David Cameron: „Libera circulaţie din Europa ar trebui să fie mai puţin liberă”. Premierul britanic a anunţat noi restricţii pentru imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat marţi seară, printr-o scrisoare publicată în „Financial Times”, noi restricţii care vor fi aplicate de Marea Britanie tuturor imigranţilor din Uniunea Europeană, făcând referire în special la români şi bulgari, promiţând că va deporta persoanele fără adăpost şi că va restrânge ajutoarele financiare pentru străini.

Într-o scrisoare publicată în ediţia online a cotidianul „Financial Times”, cu titlul „Libera circulaţie din Europa ar trebui să fie mai puţin liberă”, premierul David Cameron scrie că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor săi, amintind că, în prezent, britanicii sunt „profund îngrijoraţi” cu privire la numărul de imigranţi care vor proveni din Bulgaria şi România.

„De la 1 ianuarie, cetăţenii din România şi Bulgaria vor avea acelaşi drept de a lucra în Marea Britanie ca şi alţi cetăţeni ai UE. Ştiu că mulţi oameni sunt profund îngrijoraţi de impactul pe care l-ar putea avea această măsura asupra ţării noastre. Împărtăşesc aceste preocupări”, este primul paragraf din scrisoarea lui David Cameron.

Liderul britanic precizează că regulile de eligibilitate pentru a primi beneficii materiale în cazul şomajului vor fi restricţionate, precum şi accesul la ajutorul pentru o locuinţă. De asemenea, David Cameron pune la îndoială şi principiul liberei circulaţii în interiorul Uniunii Europene afirmând că acest drept nu poate fi „fără rezerve”.

Oficialul din Albion a spus că după 2015 ar fi necesar un guvern format din conservatori pentru a face faţă presiunilor şi a reuşi o limitare a numărului de imigranţi din actuala configuraţie a Uniunii Europene sau dintr-una vitoare.

David Cameron a precizat că ultimul guvern Laburist a făcut o „greşeală monumentală” deoarece nu a restricţionat accesul pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie în 2004, atunci când Polonia şi alte nouă ţări au aderat la Uniunea Europeană, fapt care a condus la un numar foarte mare de imigranţi, mai mare mare decât era aşteptat.

Măsurile anunţate de premierul britanic au fost motivate ca fiind un răspuns la preocupările publice ale cetăţenilor din Marea Britanie asupra impactului pe care migraţia actuală şi viitoare din estul Europei l-ar putea avea asupra economiei din Albion.

Principalele măsuri anunţate de premierul David Cameron pentru imigranţii care vor ajunge în Marea Britanie după 1 ianuarie:

- Noii migranţi nu vor primi ajutoare de şomaj în primele trei luni;

- Plăţile de şomaj vor fi sistate după şase luni, cu excepţia cazului în care imigrantul are o şansă „concretă” de a găsi un loc de muncă;

- Testul de şedere, prin care se stabilişte eligibilitatea la ajutoare financiare, va fi mai strict;

- Noii imigranţi nu vor fi capabili să solicite imediat ajutor pentru locuinţă;

- Cei care nu caută activ un loc de muncă vor fi repatriaţi şi nu vor avea posibilitatea să se întoarcă timp de 12 luni;

- Amenzile pentru angajatorii care nu plătesc salariul minim vor fi mărite de patru ori.

„Schimbăm aceste reguli deoarece nu vrem ca nimeni să vină în această ţară şi să se aştepte că va primi ajutoare financiare imediat cum nu au un loc de muncă”, a scris premierul David Cameron în ziarul „Financial Times”.

Liderul britanic mai notează că Europa trebuie să aloce noi eforturi pentru a recrea un nou cadru în privinţa dreptului la liberă circulaţie.

„Uniunea Europeană este astăzi foarte diferită de cea de acum 30 de ani. Trebuie să recunoaştem că masiva circulaţie a populaţiei este cauzată de diferenţele uriaşe de venituri. Acest lucru face ca oamenii talentaţi, productivi dintr-o ţară, să plece din acel stat, tocmai când el are mai multă nevoie. Acest lucru creează o presiune asupra comunităţilor. Este nevoie de un nou cadru european care să recunoască libera circulaţie ca fiind un principiu central al UE, însă nu unul complet fără rezerve”, se mai notează în scrisoarea semnată de David Cameron.

Premierul din Marea Britanie consideră ca aderarea unei noi ţări, precum şi oferirea dreptului ca cetăţenii respectivului stat să circule liber, ar trebui acordate atunci când o ţară candidată a îndeplinit un anumit nivel al creşterii economice.

„Aducerea de noi ţări în interiorul Europei, pentru a le oferi pacea şi prosperitatea, rămâne una dintre cele mai grele încercări ale UE. Aderarea nu se mai poate face pe aceeaşi bază ca în trecut. Trebuie să punem în aplicare noi acorduri prin care să încetinim accesul complet la pieţele forţei de muncă între ţari până când vom şti sigur că nu se produc migrări masive. O modalitate ar fi să solicităm unei ţări să aibă un anumit venit pe cap de locuitor înainte de a le permite propriilor cetăţeni dreptul de circulaţia totală în UE”, se mai arată în scrisoare.

„Uniunea Europeană trebuie să se schimbe pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor săi. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu alte ţări care doresc, de asemenea, o reformă asupra viitorului nostru în Europa, o reformă dezbătută în cadrul unui referendum. Dacă tot eu voi fi următorul prim-ministru, atunci vocea britanicilor va fi auzită”, se încheie scrisoarea lui David Cameron.


Citeşte şi:

Titus Corlăţean, la postul britanic Channel 5: „România a atins deja un nivel maxim de export al forţei de muncă”

România a atins un nivel maxim în ceea ce priveşte exportul forţei de muncă, a anunţat, marţi, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, în cadrul unui interviu pentru postul britanic Channel 5.

David Cameron vrea măsuri care să împiedice imigranţii din Uniunea Europeană să profite de sistemul social britanic

Premierul britanic David Cameron analizează o serie de măsuri care să împiedice imigranţii din cadrul Uniunii Europene „să profite“ de ajutoarele sociale din Marea Britanie înaintea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie 2014, relatează „Financial Times“, în ediţia online.

Publicaţia britanică „Daily Express“ susţine că petiţia sa împotriva imigraţiei a strâns 150.000 de semnături

Peste 150.000 de persoane au semnat petiţia lansată de cotidianul britanic „Daily Express“, care îi cere premierului David Cameron să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari şi dincolo de 1 ianuarie 2014, susţine publicaţia în ediţia electronică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite