Cum plănuieşte UE să-şi reducă dependenţa de dolarul american

Cum plănuieşte UE să-şi reducă dependenţa de dolarul american

Comisia Europeană

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de planuri pentru a-şi reduce dependenţa de dolarul american, potrivit unui articol publicat sâmbătă în cotidianul Financial Times, care citează un proiect de document elaborat de Comisia Europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre măsurile concrete prevăzute în documentul citat de FT se numără revizuirea legislaţiei europene cu privire la indicatorii de referinţă în sectorul financiar, pentru a încuraja ca aceştia să fie denominaţi în euro.
 
De asemenea, Bruxelles-ul vrea să găsească alternative energetice la petrolul brut, pentru care contractele de referinţă, Brent şi WTI, sunt legate de dolarul american. De asemenea, sunt menţionate gazele naturale, precum şi hidrogenul, drept pieţele în care rolul monedei euro ar trebui să fie întărit.
 
Potrivit Bloomberg, care afirmă, de asemenea, că a văzut proiectul , Uniunea Europeană se pregăteşte să-şi reducă dependenţa şi faţă de infrastructura pieţei financiare din Marea Britanie după Brexit .
 
Este vizată, de asemenea, şi China, după cea mai recentă mişcare a SUA de a scoate trei companii chineze de pe bursa din New York, inclusiv trecerea pe lista neagră a a companiei Xiaomi Corp., producătoare de smartphone-uri.
 
Propunerile apar pe măsură ce Uniunea Europeană încearcă să-şi protejeze mai bine politica externă şi interesele strategice, în special pe fondul pandemiei de coronavirus, care a afectat pieţele globale şi creşterea economică.
 
Iar momentul în care documentul ar urma să fie adoptat de Comisia Europeană este cât se poate de semnificativ. Se va întâmpla marţi, cu o zi înainte de ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA.
 
Mandatul prezidenţial al lui Donald Trump a lăsat urme adânci, iar consecinţele sale se vor face simţite încă multă vreme, iar aici trebuie să adăugăm şi criza financiară de acum un deceniu, sau cea actuală, generată de pandemie.
 
Chiar dacă pe ambele maluri ale Atlanticului se afirmă dorinţa sinceră de a reface relaţia grav avariată în timpul mandatului lui Donald Trump, bazele de pe care se va construi vor fi altele. Şi nimic nu va mai fi ca înainte.
Acest document scoate în evidenţă vulnerabilităţile UE faţă de sancţiunile şi riscurile financiare americane, în contextul în care blocul comunitar vrea să îşi afirme indepedenţa economică şi financiară. "Perioada în care Trump a fost preşedinte a scos în evidenţă vulnerabilităţile noastre şi trebuie să le rezolvăm chiar dacă el a plecat. Este vorba de locul UE în lume, să avem mijloacele pentru a avea o putere economică şi financiară comparabilă cu mărimea noastră" a spus un oficial al Comisiei Europene.
 
Alte măsuri propuse în documentul dezvăluit de Financial Times se referă la o analiză mai strictă a preluărilor externe şi planuri vizând promovarea utilizării monedei euro pe pieţele financiare. Documentul ar urma să fie adoptat marţi de Comisia Europeană, cu o zi înainte de ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcţia de presedinte al SUA.
 
Blocul comunitar încearcă de mult timp să promoveze o utilizare mai mare a monedei euro, de exemplu în contractele pentru materii prime, pentru a-şi consolida autonomia financiară şi economică. Printre măsurile concrete prevăzute în documentul citat de FT se numără revizuirea legislaţiei europene cu privire la indicatorii de referinţă în sectorul financiar, pentru a încuraja ca aceştia să fie denominaţi în euro.
 
De asemenea, Bruxelles-ul vrea să găsească alternative energetice la petrolul brut, pentru care contractele de referinţă, Brent şi WTI, sunt legate de dolarul american. În document sunt menţionate gazele naturale, unde un contract în euro tranzacţionat la Amsterdam devine repede un indicator de referinţă la nivel mondial, precum şi hidrogenul, drept pieţele unde rolul monedei euro ar trebui să fie dezvoltat. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările