Franţa convoacă ambasadorul italian după ce Di Maio a acuzat-o că alimentează migraţia în masă către Europa

Franţa convoacă ambasadorul italian după ce Di Maio a acuzat-o că alimentează migraţia în masă către Europa

FOTO EPA-EFE

Ministrul de externe francez l-a convocat pe ambasadorul italian, Teresa Castaldo, după ce viceprim-ministrul Luigi Di Maio a acuzat Parisul că, prin politicile sale, contribuie la sărăcirea Africii şi alimentează migraţia în masă către Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu e prima dată când autorităţile italiene se exprimă în termeni agresivi şi face afirmaţii inacceptabile”, a declarat o sursă diplomatică franceză.

Sâmbătă, Di Maio a atacat politica Franţei în Africa – ultimul capitol din războiul declaraţiilor dintre Roma şi Paris de când formaţiunea antisistem Mişcarea 5 stele şi formaţiunea de extremă dreaptă Liga au ajuns la putere.

„Dacă acum sunt oameni care pleacă din Africa asta se întâmplă pentru că anumite ţări din Europa, în particular Franţa, n-au renunţat niciodată la colonizarea Africii, a declarat Di Maio, liderul Mişcării 5 stele. 

„Dacă Franţa nu ar fi deţinut coloniile din Africa – pentru că asta sunt - ar fi fost abia a 15-a economie a lumii. În schimb, se află printre primele, tocmai datorită acţiunilior sale în Africa.”

Ambasadorul italian, Teresa Castaldo, a fost convocată luni de către directorul de cabinet al ministrului pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau, a spus sursa diplomatică franceză.

Di Mayo a refuzat să-şi retragă cuvintele, declarând reporterilor luni că Franţa manipulează economiile a 14 state africane care folosesc francul CFA – o monedă din era colonială susţinută de trezoreria franceză.

„Franţa este una din acele ţări care prin faptul că tipăreşte bani pentru 14 state africane împiedică dezvoltarea lor economică şi contribuie la fenomenul refugiaţilor care pleacă şi mor pe mare sau ajung pe coastele noastre,” a spus el.

Franţa a replicat că francul CFA  a adus o stabilitate monetară binevenită în acele ţări. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în 2017 că guvernele africane pot decide cum vor în privinţa folosirii monedei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: