O profesoară de ştiinţe politice numeşte Suedia „un experiment demografic de dimensiuni istorice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit profesoarei de ştiinţe politice de la Universitatea Columbia Sheri Berman cea mai importantă întrebare cu care se confruntă Europa în prezent este dacă diversitatea şi politica identităţii sunt compatibile cu democraţia.

Profesoara şi autoarea Sheri Berman, care a studiat Suedia încă din 1987, atunci când a ajuns prima dată în ţara scandinavă pentru a cerceta mişcarea sindicatelor, a împărtăşit gândurile şi impresiile sale din prezent ziarului Svenska Daglabet, în timpul vizitei sale la Târgul de Carte Gothenburg.

Potrivit profesoarei, ţara arată „extrem de diferit” în prezent.

„Astăzi, societatea voastră arată total diferit. Este o ţară complet diferită. Schimbarea demografică prin care a trecut Suedia în ultimii ani este destul de incredibilă”, a declarat Berman pentru Svenska Dagbladet.

Potrivit lui Berman, experimentul pe care ea l-a catalogat ca fiind suedez în mod unic nu este complet lipsit de probleme.

„Să crezi că o astfel de schimbare ar putea să se întâmple fără niciun fel de probleme este anistoric. Acesta este un experiment demografic de dimensiuni istorice”, a spus Berman.

Deşi Suedia s-a confruntat şi în trecut cu contradicţii puternice de clasă, Sheri Berman crede că problemele de astăzi sunt chiar mai mari, diversitatea subminând în mod direct omogenitatea.

„Nu există niciun dubiu că cu cât o societate este mai omogenă, cu atât mai uşor va fi. Grupurile sunt mai puţine şi golurile sunt mai mici şi este mai uşor să creezi un simţ al solidarităţii sociale”, a afirmat Berman.

Potrivit ei, cea mai mare şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă Europa modernă este felul în care să facă diversitatea mai compatibilă cu democraţia.

„Poate că Revoluţia Franceză este considerată punctul de pornire al democraţiei în Europa, dar a durat 150 de ani ca ea chiar să ajungă aici. Mulţi oameni uită cât de lungă şi dificilă a fost călătoria şi câte democraţii s-au prăbuşit de-a lungul ei”, a subliniat Berman.

În numeroasele cărţi pe care le-a scris, Sheri Berman a deplâns mojicia dezbaterii politice şi cum polarizează ea societatea. În combinaţie cu politica de identitate, a precizat ea, devine un cocktail otrăvitor.

„Este greu să faci compromisuri privind identitatea şi-i face pe oameni mai intoleranţi pentru că îi pune într-o poziţie defensivă. Politica identităţii nu este bună pentru stânga şi nu este bună pentru democraţie”, a concluzionat ea. 

Suedia, în trecut cunoscută drept una dintre cele mai omogene naţiuni europene, a adoptat o politică de imigraţie masivă la sfârşitul secolului XX. Doar în ultimele decenii, imigranţii şi descendenţii lor s-au ridicat la un sfert din populaţia de 10 milioane de oameni a Suediei. La un moment dat în secolul XXI, este de aşteptat ca aceştia să reprezinte jumătate din populaţie. 

Sheri Berman este profesoară de ştiinţe politice la Barnard College, Universitatea Columbia, New York. Interesele sale de cercetare includ istoria şi politica europeană, dezvoltarea democraţiei şi dictaturii, populismului, fascismului şi istoria stângii. Scrierile sale au apărut în numeroase publicaţii academice. Cea mai recentă carte a sa este intitulată „Democraţie şi Dictatură în Europa”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite