Consecinţele politice ale condamnării la închisoare a fostului premier italian Silvio Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare
Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare

Decizia Curţii de Casaţie de la Roma, care a confirmat joi pedeapsa cu închisoarea pentru fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi pentru fraudă fiscală va avea consecinţe pe scena politică italiană, mai ales că partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii, face parte din coaliţia de guvernare a premierului Enroco Letta.

După condamnarea definitivă la patru ani de închisoare cu executare, chiar dacă la domiciliu, a fostului premier italian Silvio Berlusconi, al cărui partid, Poporul Libertăţii, face parte din din coaliţia de guvernare, Parlamentul va trebui să înceapă să se întrebe „care va putea fi viitorul guvernului italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta, scrie presa italiană.

Nichi Vendola, liderul partidului de opoziţie Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), şi preşedinte al regiunii Puglia , a cerut Partidul Democrat să ia o decizie imediată, afirmând că PD „nu poate continua alianţa sa de guvern cu un partid de dreapta , Poporul Libertăţii, al cărui lider a fost condamnat în mod definitiv pentru un delict grav, ca acela de fraudă fiscală“. După verdictul Curţii de Casaţie, a adăugat Vendola, „nu este posibil ca Berlusconi să rămână în centrul scenei politice din Italia. Cred că sunt necesare mari schimbări pentru a da un răspuns concret faţă de criza morală din ţară“.

 „Il Giornale din Milano“, cotidianul de dreapta, proprietate a lui Silvio Berlusconi scrie că în ciuda sentinţei Curţii de Casaţie, care l-a condamnat la patru ani de închisoare, Il Cavaliere „va continua să lupte şi nu va abandona politica“. El va refonda vechiul său partid de dreapta, Forza Italia, în luna septembrie, „şi le va cere italienilor să îl voteze din nou“, la viitoarele alegeri generale, „demonstrând că poate obţine încă o dată încrederea cetăţenilor“, susţine „Il Giornale din Milano“.

„La Repubblica“ scrie că magistratura italiană a demonstrat că „falsul miracol“ al antreprenorului de succes Silvio Berlusconi „se baza pe un delict grav, acela de fraudă fiscală“, în timp ce „aventura politică“ a lui Il Cavaliere „a distrus ultimii 20 de ani de viaţă politică italiană“.

„Condamnarea în primă instanţă şi în apel devine definitivă, iar acum întreaga lume ştie că Berlusconi este un evazionist fiscal, care şi-a constituit fonduri negre în străinătate, pe care le-a utilizat pentru a altera o altă piaţă, aceea delicată a politicii italiene“, subliniază „La Repubblica“. Odată cu sentinţa Curţii de Casaţie, „moare povestea titanică şi populistă a lui Berlusconi şi este demonstrat faptul că Italia este un stat de drept, în care într-adevăr Legea este egală pentru toţi cetăţenii, aşa cum apare scris în sălile din toate tribunalele din ţară.

Sentinţa de joi a mai demonstrat anomalia italiană, bazată pe un imens conflict de interese, care apare acum în prim plan pe site-urile de ştiri din întreaga lume“, mai scrie publicaţia italiană.

Într-un mesaj dur, postat pe blogul său, cel mai citit din Italia, Beppe Grillo, liderul Mişcării 5 Stele (M5S), a scris: „Berlusconi a murit, trăiască Berlusconi! Condamnarea sa este ca prăbuşirea Zidului de la Berlin în 1989, care a divizat Germania în două, timp de 28 de ani.

Evazionistul fiscal, prietenul mafioţilor, cel care a corupt şi a paralizat politica italiană timp de 21 de ani a fost condamnat şi, odată cu el, s-a prăbuşit zidul Italiei, iar în ţară poate renaşte democraţia“.


Şase ani, Berlusconi nu mai poate candida

Condamnarea definitivă de joi va antrena anumite consecinţe pentru Silvio Berlusconi, dintre care cea mai importantă este interdicţia de a se prezenta în cursul următorilor şase ani la alegerile legislative, potrivit presei, citate de AFP.

Conform unei legi adoptate în decembrie 2012 de Guvernul lui Mario Monti, oricine este condamnat la pedepse definitive cu închisoarea pentru diverse delicte, inclusiv pentru fraudă fiscală, ca în cazul lui Il Cavaliere, nu mai are dreptul, în mod automat, să-şi înainteze candidatura la un post de senator sau de deputat timp de şase ani de la data pronunţării verdictului.

Astfel, Silvio Berlusconi, care va împlini 77 de ani în septembrie, ar putea să se prezinte la alegeri abia la vârsta de 83 de ani.

Curtea de Casaţie a confirmat joi seara condamnarea fostului şef al Guvernului italian la patru ani de închisoare, dintre care trei sunt acoperiţi de o amnistie.

Arest la domiciliu sau muncă în folosul comunităţii

În plus, Curtea de Casaţie a decis ca nouă magistraţi să rejudece în apel durata interdicţiei privind exercitarea unei funcţii publice, stabilită iniţial la cinci ani, un verdict pe care Curtea Supremă nu l-a anunţat.

De asemenea, codamnarea definitivă a lui Silvio Berlusconi va antrena o dezbatere în Senat. O comisie va urma să hotărască dacă Berlusconi mai poate activa în calitate de senator, chiar dacă decizia finală revine adunării plenare, o procedură care riscă să dureze multe luni şi al cărei rezultat este nesigur.

Prima consecinţă imediată pentru Il Cavaliere va fi retragerea paşaportului său. Secţia poliţie care i-a eliberat paşaportul îi va cere să-l restituie, în timp ce Ministerul de Externe va trebui să recupereze paşaportului diplomatic care i-a fost acordat lui Silvio Berlusconi în calitate de fost şef al Guvernului.

În ceea ce priveşte pedeapsa de închisoare redusă la un an, fostul şef al Guvernului nu va fi încarcerat niciodată în virtutea legii italiene, care exclude înarcerarea pentru persoanele trecute de 70 de ani ce au de efectuat mai puţin de doi ani de închisoare.

Silvio Berlusconi va trebui să aleagă până la mijlocul lui octombrie, din cauza pauzei de vară, dacă vrea să rămână în arest la domiciliu sau să efectueze muncă în folosul comunităţii.

Il Cavaliere a exclus deja să efectueze muncă în folosul comunităţii, prin urmare, nu mai rămâne decât arestul la domiciliu, dar încă nu se ştie sub ce formă.

Ar putea să-şi piardă titlul de „Il Cavaliere“

În general, fiecare deţinut prezintă în faţa unui judecător "necesităţile" cotidiene (vizite medicale, cumpărături, necesităţi familiale etc.), iar acesta din urmă hotărăşte regimul de arest la domiciliu.

În mod evident, atât timp cât va fi senator, tribunalul de supraveghere îi va acorda lui Silvio Berlusconi posibilitatea de a participa periodic la lucrările Camerei superioare a Parlamentului. De asemenea, alte activităţi politice ale sale vor fi probabil examinate mai detaliat, iar o eventuală autorizare va fi eliberată de la caz la caz.

Totodată, el ar putea să piardă titlul de Il Cavaliere (titlu onorific decernat de către preşedintele Republicii) decernat în 1977, dar din nou, nu există vreo prevedere automată în acest sens.
 

citeşte şi

Berlusconi preferă închisoarea decât munca în folosul comunităţii

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, a declarat că dacă se va confirma şi la ultima instanţă condamnarea sa pentru fraudă fiscală,preferă să meargă în închisoare decât să facă muncă în folosul comunităţii sau să beneficieze de regimul special al justiţiei italiene pentru persoanele în vârstă.

Curtea de Casaţie din Italia confirmă condamnarea la închisoare a lui Berlusconi în cazul Mediaset

Curtea de Casaţie din Italia a confirmat condamnarea la patru ani de închisoare în cazul lui Silvio Berlusconi în procesul Mediaset. Cu toate acestea, Berlusconi nu va ajunge după gratii.

Berlusconi denunţă drept „o condamnare lipsită de orice fundament“ sentinţa Curţii de Casaţie

Silvio Berlusconi a calificat joi drept o "condamnare lipsită de orice fundament" sentinţa definitivă a Curţii de Casaţie la o pedeapsă cu închisoare pentru fraudă fiscală, subliniind că vrea să continue să facă politică, relatează AFP.

Berlusconi trebuie să opteze între arest la domiciliu sau muncă în folosul comunităţii

Procuratura din Milano va emite vineri ordonanţa de executare a pedepsei de către Silvio Berlusconi, care trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii, după o procedură complicată.

Mărirea şi decăderea lui Silvio Berlusconi, politicianul care a marcat scena politică italiană în ultimele două decenii

Încă de la debutul său pe scena politică din Italia în 1993, Silvio Berlusconi a fost urmărit de probleme juridice, iar în urmă cu o zi a primit o sentinţă finală într-un caz de fraudă fiscală, prima după 20 de ani în care a cheltuit sute de milioane de euro pentru a se apăra. Deşi a fost implicat în peste 100 de procese, Berlusconi nu şi-a pierdut influenţa politică, iar mulţi italieni încă mai cred că este victima conspiraţiilor rivalilor săi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite