Nava organizaţiei Greenpeace, confiscată de autorităţile ruse, a fost eliberată

Nava organizaţiei Greenpeace, confiscată de autorităţile ruse, a fost eliberată

Nava organizaţiei Greenpeace, confiscată de autorităţile ruse, a fost eliberată

Autorităţile ruseşti au decis, vineri, să elibereze nava Sunrise Arctic, confiscată anul trecut după un protest al organizaţiei Greenpeace, relatează site-ul britanic BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anul trecut, în septembrie, 30 de activişti Greenpeace, aflaţi la bordul navei Sunrise Arctic au fost reţinuţi de poliţia rusă după ce au escaladat o platformă petrolieră a companiei Gazprom. Iniţial, cele 30 de persoane au fost acuzate de piraterie, apoi doar de huliganism.

Reţinută în portul Murmansk, în nord-vestul Rusiei, vasul Sunrise Arctic se află în prezent în posesia militanţilor Greenpeace, precizează sursa citată.

„Nava a fost lăsată nesupravegheată într-un colţ al portului, departe de ochii indiscreţi. Din fericire, avocaţii noştri au semnat documentele, iar vasul este din nou în mâinile noastre”, au declarat reprezentanţii Greenpeace.

Autorităţile ruseşti au decis să eliberereze nava Sunrise Arctic după ce o comisie de anchetă de la Kremlin a decis să anuleze actul de confiscare. Reprezentanţii Greenpeace au precizat că în perioada următoare se vor ocupa de verificarea şi repararea navei, care operează sub un pavilion olandez.

În noiembrie anul trecut, un tribunal maritim al ONU, a ordonat Rusiei să elibereze vasul deoarece sechestrarea acestuia încalcă legea internaţională. Ulterior, oficialii de la Moscova au declarat că instanţa de la Hamburg nu are nicio competenţă în acest caz.

De asemenea, organizaţia Greenpeace a confirmat anul trecut că procesele celor 30 de persoane reţinute de autorităţile ruseşti au fost închise. Militanţii Greenpeace au fost eliberaţi după ce parlamentul Rusiei a votat o lege de amnistie care reduce pedepsele celor acuzaţi de huliganism.


Citeşte şi:

Rusia aprobă o lege a amnistiei de care ar putea beneficia şi două membre ale Pussy Riot şi câţiva activişti Greenpeace

Deputaţii ruşi au aprobat, miercuri, o lege privind amnistia, la aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei, de care ar putea beneficia membrele grupului contestatar Pussy Riot şi cei ai Greenpeace, dar nu şi Mihail Hodorkovski, relatează AFP.
 
 
O amnistie iniţiată de preşedintele rus, Vladimir Putin, trimisă în Parlament, i-ar putea elibera pe cei treizeci de activişti Greenpeace, precum şi pe cântăreaţa formaţiei Pussy Riot, informează BBC.
 
 
Un tribunal în domeniul maritim al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a ordonat Federaţiei Ruse eliberarea vasului Greenpeace şi a celor 30 de persoane reţinute în septembrie după un protest la o platformă petrolieră rusa, informează BBC.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: