Penelope Fillon, inculpată în dosarul angajărilor fictive cu mai puţin de o lună înainte de alegerile prezidenţiale

Penelope Fillon, inculpată în dosarul angajărilor fictive cu mai puţin de o lună înainte de alegerile prezidenţiale

Francois Fillon şi soţia lui, Penelope, în timpul campaniei electorale/ Foto: EPA

Penelope Fillon a fost inculpată marţi seara, la finalul audierii sale de către judecătorii de instrucţie care anchetează cu privire la posibile angajări fictive ale sale la Adunarea Naţională şi la La Revue des deux mondes, au declarat surse judiciare pentru AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale, soţia candidatului dreptei François Fillon a fost inculpată pentru ”complicitate şi tăinuire de deturnare de fonduri publice”, ”complicitate şi tăinuire de abuz de bunuri sociale” şi ”tăinuirea unei escrocherii agravate”, a precizat sursa citată.

Este vorba despre a treia inculpare în această anchetă, după cele ale lui François Fillon şi a fostului său supleant în Adunare Marc Joulaud.

Discreta galeză, în vârstă de 61 de ani, a fost audiată timp de mai multe ore de către judecătorii de instrucţie, a declarat o sursă apropiată anchetei, fără să ofere alte precizări.

În centrul afacerii care afectează campania lui François Fillon se află angajarea soţiei sale ca asistentă parlamentară şi a lui Marc Joulaud, începând din 1986 şi până în 2013, cu mai multe întreruperi, şi un contract cu La Revue des deux mondes începând din mai 2012 şi până în decembrie 2013.

Judecătorii încearcă să afle dacă aceste angajări, cu contururi ambigue, au fost reale.

Investigaţiile vizează, de asemenea, posibile abuzuri de bunuri sociale, în contextul în care proprietarul La Revue des deux mondes, omul de afaceri Marc Ladreit de Lacharrière, este un apropiat al candidatului Partidului Les Républicains (Dreapta, opoziţie).

Ele au fost de asemenea extinse de către Parchetul Naţional Financiar (PNF) la presupuse falsuri şi uz de fals şi escrocherie agravată.

Judecătorii nu au reţinut însă, capătul de acuzare de fals şi zu de fals în convocarea pe care i-au trimis-o lui Penelope Fillon, potrivit unor surse apropiate dosarului.

Infracţiunea de escrocherie agravată vizează documente confiscate la Adunarea Naţională, inclusiv o fişă de informaţii pe care soţia candidatului a declarat, în iulie 2012, o activitate lunară de 14 ore la La Revue des deux mondes, potrivit acestor surse.

Anchetatorii se întreabă dacă acest număr de ore a fost minimalizat în vederea respectării limitei legale a programului de lucru cumulat, în contextul în care ea era în aceeaşi perioadă, din iulie 2012 şi până în noiembrie 2013, angajată a Adunării Naţionale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările