Fostul şef al Serviciului Ucrainean de Securitate: Crimeea ar putea reveni sub controlul Ucrainei peste doi ani

Fostul şef al
Serviciului Ucrainean de Securitate: Crimeea ar putea reveni sub controlul
Ucrainei peste doi ani

Fostul şef al SBU, Nikolai Malomuj. FOTO: ipress.ua

Fostul şef al Serviciului ucrainean de securitate (SBU), generalul Nikolai Malomuj, a declarat marţi că peninsula Crimeea ar putea reveni de facto sub controlul Ucrainei aproximativ peste doi ani, dacă locuitorii din regiune vor susţine această idee, informează agenţia Ukrinform.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nikolai Malomuj susţine că este posibil ca în aproape doi ani Rusia să fie afectată de o gravă criză economică, în contextul unor posibile sancţiuni din partea puterilor din Occident.

„Sunt sigur că peste vreo doi ani Peninsula Crimeea va fi din nou a noastră (a ucrainenilor). Acest lucru se va întâmpla când situaţia din Rusia se va schimba, iar perspectiva de a primi înapoi teritoriul nostru va deveni reală", a precizat fostul şef al Serviciului Ucrainean de Securitate.

În acelaşi timp, generalul a subliniat că autorităţile de la Kiev vor să soluţioneze acest conflict pe calea dialogului, exprimându-şi speranţa că noul preşedinte al Ucrainei va putea să iniţieze un astfel de dialog cu Rusia.

O parte din „predicţiile” lui Malomuj par să aibă o bază, secretarul american de Stat, John Kerry, declarându-se în cursul zilei de marţi nemulţumit de atitudinea Kremlinului faţă de Ucraina şi deciziile de la Geneva.  

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Kerry a avertizat că Washingtonul ar putea înăspri sancţiunile împotriva Moscovei, dacă nu partea rusă nu va înregistra progrese în aplicarea acordului de la Geneva, care prevede, în special, dezarmarea grupărilor armate ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate în oraşele ucrainene.

Anterior, Lavrov a afirmat că anume autorităţile de la Kiev „încalcă grav acordul de la Geneva: „Nu numai că acordul de la Geneva nu este respectat, ci sunt luate măsuri, în special de către cei care au preluat puterea la Kiev, care îl încalcă grav”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă, fiind citat de Agence France Presse.

Republica ucraineană Crimeea a fost alipită Rusiei la jumătatea lui martie, în urma unui referendum privind statutul său politic. Autorităţile de la Kiev şi ţările occidentale nu recunosc acest referendum şi denunţă anexarea peninsulei de către Moscova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: