Ora începerii summitului a fost decalată. Liderii europeni vor mai mult timp, ca să ajungă la o variantă de compromis asupra bugetului multianual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel, la sosirea ei la summitul UE FOTO Reuters
Angela Merkel, la sosirea ei la summitul UE FOTO Reuters

Cancelarul german, Angela Merkel, se îndoieşte că liderii europeni vor ajunge la un acord în ceea ce priveşte bugetul multianual al UE la summitul care începe joi, la Bruxelles. În timp ce Merkel spune că poziţiile statelor membre sunt încă „destul de distante”, premierul britanic David Cameron cere în continuare noi tăieri de buget.

„Nu putem spune dacă va exista un acord. Poziţiile statelor membre încă sunt destul de distante”, a declarat Merkel la sosirea ei la summitul din capitala UE. Cancelarul german a promis să facă „tot posibilul” ca să se ajungă la un acord. „În această perioadă de insecuritate economică şi şomaj masiv, este important să putem planifica şi cheltui cu atenţie, dar şi să existe solidaritate între contribuitori şi beneficiari”, a adăugat liderul german.

Preşedintele Franţei, socialistul Francois Hollande, spune că va accepta noua variantă de buget pentru următorul exerciţiu financiar 2014-2020, doar dacă se va pune accent pe „agricultura şi creşterea economică”. „Eu am venit pentru căutarea unui acord. Dacă nu vor exista argumente rezonabile, sunt pregătit de negocieri, dar până la un punct”, a avertizat Hollande.

Înaintea summitului, Hollande se va întâlni cu premierii din Spania şi Italia, Mariano Rajoy şi Mario Monti. Probabil de aceea ora de începe a summitului a fost decalată, de la 14.00 GMT la 16.30. „Avem nevoie de mai mult timp ca să lucrăm la o propunere de compromis”, a declarat pentru AFP un oficial UE.

Premierul britanic se menţine ferm pe poziţii şi avertizează că, dacă cifrele propuse nu se vor micşora, „nu va fi încheiată nicio înţelegere”, potrivit BBC.

„Arbitrul” întâlnirii de la Bruxelles, Jose Manuel Barroso, a declarat joi că „noi întârzieri vor da un mesaj negativ într-o perioadă în care economia se recuperează fragil. Riscul este că poziţiile vor deveni mai ferme şi vor fi mai greu de surmontat”.

Germania, Marea Britanie şi ţările din nordul Europei vor să reducă cheltuielile UE, pentru ca acestea să reflecte reducerile operate de guvernele europene de pe întreg continentul. Practic, ţările bogate, care contribuie consistent la bugetul UE, nu reuşesc să cadă la învoială cu statele care se bazează pe finanţarea europeană.

Multe ţări care beneficiază de banii UE , precum Polonia, Ungaria şi Spania, nu doresc reducerea cheltuielilor Uniunii. Pe de altă parte se află Germania, Franţa, Marea Britanie şi Italia, care sunt cei mai mari net contributori la buget.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite