Merkel şi Putin consideră importantă păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Casa Albă: divizarea Ucrainei nu este în interesul nimănui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel şi Vladimir Putin
Angela Merkel şi Vladimir Putin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au subliniat duminică, într-o conversaţie telefonică, asupra importanţei păstrării integrităţii teritoriale a Ucrainei, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului german, relatează AFP.

"Cei doi (lideri politici) sunt de acord asupra faptului că Ucraina are nevoie, rapid, de un guvern în măsură să acţioneze şi ca integritatea sa teritorială să fie păstrată", a anunţat Cancelaria germană într-un comunicat.

Ei au subliniat totodată că stabilitatea Ucrainei este "în interesul lor comun, indiferent că este vorba despre planul politic sau economic".

Convorbirea lui Merkel şi Putin are loc în contextul în care ţara vecină Rusiei se confruntă cu tulburări politice, soldate cu destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte sâmbătă.

Berlinul a jucat un rol important în încercările de soluţionare a crizei care a afectat ţara timp de trei luni, prin intervenţia ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care s-a aflat la Kiev, joi şi vineri, împreună cu omologii săi polonez Radoslaw Sikorski şi francez Laurent Fabius, cu scopul de a negocia un acord între Guvern şi opoziţie.

Similar, împărţirea Ucrainei sau "revenirea la violenţă" nu sunt în interesul Ucrainei, Rusiei, UE sau Statelor Unite, a apreciat duminică Susan Rice, o consilieră apropiată preşedintelui Barack Obama, relatează AFP.

"Nu există o contradicţie între o Ucraină care întreţine de mult timp legături istorice şi culturale cu Rusia şi o Ucraină modernă care vrea să se integreze mai mult în Europa. Una nu o împiedică pe cealaltă", a declarat consiliera pentru Securitate Naţională a preşedintelui american pentru NBC.

Anterior, Merkel a vorbit la telefon cu opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă, după doi ani şi jumătate de închisoare. Ea i-a cerut să se "angajeze în favoarea unităţii ţării şi să se adreseze şi persoanelor din estul ţării", în mod tradiţional proruse, în contextul în care vestul este mai naţionalist.

Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoşenko, a fost ales de către deputaţi, cu o majoritate largă, în funcţia de preşedinte interimar al ţării.

Însă îngrijorările cu privire la această ţară, cu 46 de milioane de locuitori, continuă să fie puternice în străinătate. Ucraina pare foarte divizată între estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon, şi pare că se află pe marginea prăpastiei falimentului financiar.

Rusia a denunţat sâmbătă, prin ministrul de Externe Serghei Lavrov, atitudinea opoziţiei ucrainene şi a avertizat cu privire la o criză a suveranităţii Ucrainei.

CITEŞTE MAI MULT

UPDATE Unde este Viktor Ianukovici? Preşedintele demis al Ucrainei, de negăsit. A trecut mai bine de-o zi de când preşedintele Viktor Ianukovici a părăsit Kievul. În afară de o scurtă apariţie televizată de la Harvok, prin care a transmis că este liderul legitim al ţării şi că nu are nicio intenţie să demisioneze, Ianukovici nu a mai făcut nicio declaraţie, iar nimeni nu ştie unde se află acum preşedintele de la al cărui refuz de a semna un acord de asociere cu UE au izbuncnit protestele Euromaidan, în urmă cu trei luni.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea Euromaidan. Schimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite