Piaţa muncii din Marea Britanie, ameninţată de 30 de milioane de bulgari şi români după ridicarea restricţiilor din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa muncii din Marea Britanie riscă să fie sufocată de imigranţi români şi bulgari, după ridicarea restricţiilor de în 2014 FOTO: The Telegraph
Piaţa muncii din Marea Britanie riscă să fie sufocată de imigranţi români şi bulgari, după ridicarea restricţiilor de în 2014 FOTO: The Telegraph

Piaţa muncii din Marea Britanie ar putea fi ameninţată de invazia a peste 30 de milioane de bulgari şi români care vor câştiga dreptul de a trăi şi de a munci fără restricţii în Regatul Unit din 2014.

Experţii avertizează că se va produce o adevărată „lovitură” din partea cetăţenilor din Bulgaria şi România, atunci când restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie, care au fost impuse cetăţenilor din cele două ţări de către Uniunea Europeană, vor fi ridicate la sfârşitul anului viitor.

Mai mult de atât, există riscul ca cei care emigrează din arhipelagul britanic să fie mult mai mare decât în 2004, atunci când cetăţenilor Poloniei şi ai altor şapte ţări est-europene le-au fost acordate aceleaşi drepturi de muncă.

Secretarul de Stat Theresa May şi-a arătat suportul pentru libera trecere a muncitorilor din UE. În opinia ei, Marea Britanie nu se poate opune ridicării restricţiilor de muncă fără încălcarea tratatului semnat cu Bulgaria şi cu România atunci când s-au alăturat UE în 2007.

Guvernul nu a făcut încă predicţii oficiale în ceea ce priveşte numărul bulgarilor şi al românilor care se vor muta în Regat, dar numeroase voci analizează posibila viitoare problemă din perspectiva precendentului din 2004, când fenomenul a fost puternic subestimat din punct de vedere al amploarii.

Deşi autorităţile britanice estimaseră un aflux de 20.000 de imigranţi, Oficiul de Statistică Naţională a înaintat, anul trecut, un raport care indica peste 600.000 de muncitori străini în Marea Britanie.

Un raport al Comitetului Consultativ pentru Migrare al Coaliţiei a scos în evidenţă temerile potrivit cărora piaţa locurilor de muncă din Marea Britanie va suferi „efecte adverse”.

Robert Rowthorn, fost profesor de economie la Universitatea Cambridge, a atras atenţia că aproximativ un milion de est-europeni s-au mutat în Marea Britanie în 2004 şi că media pe an celor care imigrează pe teritoriul Regatului Unit se învârte în jurul cifrei de 40.000. „Imi imaginez că un tipar asemănător se va repeta în cazul României şi al Bulgariei, deşi este posibil ca afluxul să fie mai mic pentru că, în cazul celor două ţări, au fost deja ridicate restricţiile de intrare în Regat”, a declarat Rowthorn, pentru „The Sunday Telegraph”.

Directorul organizaţiei MigrationWatch, Sir Andrew Green, a declarat că Marea Britanie a primit mult mai mulţi imigranţi est-europeni decât oricare altă ţară şi a cerut amânarea termenului la care restricţiile vor fi ridicate. El a adăugat: „Consider că România şi Bulgaria ar da o «lovitură» serioasă Marii Britanii, mai ales că economiile din alte părţi ale UE au parte de dificultăţi serioase. Nici măcar Spania sau Italia nu mai sunt un pariu câştigător în momentul actual, dacă vorbim de locuri de muncă. Cred că mai avem nevoie de o prelungire cu încă cinci ani a dispoziţiilor tranzitorii”.

Cifrele arată că aproximativ 40.000 de bulgari şi români s-au mutat arhipelagul britanic anul trecut şi mai bine de 130.000 locuiesc deja Regatul Unit, unde produsul intern brut pe cap de locuitor este de patru ori mai mare decât în ţările de origine.

O investigaţie a „The Sunday Telegraph” a dezvăluit că lacunele legislative au permis unui număr de 50.000 de est-europeni să îşi găsească un loc de muncă prin simplu fapt că s-au declarat „liber profesionişti”. Sub acest „con de umbră”, persoanele originare di Europa de est au ajuns angajaţi la hoteluri şi la restaurante, vânzători, taximetrişti sau animatoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite