Elita politică din Ungaria, acuzată de fermieri de clientelism şi de acapararea terenurilor agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fermierii din Ungaria cred ca prietenii lui Viktor Orban obtin terenuri necuvenite FOTO Euronews
Fermierii din Ungaria cred ca prietenii lui Viktor Orban obtin terenuri necuvenite FOTO Euronews

Ungaria a ajuns din nou subiect în presa internaţionlă, în contextul unor acuzaţii legate de clientelismul larg răspândit şi tentativa elitei politice şi a oligarhilor de a acapara suprafeţe vaste de teren din ţară.

Aceştia au fost acuzaţi de faptul că au abuzat de puterea lor, acaparând terenuri şi deturnând banii plătitorilor europeni de taxe pentru a-şi umple propriile buzunare, scrie Euronews.

Proprietatea imperială veche de 200 de ani Hatvanpuszta, din regiunea Felcsút se numără printre numeroasele imobiliare deţinute de familia prim-ministrului Viktor Orban, potrivit lui Gabi Horn, jurnalist de investigaţii la platforma Átlátszó.

„Mulţi oameni se întreabă de unde vin banii pentru astfel de proiecte mari”, a precizat Horn. „Şi de ce rudele şi prietenii guvernului sunt cei care obţin contractele?”

De asemenea, s-au pus întrebări legate de terenuri deţinute de Lőrinc Mészáros, un prieten din copilărie al prim-ministurlui.

Unii maghiari susţin că el este omul din faţă al lui Viktor Orban, gestionând o mare parte din averea premierului. Mai multe legături de afaceri, inclusiv contracte imobiliare de terenuri i-ar conecta pe cei doi.

„Aproape toată zona aceasta de aici este deţinută de Lőrinc Mészáros, prietenul din copilările al lui Viktor Orban, sau de către familia prim-ministrului, legăturile sale sau partenerii săi de afaceri”, a spus Horn. „Deseori Fidesz, prietenii partidului de la guvernare şi oamenii apropiaţi de el au fost cei care au putut obţine terenurile în arendă”.

Gabi Horn a declarat că deşi există legi care impun cât teren poate fi deţinut, există modalităţi prin care acestea pot fi ocolite.

„Da, există o lege legat de asta – dar poţi să o şi ocoleşti şi felul în care poţi face asta este dacă tu şi membrii familiei tale cumpăraţi fiecare nişte pământ”.

„Putem vedea grupuri variate de interese în jurul unor oligarhi care au reuşit să se îmbogăţească ca urmare a contractelor cu statul – datorită legăturilor bune cu Fidesz sau cu însuşi premierul”.

Prim-ministrul Viktor Orban atacă UE – dar se bucură atunci când Ungaria primeşte subvenţii semnificative pentru agricultură. Cu cât e mai mare terenul închiriat sau cumpărat, cu atât mai multă susţinere financiară este primită de la Uniunea Europeană.

Optzeci la sută din venitul net al fermierilor din Ungaria este generat de subvenţii, potrivit fostului ministru al Agriculturii, György Raskó. El susţine că prieteni de-ai premierului au fost favorizaţi atunci când a venit vorba despre arendarea terenurilor.

„Economia de cumetrie este un lucru cert în Ungaria şi există prieteni ai prim-ministrului care au fost discriminaţi în mod pozitiv, aş spune ei. Şi ei au acces la fonduri diferite”.

Guvernul respinge acuzaţiile, spunând că redistribuirea de terenuri este legală şi că este important să construiască un agro-comerţ dezvoltat, pentru a fi competitiv cu vestul Europei.

Însă redistribuirea de concesionări de terenuri în estul Ungaria a afectat bunăstarea a numeroşi fermieri locali. 

Zsigmond Mavranyi, un cioban din Berettyóújfalu, a declarat pentru Unreported Europe: „Prietenii partidului Fidesz au obţinut terenul, din păcate, şi aşa numiţii fermieri falşi. Adevăraţii fermieri ca noi nu au obţinut nimic”.

Un fermier, Roland Karácson, a precizat: „Acei pretinşi fermieri nu au deloc experienţă în agricultură. Nici măîcar nu au venit să vadă păşunea. Nouăzeci la sută dintre ei nici măcar nu au animale. Dar nu ne lasă să paştem animalele noastre”.

Unii localnici susţin că cei care licitează trebuie să plătească în jur de două milioane de forinţi – în jur de 6.000 de euro – drept comision. Însă Gyula Buj nu a avut această sumă şi atunci când a participat la licitaţie, alături de alţi doi ciobani locali, au pierdut-o.

Buj a declarat: „Cei care au primit terenul au fost <<mai aproape de foc >>, aveau relaţii. Exact aşa trebuie s-o numim. Eu aveam 600 de oi, dar lor nu le-a păsat ce ar fi putut să se întâmple cu ele”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite