Marea Britanie: Legea Retragerii din UE va fi dezbătută începând din 4 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea Retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) va fi dezbătută începând din 4 decembrie, a anunţat astăzi Camera Comunelor, conform Reuters.

Dezbaterile asupra acestei legi se vor întinde pe patru zile, a precizat camera inferioară a Parlamentului britanic.

Contestată de opoziţie, Legea Retragerii din UE vizează ruperea legăturilor politice, financiare şi legale între cele două părţi, precum şi transpunerea mai multor legi şi norme europene în legislaţia britanică.

Ieşirea Marii Britanii din UE este preconizată la sfârşitul lui martie 2019, când România va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

În aceeaşi zi, 4 decembrie, premierul britanic Theresa May se va întâlni la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi negociatorul-şef UE pentru Brexit Michel Barnier.

„Suntem în discuţii intense cu Marea Britanie pentru a încheia prima fază a negocierilor pe marginea unor subiecte precum drepturile cetăţenilor, problema Irlandei, factura care va trebui plătită“, a spus Juncker astăzi în timpul unei vizite oficiale în Elveţia.

„Ce a fost mai rău se află în urmă deja, dar nu s-au înregistrat progrese suficiente pentru a intra în faza a doua a negocierilor. Vom vedea acest lucru în următoarele câteva zile“, a spus şeful CE, citat de Reuters.

Negociatorii UE vor ca omologii lor britanici să vină cu noi oferte pentru deblocarea procesului de negocieri.

Irlandezii râd pe seama britanicilor

Oficiali europeni consideră confuz şi haotic comportamentul Marii Britanii în cadrul negocierilor cu privire la Brexit, potrivit unui document aparţinând Guvernului irlandez divulgat în presă, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Radiodifuzorul irlandez RTE a dezvăluit joi detalii dintr-un document confidenţial aparţinând Ministerului irlandez de Externe care compilează rapoarte ale unor diplomaţi irlandezi aflaţi în post în întreaga Uniune Europeană (UE).

Potrivit unui astfel de raport, adjunctul ministrului ceh de Externe Jakub Durr spune că „îi este milă de ambasadorii britanici din UE care încearcă să comunice un mesaj coerent, în timp ce acasă domneşte confuzia politică“.

Oficiali guvernamentali letoni consideră, de asemenea, că „cea mai mare problemă este situaţia politică haotică din Guvernul Regatului Unit“.

Ian Forrester, un judecător britanic la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), a deplâns „calitatea politicienilor de la Westminster“ într-o reuniune, la Luxemburg, şi se întreabă dacă publicul britanic nu va ajunge să considere Brexitul „o mare greşeală“.

Marea Britanie urmează să prăsească Uniunea Europeană în martie 2019, însă negocierea divorţului s-a blocat în probleme precum valoarea facturii pe care o are de plătit Londra la ieşirea din Uniune şi statutul frontierei dintre regat şi Irlanda, un stat membru UE.

Oficiali europeni şi-au exprimat frustrarea din cauză că Londra nu face propuneri concrete în vederea deblocării negocierilor.

Politicieni irlandezi mai ales îndeamnă Londra să spună cum va menţine frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda liberă, fără vămi şi alte bariere, după Brexit.

Ministerul irlandez de Externe a refuzat să comenteze pe tema dezvăluirilor.

Biroul premierului britanic Therea May a refuzat de asemenea să comenteze cu privire la documentele divulgate, însă a insistat că „Guvernul munceşte din greu în pregătirea Brexitului“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite