Divergenţe între separatiştii din Ucraina: Doneţk şi Lugansk amână referendumul, Slavianskul refuză să asculte de Putin

Divergenţe între separatiştii din Ucraina: Doneţk şi Lugansk amână referendumul, Slavianskul refuză să asculte de Putin

Preşedintele interimar de la Kive

Liderii interimari de la Kiev au propus organizarea unor „mese rotunde naţionale" cu participarea forţelor politice din toate regiunile Ucrainei, pentru a soluţiona criza din ţară, potrivit unei declaraţii comune a preşedintelui ucrainean Oleksandr Turcinov şi a premierului Arseni Iaţeniuk.

Ştiri pe aceeaşi temă

Propunerea vine în contextul schimbării discursului politic al preşedintelui Vladimir Putin, care a îndemnat separatiştii din estul Ucrainei să amâne referendumul de duminică. Mai mult, liderul de la Kremlin a pledat pentru negocieri şi s-a declarat în favoare organizării alegerilor prezidenţiale din 25 mai.  

„Anunţăm astăzi iniţiativa de a organiza mese rotunde pentru unitate naţională. Suntem pregătiţi să începem un dialog cu toţi cei care au scopuri politice legitime şi sunt pregătiţi să le argumenteze prin mijloace legale, cu cei care nu au mâinile pătate de sânge. Îi invităm la dialog pe reprezentanţii tuturor forţelor politice din toate regiunile ţării, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă poporul ucrainean", a afirmat Iaţeniuk.

Potrivit premierului ucrainean, printre cele mai importante subiecte care urmează să fie abordate se numără descentralizarea Ucrainei, asigurarea unui echilibru între instituţiile de stat, precum şi garantarea drepturilor minorităţilor naţionale.

Propunerile care vor fi formulate în cadrul acestor mese rotunde vor fi transmise către Parlamentul ucrainean, afirmă Iaţenik într-un articol postat pe site-ul său oficial, adăgând că autorităţile vor invita reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a media discuţiile.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat că Statele Unite susţin organizarea unor mese rotunde la nivel naţional şi speră ca aceasta va duce la soluţionarea situaţiei din Ucraina, potrivit RIA Novosti.

Nu toţi separatiştii ascultă de Putin

Apelul lui Putin a fost primit cu nemulţumire în rândul militanţilor pro-ruşi din zonele cele mai fierbinţi ale Ucraine. La Slaviansk, separatiştii s-au declarat dezamăgiţi că Moscova nu le acordă sprijinul promis şi au decis să menţină data referendumului la 11 mai.

Separatiştii din regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk au anunţat planificarea unui vot în scopul alipirii la Federaţia Rusă, pentru data de 18 mai, a declarat joi seara reprezentantul iniţiativei civice Prava Sprava, Dmitri Sneghirev, citat de site-ul Gazeta.ua.

Activistul ucrainean a afirmat că deţine informaţii privind „stabilirea unui nou referendum pe 18 mai. În cadrul acestuia, separatiştii vor decide dacă vor să intre în componenţa Rusiei", a adăugat el.

El a subliniat că rezultatele referendumului prevăzut pe 11 mai „vor fi cu certitudine falsificate".

De asemenea, deputatul ucrainean Alexandr Brighineţ a citat, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, agenţi dubli inflitraţi în rândurile separatiştilor de la Lugansk, afirmând că insurgenţii proruşi vor să organizeze un referendum privind alipirea regiunilor din estul Ucrainei la Rusia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările