Italia. Sardinele se pregătesc de o nouă bătălie împotriva lui Matteo Salvini, aflat deja într-o poziţie delicată în partidul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italieni manifestând împotriva lui Matteo Salvini la Roma la apelul Sardinelor FOTO EPA-EFE
Italieni manifestând împotriva lui Matteo Salvini la Roma la apelul Sardinelor FOTO EPA-EFE

La şapte luni de la o apariţie fulgerătoare, spre surprinderea neplăcută a lui Matteo Salvini, urmată de o pauză cauzată de noul coronavirus, mişcarea Sardinelor se pregăteşte de o nouă mobilizare politică împotriva liderului extremei drepte italiene.

La fel ca numeroşi italieni, militanţii acestei mişcări de tineret au fost nevoiţi să stea în izolare, cu consecinţele economice şi morale de rigoare.

Criza de sănătate a izbucnit la trei luni de la prima lor manifestaţie, organizată pe 14 noiembrie 2019 la Bologna într-un efort de contracarare a ascensiunii politice a Ligii lui Matteo Salvini în Emilia-Romagna.

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă în acea zi la Bologna dar şi cu alte ocazii pentru a denunţa politica dusă de Salvini, cunoscut pentru poziţiile sale anti-imigranţi şi suveraniste.

După ruperea alianţei de guvernare cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), la începutul lui august, liderul Ligii intenţiona să se folosească de un eventual succes în Emilia-Romagna pentru a dărâma noul guvern şi a-i readuce pe italieni la urne. Planul a eşuat în faţa opoziţiei Sardinelor, o mişcare fondată de patru tineri.

„Sardinele au apărut într-un context excepţional, când un fief al stângii putea fi câştigat de Matteo Salvini”, explică pentru AFP politologul Gianfranco Pasquino.

La şapte luni distanţă, politologul nu crede într-o nouă mobilizare ca la început, deoarece contextul este total diferit.

„După o primă fază de mobilizare, va fi nevoie de a doua, mai delicată, a restructurării”, este de părere el.

Imagine indisponibilă

Manifestaţie organizată la Roma la apelul Sardinelor FOTO EPA-EFE

Într-un platou de televiziune, Mattia Santori, unul dintre cofondatorii Sardinelor, reiterează faptul că mişcarea nu îşi doreşte să se transforme într-un partid politic. Acest economist în vârstă de 32 de ani propune relansarea ei în baza celor 12 puncte ale manifestului.

Respingerea violenţei „fizice, verbale sau digitale”, respectarea Constituţiei, promovarea cetăţeniei ca „antidot la indiferenţă şi ca rezistenţă la populism, suveranism şi individualism” figurează în manifestul care serveşte de-acum ca busolă pentru Sardine, notează AFP.

„Trebuie să ne definim clar ideile, pentru că suntem o mişcare populară, mai apropiată de oameni, progresistă, ecologistă”, subliniază pentru AFP Lorenzo Donnolli, în vârstă de 28 de ani, unul dintre purtătorii de cuvânt ai mişcării.

Următoarea bătălie este preconizată pentru alegerile regionale din septembrie.

Contactat de AFP, serviciul de presă al Ligii nu a dorit să-şi spună punctul de vedere în legătură cu acest subiect.

Luca Zaia, noua stea a Ligii

În schimb, în tabăra Ligii, „Il Capitano” Salvini pare a fi într-o poziţie dificilă. Pus în umbră de absenţa de la guvernare şi de criza de sănătate, el ar păli acum în faţa preşedintelui regiunii Veneto, Luca Zaia, foarte apreciat pentru gestionarea noului coronavirus.

Luca Zaia FOTO EPA-EFE

Luca Zaia, ovaţionat în timpul unui discurs FOTO EPA-EFE

Afectată de cvoid-19 în acelaşi timp cu Lombardia, Veneto a reuşit să facă faţă cu brio acestei boli mizând pe testare în masă şi izolare timpurie, mai ales în zonele de risc. Dacă Lombardia a devenit cea mai îndoliată regiune a Europei, Veneto a scăpat foarte ieftin.

Astfel, Luca Zaia a devenit al doilea cel mai apreciat om politic din Italia, cu 51% încredere, după premierul Giuseppe Conte, cu 59% încredere.

Prezentat drept noul lider al Ligii, Luca Zaia susţine că nu e cazul pentru o astfel de interpretare, pentru că el respectă rolul fiecăruia în partid. „Lui Salvini nu are de ce să-i fie frică de mine”, dă asigurări el într-un interviu acordat portalului Politico.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite