Marea Britanie adoptă legea care obligă furnizorii de servicii de internet să păstreze datele utilizatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Camerei Comunelor. FOTO: Reuters
Reprezentanţii Camerei Comunelor. FOTO: Reuters

Parlamentul din Marea Britanie a votat vineri legea cunoscută sub acronimul DRIP, acronim al „Data Retention and Investigatory Powers”, act normativ care prevede o supraveghere strictă din partea furnizărilor de servicii de internet prin păstrarea unei arhive a accesărilor pe care le-au realizat utilizatorii, potrivit „Le Monde”.

Adusă în atenţia Parlamentului la 10 iulie, textul de lege solicită furnizorilor de servicii de internet să păstreze o parte din datele esenţiale ale celor care au folosesc internetul (cine, când, cum, dar nu şi conţinutul) până la 12 luni, pentru ca serviciile de poliţie şi informaţii să poate avea acces. Prevederile legale vor fi aplicate şi furnizorilor de servicii de internet din afară.

La 14 iulie, Camera Comunelor a votat în unanimitate, cele trei partide de prim plan din Marea Britanie fiind de acord asupra proiectului de lege. Doar 49 de membri ai acestei camere au votat împotrivă, în timp ce 436 au votat pentru. Cei din Camera Lorzilor au aprobat, de asemenea, proiectul de lege.

Totodată, cele trei partide, Partidul Conservator, Partidul Laburist şi Partidul Liberal-Democrat, nu au reuşit să se pună de acord asupra unui alt proiect legislativ care viza supravegherea electronică. Potrivit unui oficial din ministerul de Interne, Theresa May „în această chestiune va fi păstrat status quo-ul”.

Intervievată de publicaţia Wired, Orla Lynskey, un expert în domeniul legilor de reglementare a păstrării datelor la London School of Economic, a descris actul normativ votat vineri drept „suspect”, prin „tacticile” utilizate de cabinetul condus de David Cameron.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite