Guvernul german consideră Turcia drept o „platformă“ pentru islamişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei Foto: GettyImages
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei Foto: GettyImages

Guvernul Germaniei consideră Turcia drept o „platformă de acţiune centralizată pentru grupurile islamiste“, iar, în opinia guvernului federal de la Berlin, cooperarea cu organizaţiile islamiste şi teroriste în Orientul Apropiat şi Mijlociu este de mai mulţi ani o politică deliberată a executivului turc şi este sprijinită în mod activ de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Aşa reiese dintr-un document oficial, dar confidenţial al guvernului de la Berlin, document obţinut de postul public german de televiziune ARD.

Respectivul document reprezintă un răspuns clasificat formulat în urma unei solicitări venite din partea reprezentanţilor din Bundestag ai partidului Die Linke (stânga).

„Numeroase declaraţii de solidaritate şi acţiuni de susţinere pentru MB egipteană (Frăţia Musulmană, n. red.), Hamas şi grupări ale opoziţiei islamiste înarmate din Siria din partea partidului de guvernare AKP şi preşedintelui Erdogan subliniază afinitatea lor ideologică cu Fraţii Musulmani“, se arată în respectivul document.

Prin această precizare, guvernul federal german face pentru prima dată, în mod oficial, o legătură directă între preşedintele turc şi o organizaţie teroristă, Hamas fiind considerată astfel în Uniunea Europeană din 2003, notează ARD. 

Mai mult, Turcia şi-ar fi intensificat în ultima perioadă relaţiile cu Hamas şi cu alte organizaţii. „Ca rezultat al politicii interne şi externe a Ankarei, care a fost pas cu pas islamizată mai ales din anul 2011, Turcia s-a transformat în platformă centrală de acţiune pentru grupuri islamiste în regiunea Orientului Mijlociu“, se mai arată în documentul citat.

Potrivit agenţiei de presă Associated Press, care a obţinut la rândul său documentul, ce datează din 10 august, răspunsul a fost redactat de Ministerul de Interne, care nu a dorit însă să comenteze public pe marginea acestuia, afirmând că nu poate face acest lucru din cauza faptului că este „clasificat drept confidenţial“. 

Totodată, menţionează sursa anterior citată,  Ministerul de Interne a precizat că, din cauza unei „erori“, Ministerul Afacerilor Externe nu a fost implicat în proiectul final al răspunsului către Die Linke, care a întrebat dacă mişcarea islamistă Frăţia Musulmană „a câştigat influenţă“ după ce a ajuns la putere partidul de guvernământ al lui Erdogan, care, înainte să ajungă preşedinte, a deţinut postul de premier.

De cealaltă parte, Ankara a respins vehement afirmaţiile. „Acuzaţiile reprezintă o nouă manifestare a mentalităţii nesănătoase, care încearcă de ceva vreme să slăbească ţara noastră, având ca ţinte preşedintele şi guvernul“, a declarat Ministerul turc de Externe. 

Dezvăluirile făcute de postul ARD vin în contextul în care relaţiile dintre Germania şi Turcia sunt tensionate ca urmare a faptului că Parlamentul german a recunoscut pe data de 2 iunie genocidul armean comis de otomani în urmă cu un secol.

În plus, după puciul eşuat din Turcia, care a avut loc în noaptea de 15 spre 16 iulie, Germania s-a declarat preocupată de arestările şi concedierile în masă la care au recurs autorităţile turce, fapt ce nu a fost deloc pe placul Ankarei.

După tentativa de puci, peste 35.000 de persoane au fost reţinute în Turcia, dintre care 17.000 au fost plasate în arest, iar alte zeci de mii au fost suspendate din funcţii, într-o vastă operaţiune de epurare în rândul armatei, justiţiei şi sistemului de învăţământ.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite