LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii au deportat 40.000 de oameni din Mariupol în Siberia: Sunt puşi la „muncă umilitoare”
0Rusia duce un război total în Ucraina. Zelenski îl critică pe Lavrov pentru remarcile care au stârnit scandal în Israel. Rusia plănuieşte anexarea a două regiuni ucrainene.
UPDATE 19.30 40.000 de persoane, deportate în Rusia
Forţele ruse au deportat aproximativ 40.000 de persoane din Mariupol în Rusia sau în Republica Populară Doneţk, a declarat, marţi, primarul Mariupol, Vadim Boicenko.
”Am verificat deja listele celor care au fost deportaţi din Mariupol în Rusia sau aşa-zisa Republică Populară Doneţk. Aproximativ 40.000 de oameni. Acum au început să ascundă aceste liste. Din păcate, nu putem verifica totul momentan, dar continuăm să lucrăm în acest sens”, a mai afirmat Boicenko.
Armata rusă ”duce populaţia locală la periferia Rusiei, în Orientul Îndepărtat sau în Siberia şi acolo o foloseşte pentru diverse locuri de muncă”, a mai spus oficialul ucrainean, adăugând că locuitorilor din Mariupol li se eliberează un certificat de relocare şi iau parte la ”muncă umilitoare”.
UPDATE 18.00 Sute de cadavre, descoperite în oraşul Irpen, eliberat de sub ruşi
În oraşul Irpen, din regiunea Kiev, eliberată de armata ucraineană, au fost găsite 290 de cadavre de civili, au fost identificate 185 de persoane.
„După eliberarea Irpenului de sub ocupanţii ruşi, în oraş au fost găsite 290 de cadavre de civili. Dintre aceştia, 161 de persoane, 73 de femei, 1 copil şi 53 de rămăşiţe umane. Cauza morţii lor au fost schije şi răni de armă”, a spus primarul oraşului, Alexandr Maruşkin.
UPDATE 17.20 Ministerul rus al Apărării: Armata rusă atacă oţelăria Azovstal după ce soldaţii ucraineni au ocupat poziţii de tragere
Ministerul rus al Apărării a anunţat, marţi, că trupele ruse au început să bombardeze oţelăria Azovstal din Mariupol după ce Batalionul Azov şi soldaţii ucraineni s-au instalat în poziţii de tragere, relatează agenţia de presă rusă RIA, potrivit The Guardian.
După cum s-a declarat încetarea focului, ”Batalionul Azov şi militarii ucraineni, care sunt staţionaţi la oţelărie, au profitat de ea. Au ieşit din subsol, au ocupat poziţii de tragere pe teritoriu şi în clădirile fabricii”, se arată în comunicat emis de Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiei de presă rusă RIA.
”Acum, unităţi ale Armatei ruse şi ale Republicii Populare Doneţk, folosind artileria şi Forţele aeriene, încep să distrugă aceste poziţii de tragere”, se mai precizează în comunicat.
UPDATE 16.00 Zelenski îi cere lui Putin teritoriile din Ucraina pentru neutralitatea dorită de Rusia
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condiţionat neutralitatea cerută ţării sale de către Rusia de eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, inclusiv a regiunii Donbas şi a peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, relatează EFE, scrie agerpres.ro.
Într-un interviu difuzat de canalul de televiziune saudit Al Arabiya, Zelenski a afirmat că „ruşii insistă asupra neutralităţii, iar pentru noi cel mai important este eliberarea Donbasului şi a tuturor teritoriilor ocupate temporar, precum şi a peninsulei Crimeea, şi ea ocupată”.
Pe lângă eliberarea întregii ţări, preşedintele ucrainean a insistat că, pentru a accepta neutralitatea cerută de Moscova, sunt necesare „garanţii de securitate pentru ca Ucraina să nu mai facă obiectul unor atacuri similare pe viitor, precum şi alte tipuri de arme în cazul unui război ca cel de acum”.
Întrebat despre poziţia sa cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, Zelenski a declarat că ţara sa a fost întotdeauna neutră faţă de blocurile şi alianţele externe. El a spus însă că Kievul este pregătit să ia în considerare cererea Rusiei ca Ucraina să nu adere la alianţa NATO, în schimbul garanţiei că Rusia nu îi va ataca teritoriul pe viitor. Zelenski a insistat, de asemenea, ca Rusia să recunoască suveranitatea Ucrainei asupra regiunilor Donbass şi Crimeea, potrivit Al Arabiya.
UPDATE 15.45 Marea Britanie livrează Ucrainei blindate pentru a evacua civilii
Marea Britanie livrează o flotă compusă din 13 vehicule blindate de protecţie în Ucraina pentru a evacua civilii din regiunile asediate din estul ţării, a anunţat guvernul britanic.
Vehiculele placate cu oţel vor transporta, de asemenea, lucrători esenţiali pentru a reconstrui infrastructura critică care a fost deteriorată sau distrusă în timpul războiului şi vor transporta oficiali din ministerele ucrainene la posturi de comandă temporare amenajate pentru activitatea guvernamentală.
Flota, în valoare de 660.000 de lire sterline, este trimisă la solicitarea guvernului Ucrainei.
UPDATE 15.28 Pentru a câştiga următorul război, Pentagonul are nevoie de specialişti în inteligenţă artificială
După ce Rusia a invadat Ucraina, oficialii din Ministerul Apărării al SUA au făcut apel la experţi în tehnologie pentru a scrie coduri şi a concepe algoritmi pentru învăţare automată, creând astfel sisteme care „sunt în particular valoroase pentru a sintetiza tabloul logistic complex”, a declarat secretarul adjunct al apărării din SUA, Kathleen Hicks.
Ţinând cont de natura sensibilă a informaţiilor, oficialul american nu a oferit mai multe detalii. Ce au făcut aceşti specialişti în ce priveşte analiza informaţiilor, odată cu invadarea Ucrainei, este un argument al faptului că tehnologia este în măsură să schimbe natura războiului şi că SUA trebuie să se adapteze constant pentru a-şi păstra avantajul competitiv, scrie Wired.
„Îmi place să spun că biţii sunt la fel de importanţi ca şi gloanţele”, spune Hicks.
UPDATE 15.00 Rusia a reluat atacul asupra uzinei Azovstal
Armata rusă a luat cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, încercând să intre în uzină
„Am fost bombardaţi toată noaptea, două femei au fost ucise şi acum Azovstal este luat cu asalt. Ruşii încearcă acum să pătrundă în fabrică, înainte de asalt, avioanele au bombardat uzina”, susţine comandantul adjunct al regimentului Azov baricadat în uzina de oţel Azovstal.
UPDATE 14.27 Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut convorbire telefonică, marţi, la ora 12:00, ora Franţei, (ora 13.00, România) cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la războiul din Ucraina, relatează Le Figaro. Aceasta este prima convorbire dintre cei doi şefi de stat din 29 martie, înainte ca Macron să fie reales în funcţia de preşedinte al Franţei.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin au avut în jur de 20 de convorbiri telefonice din decembrie 2021, 8 dintre ele de la începutul războiului, pe 24 februarie.
Cu toate acestea, nu a mai avut loc niciun apel telefonic între cei doi lideri de stat de pe 29 martie, înainte ca Macron să fie reales în funcţia de preşedinte al Franţei.
Eforturile lui Macron de a menţine comunicarea deschisă cu liderul rus au dus la critici atât în ţară, cât şi în străinătate, inclusiv din partea premierului polonez, Mateusz Morawiecki.
„Este de datoria mea să vorbesc cu el, avem nevoie de el. Nu mă voi opri din a face acest lucru”, a declarat preleşedintele Macron pentru un cotidian francez în aprilie.
UPDATE 14.25 Cel puţin nouă civili au fost ucişi, marţi, în bombardamente organizate de trupele ruse, trei dintre ei fiind ucişi în timp ce beau apă, a declarat guvernatorul Republicii Populare Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe contul de Telegram.
”Consecinţele bombardamentelor nu au fost încă stabilite, dar cel puţin 3 persoane au fost ucise, 2 rănite şi 8 case avariate”, a afirmat Kirilenko.
”Alţi trei au fost ucişi în timp ce beau apă în oraşul Vuhledar şi alţi trei în Lîman”, a mai scris el.
Preşedinţia ucraineană a anunţat în cursul zilei de marţi că alte regiuni din Doneţk sunt atacate constant, iar autorităţile regionale încearcă să evacueze civilii din zonele din prima linie.
Vestea vine după ce Statele Unite au avertizat că Rusia intenţionează să ”anexeze” în mod oficial regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.
UPDATE 12.49 Rusia a redirecţionat traficul de internet în Herson, regiune ucraineană ocupată de ruşi, către infrastructura de telecomunicaţii rusească. Anunţul a fost făcut de compania NetBlocks, care monitorizează conexiunea la internet la nivel global.
Măsura pare să fie luată pentru ca Rusia să-şi sporească controlul asupra regiunii ocupate în totalitate. În plus, autorităţile desemnate de Kremlin pentru a administra o parte a Hersonului au spus că în regiune ar fi fost introduse rublele ruseşti începând cu data de 1 mai.
UPDATE 12.44 Cazul Marinei O., editor la un canal al propagandei de stat, ce a protestat în timpul unei transmisiuni în direct afişând o pancartă anti-război, a stârnit îndoială în Rusia şi printre activişti privind motivele sale, mai ales că jurnalista a scăpat doar cu amendă modică, nefiind condamnată penal, spre deosebire de alţi disidenţi. Angajata Canalului 1 a povestit într-un interviu pentru Politico ce s-a întâmplat la interogatorii şi care este în opinia sa tactica autorităţilor ruse.
„În Rusia, lumea spune că sunt spion britanic sau trădătoare. Ca să îi facă pe ucraineni să se îndoiască de mine, au lansat şi [informaţia] că aş fi agent al KGB-ului”, a explicat Ovsianikova strategia autorităţilor, menită să o discrediteze şi să facă uitată intervenţia sa la TV, văzută de milioane de oameni din întreaga lume.
UPDATE 12.42 Aproape 1,1 milioane de persoane au fost duse în Rusia din zonele afectate de război ale Ucrainei, de la începutul invaziei. Printre acestea se numără şi 200.000 de copiii, potrivit şefului militar rus Mihail Mizinţev.
El a spus că numai luni, 2 mai, au fost mutate 11.500 de persoane, inclusiv 1.850 de copii, în Rusia din Ucraina.
Rusia a calificat acest demers drept o operaţiune de evacuare care aduce oamenii în siguranţă, departe de luptele de pe front şi presupusele violenţe din partea conducerii Ucrainei de la Kiev.
Ucraina consideră „evacuarea” drept o deportare forţată a cetăţenilor săi din teritoriile ocupate de ruşi în est şi sud. Potrivit Kievului, armata rusă nu permite oamenilor să fugă din teritoriul controlat de ucraineni.
UPDATE 12.40 Vladimir Putin suferă probabil de Parkinson şi de demenţă în stadiu incipient, iar paranoia şi frica lui faţă de trădători îl înnebunesc, a declarat un fost agent KGB, potrivit The Sun.
Fostul spion rus Boris Karpichkov, în vârstă de 62 de ani, a spus că, pentru a-i fi protejată imaginea de „om puternic”, nici măcar membrii cercului intim al lui Putin nu sunt la curent cu starea sănătăţii sale.
Dezertorul rus, care locuieşte acum în Marea Britanie, a spus că Putin este paranoic şi vede pe toată lumea ca pe un posibil „trădător”, iar sănătatea lui este o „o problemă deosebit de sensibilă”.
„Este nebun şi obsedat de idei paranoice sau cel puţin aşa acţionează. Vede literalmente peste tot, inclusiv în cadrul serviciilor de securitate ruse şi chiar în interiorul cercului său apropiat, doar «trădători». Este atât de suspicios şi atât de obsedat de ideile sale paranoice, încât acum poate fi comparat cu Stalin”, a declarat fostul agent pentru publicaţia The Sun.
UPDATE 12.38 Operaţiunea de trolling online desfăşurată de Rusia câştigă „tracţiune incredibilă” pe platforma TikTok. Sabotorii postează videoclipuri şi comentarii dezinformatoare menite să creeze îndoieli referitoare la evenimentele din Ucraina, avertizează cercetători americani specializaţi pe reţele sociale.
Darren Linvill, profesor la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, care studiază ferma de troli a Agenţiei de Cercetare pe Internet (IRA) cunoscută în jargonul rusesc online ca „Trolii din Olgino”, a identificat un mecanism de distribuire de postări şi conturi false care pretind că verifică informaţii (fact checking), care amplifică dezinformarea prin conexiunea între platforme precum Instagram, TikTok şi Telegram.
Tacticile curente ale IRA, o companie ruseasă cu sediul în Sankt Petersburg, care ia parte la operaţiunile de dezinformare în mediul online, au fost reperate în mai multe locuri din lume.
UPDATE 12.35 Premierul britanic Boris Johnson se va adresa marţi parlamentului ucrainean prin videoconferinţă şi va anunţa un ajutor militar suplimentar pentru Kiev de 300 de milioane de lire sterline, relatează o declaraţie transmisă de Downing Street.
„Când ţara mea a fost ameninţată cu o invazie în cel de-Al Doilea Război Mondial, parlamentul nostru, ca şi al vostru, a continuat să se întrunească în timpul conflictului, iar poporul britanic a dat dovadă de o asemenea unitate şi hotărâre încât ne amintim de perioada noastră de mare pericol ca fiind momentul nostru de glorie”, este mesajul pe care Boris Johnson îl va transmite în timpul discursului programat să aibă loc în jurul orei 10:00 (09:00 GMT).
UPDATE 8.28 Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei afirmă, marţi dimineaţă, că inamicul rus continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra aşezărilor Rubijne şi Popasna, în timp ce ia măsuri pentru a-şi completa echipamentele distruse în timpul luptelor.
”Inamicul ia măsuri de refacere a pierderilor semnificative de echipamente din unităţile forţelor armate ale Federaţiei Ruse care desfăşoară ostilităţi pe teritoriul Ucrainei. Potrivit informaţiilor disponibile, în oraşul Boguchar, regiunea Voronej, între 27 aprilie şi 2 mai 2022, au fost scoase din depozite şaptesprezece tancuri şi şaizeci de BMP-1. Acestea au fost trimise în teritoriile ucrainene ocupate temporar de trupele ruseşti”, se araă, marţi dimineaţă, în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
Potrivit documentului, ruşii au continuat să bombardeze, în ultimele 24 de ore, oraşul Harkov şi aşezările din apropiere.
”În direcţia Doneţk, principalele eforturi ale inamicului rus continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra aşezărilor Rubijne şi Popasna şi pe înaintarea în direcţia aşezărilor Lyman şi Slovyansk. În cursul zilei precedente, unităţile de apărare aeriană ale Apărării Aeriene şi ale Forţelor Terestre au lovit şapte drone Orlan-10 şi o drone Forpost”, se mai arată în raport.
Ucrainenii susţin că douăsprezece atacuri ruseşti au fost respinse în regiunile Doneţk şi Lugansk în ultimele 24 de ore.
”Şase tancuri, cinci sisteme de artilerie, douăzeci şi două de unităţi de vehicule blindate de luptă şi opt unităţi de vehicule inamice au fost distruse. Mişcarea de rezistenţă continuă să se dezvolte în mod activ în oraşele şi satele ocupate temporar de agresorul rus”, a mai precizat armata ucraineană.
UPDATE 8.11 Casa Albă a transmis că preşedintelui Biden "i-ar plăcea să viziteze Ucraina", dar începând de luni nu există "niciun plan în desfăşurare" pentru ca acesta să călătorească în această ţară, transmite Fox News.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, luni, că Casa Albă nu are "niciun plan în lucru în acest moment", dar a precizat că oficialii vor "continua să evalueze".
"Obiectivul nostru este de a redeschide ambasada, de a-i avea pe diplomaţii noştri acolo, nu doar călătorind înainte şi înapoi, ci prezenţi în ţară", a declarat Psaki.
Anterior, un oficial american a afirmat că "este doar o chestiune de timp" înainte ca Joe Biden să viziteze Ucraina.
"O vizită prezidenţială este ceva aflat în considerare, dar doar o chestiune de cât de curând va fi fezabil", a declatat, pentru CNN, Adam Schiff, preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentaţilor din SUA.
Duminică, preşedintele Parlamentului SUA, Nancy Pelosi, a devenit cel mai înalt oficial american care s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskii la Kiev de la începutul invaziei Rusiei la sfârşitul lunii februarie.
Vicepreşedintele american Kalama Harris a fost în Europa de la începutul războiului, iar soţia preşedinteleui Joe Biden, Jill, va vizita România şi Slovacia săptămâna aceasta, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de familiile ucrainene strămutate, forţate să fugă în urma invaziei Rusiei.
UPDATE 8.09 Cel de-al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei va include retragerea „altelor bănci” din sistemul de tranzacţii Swift, a declarat, luni, înaltul său reprezentant pentru afaceri externe, Josep Borrell, la Panama, transmite Le Figaro.
Borrell a afirmat, într-o conferinţă de presă, că aceste sancţiuni vor viza „sectorul bancar”.
„Vor fi şi alte bănci ruseşti care vor ieşi din Swift”, a afirmat diplomatul, adăugând că ”în sectorul energetic, lucrăm la pregătirea unor propuneri care să permită limitarea importurilor de energie din Rusia, în special petrol”.
Mai multe surse diplomatice europene indicaseră în acest weekend că cea mai importantă bancă rusă, Sberbank, care reprezintă 37% din piaţă, ar trebui astfel exclusă din Swift.
Acest sistem interbancar are un rol esenţial în finanţele globale, permiţând tranzacţiilor să fie comunicate rapid şi în siguranţă.
UPDATE 8.07 Oficialii americani şi occidentali cred că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei, transmite Le Figaro.
9 mai, cunoscută drept ”Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea naziştilor de către ruşi în 1945.
Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificaţia simbolică a zilei pentru a anunţa sfârşitul ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi succesul ”denazificării” în acea ţară, ceea ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat oficial.
”Cred că va încerca să iasă din «operaţiunea sa specială»”, a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la radioul LBC.
”El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: «Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a mai afirmat Wallace.
UPDATE 06:22 Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că nu are de gând să viziteze Ucraina, după ce preşedintele Germaniei a vrut să meargă luna trecută, dar i s-a spus că "nu este dorit" la Kiev.
Zelenski a anunţat că 220 de copii au fost ucişi de armata rusă de la începutul invaziei pe teritoriul ucrainean.
”Şi încă nu ştim despre toţi, pentru că nu avem acces la zonele ocupate temporar ale statului nostru. 1.570 de instituţii de învăţământ au fost distruse sau avariate de bombardamente. Asta în puţin peste două luni! Iată de ce întreaga lume liberă s-a unit pentru ca nimeni să nu justifice nazismul, să ucidă copii sau să distrugă oraşe paşnice, aşa cum face Rusia”, a mai declarat Zelenski.
Casa Albă a declarat că preşedintelui american i-ar plăcea să meargă în Ucraina, dar momentan nu este niciun plan în desfăşurare pentru o eventuală vizită a lui Biden la Kiev.
"O vizită prezidenţială este ceva aflat în considerare, dar doar o chestiune de cât de curând va fi fezabil", a declarat, pentru CNN, Adam Schiff, preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentaţilor din SUA.
UPDATE 02:14 Rusia a redirecţionat traficul de internet în regiunea Herson, din Ucraina, prin infrastructura de comunicaţii rusă.
„Conectivitatea în reţea a fost direcţionată prin internetul Rusiei în loc de infrastructura de telecomunicaţii ucraineană şi, prin urmare, este probabil acum supusă reglementărilor, supravegherii şi cenzurii ruseşti privind internetul”, a postat NetBlocks pe site-ul său, relatează BBC.
Prima doamnă a SUA, Jil Biden, va călători în România şi Slovacia pe parcursul acestei săptămâni pentru a se întâlni cu refugiaţii ucraineni.
UPDATE 01:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, că Rusia "a uitat toate lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial". În timpul discursului său de noapte, Zelenski l-a criticat pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov pentru remarcile acestuia care au stârnit scandal în Israel. Lavrov a declarat duminică că liderul nazist Hitler avea "sânge evreu".
„Ieri, de exemplu, ministrul de externe al Rusiei a spus deschis şi fără ezitare că cei mai mari antisemiţi ar fi fost printre evreii înşişi. Şi că Hitler ar fi avut sânge evreu. Cum s-ar putea spune acest lucru în ajunul aniversării victoriei asupra nazismului? Aceste cuvinte înseamnă că diplomatul de vârf al Rusiei dă vina pe poporul evreu pentru crimele naziste. Fără cuvinte. Desigur, astăzi este un mare scandal în Israel în ceea ce priveşte aceste cuvinte. Cu toate acestea, nimeni nu aude obiecţii sau scuze de la Moscova. Este tăcere. Prin urmare, ei sunt de acord cu ceea ce a spus ministrul lor de externe", a spus Volodimir Zelenski.
Zelenski a spus, în timpul discursului de noapte, că un băiat de 14 ani a fost ucis în timpul bombardamentului cu rachete de luni, la Odesa. O fată de 17 ani a suferit o rană gravă, a mai adăugat preşedintele ucrainean, încercând să evidenţieze faptul că atacurile ruşilor sunt haotice şi afectează oameni nevinovaţi.
"Pentru ce? Cu ce au ameninţat aceşti copii şi căminul statul rus?" întreabă Zelenski, în timpul discursului.
Zelenski afirmă că Danemarca este a 29-a ţară care îşi redeschide ambasada de la Kiev. De asemenea, UE va adopta un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, relatează BBC.
UPDATE 00:30 SUA au anunţat luni că au "informaţii credibile" conform cărora Rusia ar intenţiona să organizeze referendumuri pe la jumătatea "lunii mai" pentru anexarea republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.
„Rapoartele afirmă că Rusia intenţionează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia la jumătatea lunii mai şi că Moscova are în vedere un plan similar pentru Herson”, a declarat ambasadorul Michael Carpenter la o conferinţă de presă la Departamentul de Stat.
Cancelarul german, Olaf Scholz, a acordat un interviu în care a afirmat că restricţiile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace cu Ucraina.
La Mariupol este programată o nouă evacuare, marţi dimineată. Primăria Mariupolului a spus că este oficial că va avea loc o evacuare cu sprijinul ONU şi al Crucii Roşii.
"Oficial. Evacuare. Cu sprijinul ONU şi al Crucii Roşii, evacuarea civililor a fost convenită pentru mâine. Punctul de întâlnire este Inelul Lunacharsky de lângă Berdeansk. Începe la 7:00”, au transmis autorităţile locale.
UPDATE 00:00 Fabrica Azovstal a fost bombardată din nou de ruşi, după prima operaţune de evacuare care a avut loc luni. Ruşii şi-au reluat bombardamentele asupra uzinei, în urma cărora a izbucnit un incendiu.
Directorul fabricii Azovstal a declarat că nu se aştepta la un asemenea război inuman din partea ruşilor. Enver Tskitişvili a spus că fabrica este o fortăreaţă naturală, fiind înconjurată de apă pe trei părţi.
„Când a început războiul, am făcut un anunţ în oraş că toţi oamenii, dacă au fost răniţi în timpul bombardamentelor şi bombardamentelor, ar putea veni la noi. Ne-am gândit că este posibil să fim bombardaţi, dar nu ne aşteptam la un asemenea genocid şi la un război atât de inuman”, a mai spus Tskitişvili.