Justiţia italiană recunoaşte, în premieră, o căsătorie între persoane de acelaşi sex

Justiţia italiană recunoaşte, în premieră, o căsătorie
între persoane de acelaşi sex

Comunitatea LGBT şi-a câştigat dreptul de a se căsători în peste 10 state din UE

Italia, una dintre cele mai conservatoare ţări catolice, a înregistrat miercuri o premieră în domeniul căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. Un tribunal din peninsulă a recunoscut o căsătorie între doi homosexuali, care a fost realizată în afara graniţelor sale, relatează AFP.

Ofiţerii stării civile din oraşul Grossetto sunt obligaţi să pună în aplicare decizia instanţei judecătoreşti locale care permite înregistrarea mariajului unui cuplu de homosexuali italieni.

Cei doi bărbaţi,  un arhitect în vârstă de 68 de ani şi un jurnalist în vârstă de 57 de ani, s-au căsători în 2012, la New York, şi au dorit să îşi înregistreze căsătoria şi în ţara natală. Cererea le-a fost refuzată întrucât Italia nu recunoaşte uniunile dintre persoane de acelaşi sex.

Potrivit Mediafax, hotărârea judecătorească a fost catalogată ca istorică de către organizaţiile de apărare a drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

„Este un caz fără precedent în ţara noastră", a declarat Sergio Lo Giudice, senator în cadrul Partidului Democrat (centru-stânga), un fostul conducător al asociaţiei activiste LGBT Arcigay.

În opinia lui Aurelio Mancuso, preşedintele Equality Italia, un grup de lobby pentru drepturi civile, cuplul a „reuşit să obţină ceea ce municipalităţile şi tribunalele au refuzat dintotdeauna, şi anume recunoaşterea statutului lor de cuplu căsătorit".

Acest „eveniment revoluţionar merită o reacţie politică pozitivă" din partea premierului Matteo Renzi, a apreciat Fabrizio Marrazzo, un purtător de cuvânt Gay Center.

Premiera apare pe fondul unui val de recunoaştere a căsătoriilor homosexuale în Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite, în ultimii ani, cu precădere în 2013. Căsătoria între persoane de acelaşi sex este recunoscută în aproximativ zece state membre ale UE.

Italia este un stat puternic conservator, cu o populaţie care se declară de religie catolică în proporţie de peste 90%. Vaticanul exercită, de asemenea, o mare influenţă, asupra politicilor statului italian, reuşind să îşi impună agenda. 

Cu toate acestea, Papa Francisc, devenit suveran pontif în martie 2013, a îndemnat la toleranţă faţă de mişcările LGBT, sugerând că Biserica Catolică nu are dreptul de a judeca relaţia dintre un om şi Dumnezeu, chiar dacă acel om este homosexual.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: