Germania a redeschis restaurantele, barurile şi hotelurile, dar nemţii nu s-au înghesuit. Ce reguli trebuie respectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre landurile germane au relaxat de luni şi mai mult anumite restricţii care au fost impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus în restaurante, baruri, hoteluri şi alte unităţi din industria ospitalităţii, dar nemţii nu s-au înghesuit să le treacă pragul.

După redeschiderea localurilor, nu s-a produs afluxul aşteptat. De teama contaminării cu virusul corona mulţi preferă să ocolească localurile din nou deschise. Într-o ordonanţă a autorităţilor land-ului Berlin, patronii sînt obligaţi să-i înregistreze pe clienţi. Aceştia ar trebuie să-şi treacă datele, numele, adresa şi numărul de telefon, într-un caiet, pentru a putea fi identificaţi în cazul în care cineva infectat a frecventat localul. Cele mai multe localuri ignoră această decizie, iar clienţii nu doresc să-şi dezvăluie datele personale.

Dehoga, o asociaţie din acest sector de activitate, a criticat însă neconcordanţele existente între regulamentele implementate în diverse landuri germane şi chiar în interiorul acestora.

La Berlin, de exemplu, barurile continuă să fie închise pe durata weekendurilor, în timp ce în Brandenburg, landul care înconjoară capitala germană, barurile au fost deja deschise.

O măsură sanitară se aplică însă la nivel naţional: clienţii trebuie să păstreze între ei o distanţă de 1,5 metri, iar angajaţii acestor unităţi trebuie să poarte măşti de protecţie, care să le acopere complet gurile şi nasurile.  

Majoritatea districtelor germane raportează puţine sau chiar zero cazuri noi de COVID-19

Majoritatea autorităţilor la nivel de district şi de oraşe din Germania au raportat doar foarte puţine sau chiar zero cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, potrivit instituţiei responsabile cu răspunsul la noul coronavirus, informează DPA.

Vestea bună a venit de la Institutul pentru boli infecţioase Robert Koch (RKI) şi era valabilă luni dimineaţa, deşi oficialii au avertizat că ar putea exista întârzieri regionale în raportarea datelor.

Circa 50 de districte nu au raportat nicio infecţie nouă pe parcursul unei perioade de şapte zile, în timp ce alte 220 de zone au confirmat cinci sau mai puţine cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori.

Relaxarea restricţiilor impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 şi implementate la mijlocul lunii martie a fost lăsată la latitudinea celor 16 landuri ale ţării, după ce cancelarul Angela Merkel a renunţat la începutul acestei luni la eforturile de coordonare a unui răspuns la nivel naţional.

Cu toate acestea, ea a insistat asupra unui prag care va impune din nou restricţiile odată ce va fi depăşită limita de 50 de cazuri noi la 100.000 de persoane în curs de o săptămână în districtele locale.

Doar câteva zone s-au apropiat de încălcarea acestui prag sau chiar l-au depăşit.

Un total de peste 400 de localităţi au fost analizate de Institutul Robert Koch.

La nivel naţional, tendinţa descendentă a cazurilor noi a continuat, cu 342 înregistrate în ultimele 24 de ore.

Potrivit bilanţului Institutului, în Germania se înregistraseră 174.697 de contaminări şi 7.935 de decese provocate de COVID-19 până duminică la miezul nopţii.

De asemenea, numărul persoanelor vindecate a ajuns 154.600, conform cifrelor furnizate de RKI.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că pandemia de coronavirus va fi depăşită mai repede dacă lumea colaborează pentru a o combate, adăugând că este necesar să se analizeze dacă procedurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pot fi ameliorate, relatează Reuters.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii este instituţia globală, legitimă unde toate firele se unesc. Din acest motiv trebuie să continuăm să încercăm să-i îmbunătăţim funcţionarea", a spus Angela Merkel într-un mesaj video la o reuniune OMS, adăugând că asta include asigurarea faptului că organizaţia dispune de o finanţare sustenabilă.

Subliniind că nicio ţară nu poate anihila coronavirusul de una singură, ea a mai spus: "Sunt convinsă că vom depăşi pandemia. Cu cât colaborăm mai mult la nivel internaţional, cu atât mai repede vom realiza asta".

Cancelarul german a mai declarat cu acest prilej că toată lumea trebuie să aibă acces şi să-şi poată permite un viitor vaccin pentru COVID-19. 

Cafenelele şi restaurantele, redeschise şi în Danemarca

Cafenelele şi restaurantele, precum şi alte şcoli au fost redeschise luni în Danemarca, pe fondul continuării relaxării măsurilor de izolare impuse pentru a opri răspândirea noului coronavirus, relatează dpa, citată de Agerpres.

Distanţarea socială este încă necesară, au declarat autorităţile.

Ministerul Industriei şi Afacerilor a emis o serie de reguli pentru cafenele şi restaurante. Acestea includ faptul că fiecare grup de clienţi va fi limitat la cel mult 10 persoane, în conformitate cu restricţiile actuale privind adunările publice.

Alte reglementări includ faptul că trebuie să existe cel puţin 1 metru între grupurile de clienţi. O distanţă similară este de asemenea necesară pentru scaunele în aer liber.

"Mă bucur că acum va fi posibil să ieşim şi să ne bucurăm de o cină bună sau o ceaşcă de cafea sau o bere cu un prieten", a declarat Simon Kollerup, ministrul pentru industrie şi afaceri, într-un comunicat.

Orele de închidere au fost stabilite pentru miezul nopţii în localurile care servesc băuturi sau alimente.

Clasele de la a 6-a până la a 10-a urmează de asemenea să se redeschidă luni împreună cu bibliotecile. Grădiniţele şi şcolile până la clasa a 5-a au fost redeschise într-o primă fază la jumătatea lunii aprilie.

Bisericile şi alte lăcaşuri de cult au fost de asemenea redeschise.

În urmă cu o săptămână, s-au deschis magazinele şi supermarketurile.

Măsurile de izolare au fost introduse în Danemarca în martie. Guvernul a declarat că până la începutul lunii iunie va anunţa când intenţionează să redeschidă graniţele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite