Personalul ucrainean din centrala nucleară din Zaporojie: Suntem ţinuţi sub ameninţarea armelor de către ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Personalul de la centrala nucleară ocupată din Zaporojie a descris pentru BBC faptul că este ţinut sub ameninţarea armelor în timp ce trupele ruseşti o folosesc ca bază militară. Forţele invadatoare au ocupat situl, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la începutul lunii martie. Cu toate acestea, ea este încă operată de tehnicieni ucraineni.

Moscova a fost acuzată recent că foloseşte centrala „ca un scut" în timp ce trupele sale lansează de acolo rachete spre localităţile din apropiere, potrivit BBC. 

Joi, au fost raportate noi bombardamente, iar şeful ONU a emis un nou avertisment cu privire la luptele din apropierea sitului nuclear, care „duc la dezastru”.

Acum, doi muncitori au povestit pentru BBC despre ameninţarea zilnică, precum şi despre temerile lor legate fie de „contaminarea radioactivă a regiunii mai largi”, fie de o catastrofă nucleară.

În sudul oraşului Nikopol se află unul dintre cele mai periculoase puncte de observaţie din Ucraina.

Pe malul râului Dnipro, este posibil să se vadă centrala nucleară Zaporojie, la 16 kilometri peste apă.

Este un loc care a fost supus unor bombardamente intense în ultimele două săptămâni, fiind raportate până la 120 de rachete într-o singură noapte.

Acestea vin din direcţia Enerhodar, oraşul în care se află centrala.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU susţine că există un „risc real de dezastru nuclear” dacă luptele nu se opresc şi dacă nu se permite accesul inspectorilor.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc. Imaginea este neclară, dar riscurile sunt foarte clare.

„Ziua mea de lucru este un stres constant”, spune Svitlana, care a contactat BBC prin SMS.

Ea şi colegul ei de muncă Mykola pot folosi acum doar cartele SIM ruseşti, iar semnalul este foarte limitat.

„Nu mai pot lucra ca înainte. În ultima săptămână nu am putut nici măcar să vin la locul de muncă - este periculos.

Sâmbătă, a avut loc un bombardament asupra staţiei de azot-oxigen, care a provocat un incendiu. Printr-un miracol, oamenii care lucrează acolo au supravieţuit”, a spus aceasta. 

Un alt locuitor din Enerhodar ne spune că preţurile din magazine şi farmacii sunt acum de patru ori mai mari decât în teritoriul pe care Ucraina încă îl controlează, precum şi că există o lipsă de medici. De asemenea, majoritatea bancomatelor sunt închise.

Svitlana a lucrat la uzină timp de mulţi ani şi spune că în fiecare zi au aterizat obuze în apropierea acesteia.

„Situaţia psihologică este dificilă”, adaugă ea. „Soldaţii umblă peste tot cu arme şi toată lumea este ţinută de fapt sub ameninţarea armelor”. 

Rusia este acuzată că a amplasat acolo aproximativ 500 de soldaţi. Imagini recente au arătat vehicule militare care sunt conduse în interior, iar Svitlana nu are nicio îndoială că este folosită ca bază

Politicienii instalaţi de Moscova pentru regiunea Zaporojie tocmai au semnat un ordin pentru organizarea în curând a unui referendum. Rusia a mai organizat voturi fictive în trecut, cum ar fi în cazul Crimeei, pe care a anexat-o în 2014.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite