru justiţie Viviane Reding, primul oficial de rang înalt al Executivului UE care a transmis un avertis

Cea mai important întâlnire este cea a premierului cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, programată joi. O oră precisă nu a fost până la acest moment confirmată de Comisia Europeană.O poziţie critică a Executivului UE a fost exprimată vineri înaintea votului din Parlamentul României pentru suspendarea şefului statului. Vezi prima reacţie a Comisiei Europene la scandalul din România

Social democraţii din Parlamentul European (PE) au făcut, în ultimele două săptămâni, scut în jurul acţiunilor USL de la Bucureşti.

Hannes Swoboda, liderul grupului social democraţilor din PE: "Urmare a recentelor evoluţii din România şi a presiunii popularilor europeni asupra guvernului de la Bucureşti, social democraţii din Parlamentul European cer o abordare obiectivă a situaţiei şi apreciază că este crucial ca reprezentaţii Comisiei Europene să analizeze dacă există orice fel de încărcare a legilor europene".

Consiliul European, 28-29 iunie, Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, despre Victor Ponta:
Schulz a fost întrebat de jurnalişti, cum comentează faptul că premirul social democrat al României, Victor Ponta, este present la Bruxelles ignorând o decizia Curţii Constituţionale. Schulz, necruţător cu Adrian Severin în scandalul Mită contra amendamente, i-a luat din nou apărarea lui Ponta. Liderul PE a precizat că ştie despre discuţiile pe tema participării României la Consiliul European şi despre ce a decis CCR. "Ponta îmi este un vechi prieten. Nu e pusă la indoiala prietenia noastră", a spus Schulz

Şirul apărărilor familiei politice de la Bruxelles a USL a fost interupt ieri de o poziţie intransigentă a preşedintelui socialiştilor germani Frank Walter Steinmeier. El a precizat că este "inacceptabil" ca atribuţiile unei Curţi Constituţionale să fie reduse în decursul câtorva zile, ca procedurile parlamentare să fie adaptate unui scop politic précis pentru ca funcţii importante în stat să fie eliberate "peste noapte".

Steinmeier a cerut partidelor politice din România să respecte legile ţării, instituţiile democratice şi separarea puterilor în stat. "Abaterile politice şi legale, precum cele de care este acuzat preşedintele Băsescu, nu trebuie plătite înapoi cu aceeaşi monedă", a precizat Steinmeier.

Liberalii din Parlamentul European au fost ceva mai reţinuţi decît colegii social democraţi în apărarea coaliţiei de la Bucureşti. Reacţiile din partea lor au fost ceva mai puţine şi mai prudente. Liderul liberalilor din PE, Guy Verhofstadt, a şi scris o scrisoare Comisiei Europene prin care cere ca verificările şi evaluarea situaţiei din România să fie "obiective" şi să se stabilească dacă au fost încălcate legi europene. De asemenea, Sir Graham Watson, liderul liberalilor europeni, a reacţionat, în apărarea coaliţiei USL.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite