Mii de italieni au protestat faţă de obligativitatea certificatului verde pentru lucrători

Mii de italieni au protestat faţă de obligativitatea certificatului verde pentru lucrători

FOTO: AFP

Guvernul italian a emis vineri un mandat care îi obligă pe lucrătorii din orice domeniu să prezinte un certificat verde. Decizia a declanşat proteste în porturile-cheie ale ţării, informează Euronews.

Poliţia a fost mobilizată, şcolile s-au închis înainte de finalul programului şi ambasadele au emis avertizări de posibilă violenţă, datorită îngrijorărilor că protestele ar putea deveni violente, aşa cum s-a întâmplat în Roma weekend-ul trecut. 
 
Violenţa din capitală a fost pusă pe seama unui mic grup de extremă dreaptă, Forza Nuova, despre care experţii spun că s-au infiltrat în protestele din weekendul trecut, conform Euronews.
 
De vineri, orice italian care primeşte un salariu, atât în sectorul public cât şi privat, trebuie să aibă un certificat verde cu un cod QR ca dovadă a vaccinării complete, a recuperării recente de la infecţie sau a unui test negativ în ultimele 48 de ore.
 
Angajaţii care merg la muncă fără acesta riscă o amendă de până la 1.500 de euro şi suspendarea fără plată. Angajatorii ar putea fi, de asemenea, amendaţi dacă permit personalului să lucreze fără certificat.
 
Aproximativ 15% din lucrătorii din sectorul privat şi 8% din lucrătorii din sectorul public nu au un certficiat verde, conform unui document guvernamental intern obţinut de Reuters.
 
Cele mai mari demonstraţii au avut loc la principalul port nord-estic Trieste, unde grupurile de muncitori au ameninţat că vor bloca operaţiunile. Aproximativ 6.000 de protestatari s-au adunat în jurul porţilor, unii scandând şi purtând rachete semnalizatoare.
 
Ivano Russo, directorul general al Confetra, Confederaţia Generală Italiană pentru Transporturi şi Logistică, a declarat pentru AFP că dintr-un total de 900.000 de şoferi de camioane, curieri şi lucrători în depozite, „între 25 şi 30%” nu posedă un certificat verde.
 
Peste 85% dintre italienii cu vârsta peste 12 ani au primit cel puţin o doză, dar până la trei milioane mai mulţi, nevaccinaţi, riscă să li se refuze accesul la locul de muncă.
 
„Astăzi ei calcă în picioare Constituţia noastră", a spus Loris Mazzarato, un protestatar anti-vaccin. „Eu spun NU acestei discriminări."
 
Cabinetul premierului Mario Draghi a aprobat regula, una dintre cele mai stricte măsuri anti-Covid din lume, la mijlocul lunii septembrie. Aceasta va fi  în vigoare până la sfârşitul anului. 
 
Dacă zilele din urmă reprezintă un indicator, noua regulă îşi îndeplineşte scopul de a încuraja oamenii să se vaccineze. Numărul primelor doze administrate joi a crescut cu 34% faţă de începutul săptămânii, au raportat autorităţile italiene vineri.
 
Dar pentru acei oameni care nu pot sau nu vor să se vaccineze, obligativitatea certificatului verde impune sarcina de a fi testat la fiecare 48 de ore doar pentru a putea merge la serviciu. Sunt scutite de la regulă persoanele cu o afecţiune medicală dovedită care le împiedică vaccinarea.
 
Noua regulă nu este totuşi, un mandat de vaccinare, deoarece un test negativ sau dovada vindecării de COVID-19 sunt alte modalităţi de a obţine certificatul. 
 
În Italia, numai lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt obligaţi să fie vaccinaţi, iar profesorii şi administratorii şcolii au trebuit să aibă prezinte un certificat verde pentru a lucra, începând cu 1 septembrie.
 
Tot de atunci, certificatula devenit obligatoriu în Italia pentru trenurile şi autobuzele pe distanţe lungi şi locurile interioare, inclusiv restaurante, muzee şi săli de sport.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările