Leonardo Sandri, argentinianul care leagă Vaticanul de Lumea a Treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 69 de ani, Sandri este cotat cu şanse de 12/1 în cursa pentru Sfântul Scaun. FOTO Reuters
La 69 de ani, Sandri este cotat cu şanse de 12/1 în cursa pentru Sfântul Scaun. FOTO Reuters

Dacă alegerea unui papă s-ar desfăşura ca orice proces de recrutare pentru un job, atunci Leonardo Sandri s-ar detaşa cu siguranţă de ceilalţi candidaţi. Este născut în Argentina, dar este fiul unor imigranţi italieni şi cea mai mare parte a studiilor şi le-a desfăşurat în Italia. De aceea, este văzut drept o verigă puternică între statele dezvoltate şi Lumea a Treia.

Cardinalul argentinian are 69 de ani, adică în „fereastra” potrivită. Al treilea atu din mânecă este experienţa acumulată în structurile Vaticanului. După ce a fost hirotonit, în 1970 a plecat pentru studii la Roma şi, la scurt timp, a intrat în corpul diplomatic al Vaticanului. A lucrat la ambasadele Sfântului Scaun din Madagascar, Venezuela, Mexic şi Statele Unite. În SUA, Sandri a fost coleg cu unul dintre ceilalţi favoriţi la conducerea Bisericii Catolice, Timothy Dolan, care i-ar putea asigura voturile anglosaxonilor. 

Expunerea lui Sandri ca reprezentant al Bisericii Catolice a crescut în momentul în care, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, argentinianul a fost cel care a ieşit în Piaţa San Pietro şi a spus „În această seară, ne simţim cu toţii orfani”. Sandri vorbeşte engleză, franceză, italiană şi spaniolă.  

Astfel, candidatura cardinalului argentinian pentru Sfântul Scaun pare evidentă. Cei 116 cardinali care se vor reuni la începutul lunii martie pentru a alege următorul papă şi-au exprimat deja dorinţa de a găsi un suveran pontif care să se concentreze mai mult pe provocările cu care se confruntă catolicismul în statele aflate în curs de dezvoltare, unde se află două treimi din cei 1,2 miliarde de catolici din întreaga lume. 

Însă, în acelaşi timp, ei nu vor să aleagă un cardinal străin de structurile Vaticanului sau de modul vestic de a conduce Biserica Catolică, influenţat de factori precum presiunea media, climatul politic şi legal, poverile financiare şi instituţionale generate de prezenţa în ţări cu infrastructură dezvoltată. 

Din acest punct de vedere, Sandri este poziţionat ideal, iar asta vine într-o perioadă în care Biserica Catolică face eforturi pentru a integra ţările sărace. Lumea l-ar percepe drept un papă „de Lumea a Treia” graţie originilor sale, în timp ce cardinalii îl văd, mai degrabă, ca pe-un italian. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite