Declaraţia supefiantă a jurnalistului bielorus Roman Protasevici, scos la o conferinţă de presă: „Mă simt perfect! Nu sunt ostatic” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul bielorus Roman Protasevici a a fost adus luni la Minsk într-o conferinţă de presă susţinută de oficiali ai regimului Lukaşenko FOTO captură Twitter
Jurnalistul bielorus Roman Protasevici a a fost adus luni la Minsk într-o conferinţă de presă susţinută de oficiali ai regimului Lukaşenko FOTO captură Twitter

Jurnalistul bielorus Roman Protasevici a a fost adus luni la Minsk într-o conferinţă de presă susţinută de oficiali ai regimului Lukaşenko despre aterizarea forţată a avionului Ryanair în urma căreia disidentul a fost arestat, relatează Reuters.

„Roman spune: Sunt bine! Mă simt perfect! Nu sunt ostatic, părinţii mei sunt ostaticii. Părinţii mei sunt folosiţi de politicieni. Părinţii mei se pot întoarce în siguranţă acasă”. Arată ca o scenă din Kafka sau Orwell”, a comentat pe Facebook profesorul Franak Viačorka, unul dintre consilierii liderei opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia,  conferinţa de presă difuzată live şi pe Youtube.

Totodată, Protasevici şi-a arătat mâinile şi a încercat să explice modul în care i-au apărut rănile văzute în anterioarele înregistrări difuzate de autorităţile bieloruse.

Protasevici a stat lângă patru oficiali, doi dintre ei în uniformă, spunând că nu a fost pus să coopereze cu autorităţile şi că era sănătos după ce a fost arestat luna trecută când zborul Ryanair în care se afla a fost forţat să aterizeze la Minsk.

“Totul este în regulă cu mine. Nimeni nu m-a bătut, nimeni nu m-a atins. Înţeleg pagubele pe care le-am provocat nu numai statului, însă şi faţă de ţară. Acum vreau să fac tot ce îmi stă în putere să repar această situaţie”, a spus el.

La început jurnaliştii nu au ştiut că şi Protasevici va fi în sală. În ultimul moment, la masa la care urmau să stea vorbitorii a fost pusă o plăcuţă cu numele jurnalistului încarcerat. "După cum puteţi vedea, în ultimul moment, au fost aduse modificări listei cu participanţi. Am aflat despre dorinţa lui Roman de a vorbi cu mass-media", le-a spus jurnaliştilor prezenţi Anatoli Glaz, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse, potrivit BBC în limba rusă.

Jurnaliştii BBC acreditaţi la conferinţa de presă au părăsit sala când s-a anunţat că Protasevici şi-a exprimat dorinţa de a "vorbi cu mass-media", refuzând să ia parte la această "farsă".

"Orice ar spune, să nu uităm că este un ostatic. Iar regimul îl foloseşte ca pe un trofeu", a reacţionat pe Twitter Franak Viakorka, consilier al liderei opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia.

"Aceasta nu este o conferinţă de presă, ci o scenă din Kafka sau Orwell", a adăugat Viacorka.

În cadrul aşa-zisei conferinţe de presă, doi înalţi responsabili belaruşi au reiterat versiunea Minskului cu privire la redirecţionarea zborului din cauza primirii unei ameninţări false, semnată de gruparea palestiniană Hamas, în care se spunea că la bordul avionului s-ar afla o bombă.

Hamas a dezminţit orice implicare în acest caz, afirmând că nu se ocupă cu aşa ceva, ceea ce a făcut ca versiunea Minskului să pară şi mai neverosimilă.

De asemenea, mai mulţi responsabili occidentali, între care cancelarul german Angela Merkel, au considerat că explicaţiile autorităţilor belaruse sunt greu de crezut, estimând că a fost un subterfugiu pentru arestarea opozantului.

Roman Protasevici se află încarcerat într-un centru de arest preventiv din Minsk. Nu are acces la internet şi rareori îşi vede avocatul: abia pe 8 iunie i-a fost permis să se vadă cu avocatul, care timp de zece zile încercase fără succes să aibă acces la el. Iar în ceea ce priveşte dorinţa celui arestat de a vorbi cu jurnaliştii, ea este de obicei ignorată.

Protasevici a fost scos de câteva ori la public de când avionul său a fost forţat pe 23 mai de către autorităţile beloruse să aterizeze. El a recunoscut că a complotat pentru a-l răsturna de la putere pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko prin organizarea de “proteste” şi s-a dezis de criticile anterioare adresate liderului.

O întreagă operaţiune de compromitere a lui Roman Protasevici a fost pusă la cale de întreaga presă de stat din Belarus, subordonată lui Lukaşenko, în paralel cu ştirile lansate în cascadă pe reţelele de socializare despre o presupusă participare a lui Protasevici în postura de combatant în războiul din estul Ucrainei, în Batalionul Azov.

Structura paramilitară este o forţă naţionalistă cu rădăcini neo-naziste, care a jucat un rol extrem de important în conflictul din Donbas, unde separatiştii susţinuţi de Kremlin au confiscat părţi din teritoriul său în 2014.

Nu există nicio dovadă certă că tânărul de doar 26 de ani ar fi luptat în urmă cu 7 ani în estul Ucrainei, în conflictul care a ucis până acum 13.000 de oameni şi care este încă în desfăşurare. 

Protasevici însuşi a negat. În 2020, el a povestit că a petrecut un an în Donbas la începutul războiului şi că a fost rănit acolo, dar a explicat suficient de limpede pentru toată lumea că a fost acolo ca jurnalist cameramen independent şi nicidecum ca luptător în vreun batalion.

 Cu toate acestea, fotografiile şi filmările video care circulă pe reţelele de socializare arată pe cineva care pare să semene foarte mult cu Protasevici în haine militare şi dotat cu echipamente de asalt.

În septembrie 2020, el i-a povestit lui Iuri Dud, popular pe You Tube, că a petrecut un an în Donbas, ca jurnalist/cameraman independent, unde a şi fost rănit, de unde a vrut să transmită „evenimentele cât mai imparţial posibil”.

„Nu am luat parte la nicio luptă. Nu am aruncat cu (cocktailuri) Molotov, nici măcar cu pietre şi cu nimic altceva", a povestit el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite