Guvernul britanic suferă a doua înfrângere în Camera Lorzilor pe tema Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May

Guvernul britanic a suferit marţi o nouă înfrângere în Camera Lorzilor, ai cărei membri s-au pronunţat cu 366 de voturi la 268 în favoarea unui vot final asupra acordului final cu privire la Brexit, relatează BBC News.

 Lordul Heseltine, un fost vicepremier, care a votat în favoarea acestui amendament, a subliniat că Parlamentul trebuie să fie ”custodele suveranităţii naţionale”.

Guvernul s-a declarat ”dezamăgit” de vot şi a anunţat că va căuta să anuleze amendamentul atunci când proiectul de lege cu privire la declanşarea Brexitului va fi trimis în Camera Comunelor, unde conservatorii conduşi de premierul Theresa May deţin majoritatea.

Executivul a suferit prima înfrângere în Camera superioară a Parlamentului britanic pe tema garantării drepturilor cetăţenilor Uniunii Europene.

În urma unei dezbateri de trei ore, lorzii au amendat marţi seara textul astfel încât prevederile acordului cu privire la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană să fie supus unor voturi separate în ambele Camere ale Parlamentului.

Proiectul urmează să fie trimis în Camera inferioară a Legislativului, pentru a fi examinat de parlamentari, care au respins deja îndemnul în vederea includerii clauzei ”votului valabil” în text, apreciind că garanţiile verbale oferite de Guvern în acest sens sunt suficiente.

”ALEGEREA OFERITĂ”

Lordul Pannick, consilier al reginei, care a susţinut amendamentul, a declarat că amendamentul va permite Parlamentului să exercite un anumit ”control” asupra divorţului.

”Parlamentul ar trebui să hotărască dacă preferă (o ieşire) fără un acord sau acordul oferit de UE”, a subliniat el.

”Acest lucru va garanta că Guvernul va veni înapoi în ambele Camere şi va cere să fie aprobat rezultatul negocierilor”, a argumentat el.

Însă Lordul Bridges, secretar al Guvernului, a declarat că, odată invocat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, procesul ieşirii din UE este irevocabil, iar amendamentul este neclar cu privire la ce se întâmplă în cazul în care regatul şi Uniunea nu pot ajunge la un acord cu privire la divorţ.

”Vom pleca cu un acord sau fără. Aceasta este alegerea oferită”.

Parlamentul, a insistat el, nu va fi lăsat ”în întuneric” în cei doi ani de negocieri şi va putea să modeleze viitoarea legislaţie cu privire la ieşirea din Unune.

El a argumentat că amendamentul îi va impune limite Theresei May şi îi va ”îngreuna încă din prima zi” sarcina de a obţine un acord bun.

Ministrul pentru Brexit David Davis a apreciat, după vot, că lorzii ameninţă obiectivul Guvernului de a declanşa negocierile cât mai rapid posibil. May a anunţat că intenţionează să o facă până la sfârşitul acestei luni.

”Este clar că unii din (Camera) Lorzilor vor căuta să deraieze acest proces, iar Guvernul intenţionează să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla”, a spus el.

”Acum vom viza să anulăm aceste amendamente în Camera Comunelor”, a  anunţat ministrul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite