Îngrijorare printre oligarhii ruşi că şi-ar putea vedea îngheţate activele din străinătate din cauza intervenţiei Rusiei în Crimeea

Îngrijorare printre oligarhii ruşi că şi-ar putea vedea îngheţate activele din străinătate din cauza intervenţiei Rusiei în Crimeea

Soldaţi ruşi în Crimeea FOTO Reuters

În cercurile oamenilor de afaceri din Rusia a început să se instaleze panica. Mulţi din oligarhii ruşi care au afaceri în Europa şi SUA se tem că le vor fi îngheţate sau chiar mai rău, naţionalizate conturile din băncile occidentale şi  bunurile imobiliare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit presei ruse, unii dintre oligarhii ruşi s-ar fi înţeles să crească presiunea asupra apropiaţilor preşedintelui Vladimir Putin pentru ca aceştia să-l determine pe liderul de la Kremlin să-şi schimba poziţia Rusiei faţă de Ucraina.

Cu toate că sunt conştienţi că riscă să provoace furia lui Vladimir Putin au decis să rişte mai ales după ce au văzut ce au păţit oligarhii ucraineni. Cei care l-au susţinut pe preşedintele demis Viktor Ianukovici au fost puşi „pe lista neagră“ a SUA şi NATO, iar cei care au finanţat Euromaidanul de la Kiev nu au conturile îngheţate de către băncile occidentale.

Joi, Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că autorizează impunerea unor restricţii în acordarea de vize de călătorie „ca răspuns la încălcarea în curs, de către Rusia, a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei“.

De asemenea, Obama a autorizat prin decret blocarea averilor „celor care sunt implicaţi în mod direct în destabilizarea Ucrainei, inclusiv în intervenţia militară din Crimeea“, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Consiliul European a decis, joi, că, dacă până la următorul summit european, de peste două săptămâni, Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, pot fi luate o serie de măsuri, respectiv restricţii de călătorie pentru demnitari şi îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE: depozite, bunuri, acţiuni.

citeşte şi:

Ucraina cere Interpol să emită un mandat de arestare internaţional pentru Viktor Ianukovici

Autorităţile ucrainene au cerut Interpol să emită o "notificare roşie" împotriva preşedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici pentru "abuz de putere şi crimă", a anunţat vineri agenţia internaţională cu sediul la Lyon, într-un comunicat citat de AFP.

Kommersant: Rusia va trebui să aloce până în 2025 circa 30 de miliarde de dolari pentru întreţinerea Crimeii

Chiar dacă peninsula Crimeea este încă parte componentă a Ucrainei, presa de la Moscova face deja estimări privind costurile pe care le va suporta bugetul rus ca urmare a alipirii acestui teritoriu la Rusia.

Vladimir Putin şi Barack Obama au discutat din nou la telefon despre criza din Ucraina

După o zi tensionată în care Congresul american a avertizat Rusia cu sancţiuni economice, iar UE a decis deja să adopte o serie de măsuri prin care sa constrângă oficialii de la Kremlin, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat din nou la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, informează AFP.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările