Copenhaga: UE mulţumită de participarea lu Obama, dar rămâne prudentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europenii au exprimat miercuri satisfacţia lor după anunţul participării în decembrie a preşedintelui american Barack Obama la summitul de la Copenhaga asupra climatului, dar s-au arătat prudenţi faţă de promisiunile sale de reducere a emisiilor poluante, informează AFP şi AP.

"Mă bucur de faptul că preşedintele Obama s-a angajat să vină la Copenhaga", a comentat preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Comisiei.

"I-am spus că avem nevoie de cât mai mulţi lideri mondiali cât este posibil. Sper că şi alţii îi vor urma exemplul", a adăugat el.

"Faptul că preşedintele vine la Copenhaga ameliorează aşteptările", a declarat de asemenea ministrul mediului suedez Andreas Carlgren, a cărui ţară prezidează UE.

Aproape jumătate din cele 191 de state membre ale ONU invitate au anunţat deja participarea lor la acest summit.

Barroso s-a abţinut prudent să comenteze obiectivele în cifre anunţate miercuri de Casa Albă. Dar preşedinţia UE a făcut o primă analiză.

Obama va oferi la conferinţa de la Copenhaga o reducere de 17 la sută a emisiilor de gaz cu efect de seră ale Statelor Unite în 2020, apoi de 30 la sută în 2025 şi de 42 la sută în 2030 comparativ cu nivelurile din 2005, a anunţat Washingtonul.

"Remarc că propunerea pentru perioada de după 2020 pare să arate diminuări mai rapide decât cele prevăzute de angajamentele UE", a spus Carlgren.

Totuşi el a criticat obiectivele cele mai apropiate: "Regret că nivelul acestor diminuări prevăzute până în 2020 nu sunt mai ridicate, dat fiind că evaluările precedente au arătat că Statele Unite au capacitatea de a face mai mult".

Preşedintele Barack Obama va angaja Statele Unite într-un obiectiv de reducere substanţială a poluării de gaze cu efect de seră în următorul deceniu când se va duce la conferinţa asupra climatului de la Copenhaga luna viitoare.

Preşedintele american va lua parte la conferinţa de la 9 decembrie înainte de a se duce la Oslo pentru a accepta Premiul Nobel pentru Pace. Anunţul făcut miercuri de Casa Albă a pus capăt unor intense speculaţii asupra participării lui Obama la summit în pofida unor aşteptări că mai mult ca sigur această conferinţă nu va produce obligatoriu un acord asupra climatului, notează AP.

Casa Albă a calificat decizia lui Obama drept "un semn al angajamentului său continuu şi conducerii sale în vederea găsirii unei soluţii globale la ameninţarea schimbării climatice".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite