Ministrul francez de Externe: „Nu trebuie să intrăm în război cu Rusia”

Ministrul francez de Externe: „Nu trebuie să intrăm în război cu Rusia”

Ministrul de Externe al Franţei, Laurent Fabius FOTO Reuters

O posibilă anexare a Ucrainei de către Federaţia Rusă nu va fi acceptată de comunitatea internaţională, însă un război cu Moscova ar trebui evitat, a declarat, duminică, ministrul de Externe al Franţei, Laurent Fabius, potrivit AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu putem să acceptăm anexarea sau faptul că Ucraina ar putea fi controlată sau invadată de către Rusia. Pe de altă parte, nu trebuie să intrăm într-un război cu Federaţia Rusă”, a afirmat ministrul de Externe al Franţei, Laurent Fabius, într-un interviu acordat publicaţiei „Washington Post”.

Oficialul francez a menţionat de asemenea că noi sancţiuni la adresa Rusiei ar putea fi luate doar dacă aceasta încearcă să intervină sau să blocheze alegerile prezidenţiale din Ucraina, programate la 25 mai.

„În cazul în care vor exista anumite acţiuni (ale Rusiei - n.r.) prin care să se răpească legitimitatea alegerilor, atunci va trebui să sporim sancţiunile”, a precizat Laurent Fabius.

Şeful diplomaţiei franceze a mai opinat că i se pare „interesantă” noua poziţie a lui Vladimir Putin, prin care a cerut amânarea referendumului din Ucraina.

„Într-un fel, preşedintele Rusiei acceptă alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc în Ucraina. Pentru noi, acestea sunt foarte importante”, a mai declarat oficialul francez.

Duminică, în zece oraşe din estul Ucrainei au fost organizate referendumuri de către separatiştii proruşi în vederea independenţei regiunilor faţă de puterea proeuropeană de la Kiev. Consultările populare nu au fost lipsite de incidente, cel puţin o persoană fiind ucisă, potrivit BBC, de către mai mulţi oameni înarmaţi, loiali autorităţilor ucrainene.

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat că peste 89 la sută dintre votanţi s-a pronunţat în favoarea independenţei regiunii, rezultatele finale urmând să fie prezentate luni.


Citeşte şi:

Referendumul din estul Ucrainei: Separatiştii proruşi anunţă că peste 89% dintre votanţii din Doneţk s-au pronunţat în favoarea independenţei

Referendumul organizat de separatiştii proruşi în peste şapte oraşe din estul Ucrainei s-a încheiat, duminică seară, cu o rată de participare de circa 80 la sută, potrivit reprezentanţilor Comisiilor Electorale din Ucraina. Înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, rebelii prorusi din Doneţk au anunţat că peste 89% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea independenţei.

Lukaşenko îşi schimbă discursul şi propune Rusiei să-şi coordoneze poziţiile faţă de Ucraina

După ce a adoptat o poziţie surprinzătoare faţă de acţiunile Rusiei în Ucraina, criticând Moscova, preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko a revenit cu un discurs mult mai moderat faţă de „mama Rusie”. Lukaşenko propune acum Kremlinului să-şi coordoneze cu Belarusul poziţia faţă de evenimentele din Ucraina.

John Boehner: „Băncile ruse ar trebui sancţionate”

Băncile ruseşti ar trebui să suporte unele penalizări  economice, din cauza acţiunilor preşedintelui Vladimir Putin,iar omologul său american Barack Obama ar trebui să facă mai multe presiuni pentru a obţine un răspuns mai ferm din partea statelor europene, a declarat duminică John Beohner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările