Liderii UE, alături de Marea Britanie în cazul Skripal. Emisarul UE la Moscova, rechemat pentru consultări. Theresa May: „Rusia nu respectă frontierele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May discutând, la Bruxelles, cu premierul portughez Antonio Costa (dreapta), cancelarul austriac Sebastian Kurz (stânga) şi Donald Tusk FOTO EPA
Theresa May discutând, la Bruxelles, cu premierul portughez Antonio Costa (dreapta), cancelarul austriac Sebastian Kurz (stânga) şi Donald Tusk FOTO EPA

Liderii statelor membre UE şi-au declarat, în unanimitate, sprijinul faţă de Marea Britanie în cazul Serghei Skripal, acuzând Rusia că este „foarte probabil“ în spatele otrăvirii în teritoriul britanic a fostului spion GRU şi colaborator al MI5. Ei au decis, totodată, rechemarea ambasadorului UE  de la Moscova pentru consultări, transmite AFP.

Liderii Uniunii Europene au convenit să fie de acord cu Guvernul britanic că este foarte probabil ca Rusia să fie în spatele atacului de la Salisbury şi că nu există altă explicaţie posibilă“, a anunţat joi seara preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter după prima zi a summitului european.

În acest context, Uniunea Europeană a decis să-şi recheme ambasadorul din Rusia pentru consultări. Acest anunţ a fost făcut de premierul olandez Mark Rutte.

„Incidentul de la Salisbury se înscrie în cadrul atacurilor duse de Rusia contra Europei“, a apreciat premierul britanic Theresa May, care a discutat timp de aproximativ 20 de minute, înainte de cină, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.

Rusia nu respectă frontierele

, a subliniat premierul britanic

Pe lângă rechemarea reprezentantului UE la Moscova, unii lideri europeni intenţionează să expulzeze diplomaţi ruşi sau să-şi recheme ambasadorii, a precizat un oficial european, citat de AFP.

Preşedinta Lituaniei, Daria Grybauskaité, a anunţat că ia în calcul luarea unor astfel de măsuri.

„Aşteptăm o evaluare a datelor transmise de către britanici Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice“, a precizat cancelarul german.

Britanicii acuză că Serghei Skripal a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic produs de sovietici şi moştenit de ruşi.

Londra a expulzat 23 de diplomaţi ruşi şi a întrerupt contactele bilaterale cu Moscova. Rusia, care respinge acuzaţiile aduse ei în cazul Skripal, a răspuns cu o măsură similară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a convocat joi Consiliul de Securitate pentru „un schimb de păreri în legătură cu politica inamicală şi provocatoare a Marii Britanii“, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Între timp, poliţistul contaminat în timpul intervenţiei a ieşit din spital. El fusese internat în stare gravă, dar capabil să vorbească.

Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiica sa Iulia, 33 de ani, au fost găsiţi incoştienţi, la 4 martie, pe o bancă dintr-un centru comercial din Salisbury, în sudul Angliei.

Fostul spion GRU a stat în închisoare în Rusia pentru că a colaborat cu MI5. El se află pe teritoriul britanic din 2010.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite