Comisia de la Veneţia şi-a început evaluarea cu privire la situaţia democraţiei în Polonia

Comisia de la Veneţia şi-a început evaluarea cu privire la situaţia democraţiei în Polonia

Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia

Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio s-a întâlnit luni cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi reprezentanţi ai sistemului judiciar, în vederea unei evaluări a situaţiei democraţiei în această ţară, relatează postul Radio Polonia în pagina electronică.

Buquicchio - preşedintele acestui organ consultativ al Consiliului Europei (CoE), alcătuit din experţi independenţi în drept constituţional - a discutat cu Duda o decizie cu privire la alegerea unor noi membri ai Tribunalului Constituţional polonez.
 
"A fost o reuniune foarte bună, substanţială, între doi jurişti", a declarat Marek Magierkowski, un purtător de cuvânt al preşedinţiei, în ura întâlnirii.
 
Reuniunea a fost informală şi iniţiată de către Duda, a precizat Magierkowski.
 
"Şeful Comisiei de la Veneţia a fost foarte interesat de opinia preşedintelui cu privire la discuţiile şi dezbaterile care au loc în ţară de mai multe luni", a declarat purtătorul de cuvânt.
 
Buquicchio a salutat decizia ministrului polonez de Externe Witold Waszczykowski de a invita reprezentanţi ai Comisiei în Polonia, a adăugat el.
 
Guvernul polonez a solicitat această evaluare, după ce noile reglementări cu privire la Curtea Constituţională au provocat proteste de stradă şi îngrijorări la Bruxelles.
 
Însă concluziile Comisiei nu au caracter constrângător, a subliniat Magierkowski.
 
În vizita de două zile pe care au început-o luni, membri ai Comisiei se întâlnesc cu oficiali din cadrul Ministerului polonez al Justiţiei, Tribunalului Constituţinal, Consiliului Naţional al Magistraturii, dar şi cu diverşi parlamentari.
 
Comisia Europeană (CE) a lansat luna trecută o anchetă prin care intenţionează să stabilească dacă Polonia respectă statul de drept şi dacă o serie de reforme controversate impuse de către Guvernul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservatori) încalcă standarde UE.
 
Bruxellesul a anunţat că va coopera îndeaproape cu organismul CoE în evaluarea situaţiei din Polonia.
 
PiS a adoptat, în decembrie 2015, amendamente în urma cărora au fost aleşi cinci noi judecători la Tribunalul Constituţional.
 
Potrivit unui raport prezentat ulterior de procurorul general al Ploniei, trei amendamente cu privire la Curtea Constituţională impuse de PiS sunt neconstituţionale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: