Orientarea proeuropeană a R.Moldova nu afectează relaţiile cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Popov, adjunctul ministrului moldovean al Afacerilor Externe
Andrei Popov, adjunctul ministrului moldovean al Afacerilor Externe

Direcţia spre integrarea eruopeană pe care a adoptat-o Republica Moldova, precum şi îmbunătăţirea relaţiilor cu România nu este percepută de interlocutorii de la Moscova drept o politică anti-rusească, spune vice-ministrul de externe Andrei Popov pentru Europa Liberă.

La discuţiile purtate cu omologul său rus, Grigori Karasin, Andrei Popov a subliniat importanţa progresului Republicii Moldova către integrarea europeană, ceea ce reprezintă şi un obiectiv absolut al politicii interne şi externe.

"Am stăruit şi voi stărui pe importanţa avansării pe calea integrării europene. Un obiectiv absolut al politicii interne şi externe, dar faptul că această politică este convergentă cu dezideratul edificării unei relaţii de parteneriat privilegiat şi nici de cum nu poate fi perceput, sau tratat ca o politică antirusească.", a spus Andrei Popov.

Pe de altă parte, el a adăugat că acest obiectiv nu poate fi privit ca o politică antirusească, întrucât ţelul moldovenilor îl reprezintă parteneriatul privilegiat cu Rusia.

"Nu putem vorbi despre un joc de sub mînă: cu cât mai aproape suntem de Uniunea Europeană, cu cât mai ostili şi mai departe suntem de Rusia.", adăugat Popov.

"Există suficient teren şi bun simţ ca aceste obiective să fie convergente. În spaţiul CSI vorbim despre o cooperare mai eficientă, despre valorificarea tuturor oportunităţilor. În cazul realţiilor cu Uniunea Europeană vorbim despre integrare şi despre obiectivul avansării Republicii Moldova pe acest drum. Sunt deziderate de politică externe perfect compatibile şi convergente, dacă nu chiar complementare.”, a spus el într-un interviu acordat Europa Liberă.

Deşi Ministerul rus de Externe s-a arătat "înţelegător" cu privire la planurile Chişinăului de integrare europeană, Medvedev crede că Moldova trebuie să decidă între CSI şi UE.

"Moldova urmează să studieze şi să valorifice noile instrumente de integrare în cadrul Comunităţii Statelor Independente, propuse de Federaţia Rusă, pentru fortificarea şi modernizarea propriului potenţial economic”, se spunea într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Aţi oficiali moldoveni de rang înalt vor vizita Moscova în săptămânile şi lunile următoare, pentru prima oară după ce Alianţa pentru Integrare Europeană a învins Partidul Comuniştilor la alegerile de vara trecută.

Ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, urmează să aibă o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Moscova, la 26 martie, cu ocazia Consiliului Ministerial al CSI.

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, care este şi şeful interimar al statului, intenţionează să participe la summitul informal al CSI de la Moscova, din data de 9 mai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite